Soundi 1/2009

28.1.2009 10:27

 

MEDICATED

www.medicatedband.com

Medicated julkaisi ensimmäisen demonsa runsas kaksi vuotta sitten, ja sen jälkeen bändissä alkoi tapahtua. Miehistö meni osittain uusiksi, ja yhtye nosti tavoitteitaan ja tarkensi tähtäintään. Tästä oli kiistatonta hyötyä yhtyeelle, sillä tänään Medicated on kovassa kunnossa. Ei, eihän yhtye keksi thrash-deathia uudelleen, mutta yhtyeen iskuvoiman ja erinomaisten biisien äärellä voi kokea aitoa ankaruuden ja uljaiden melodioiden voittokulkua. Kysymys onkin nimenomaan onnistuneista biiseistä. Medicated on löytänyt oman viisastenkivensä. Sitä hieromalla yhtye rankoo tukevaa riffimättöä, jossa on samalla sekä ilmavuutta että melodioiden oikein annosteltua juhlallisuutta. Etenkin Scream For Godin kaltaisia huikeita kertosäkeitä kuulee perin harvoin. Lisäksi bändi vääntää jo pelkällä asenteellaan peukaloruuvejaan vielä pykälän verran kireämmälle, jolloin Medicatedin väkevyys saa arvoisensa alleviivauksen. Medicated onnistuu vakuuttavasti kaikilla rintamilla.

Medicated tarkensi tavoitteitaan miehistönvaihdosten yhteydessä muutama vuosi sitten. Nousivatko tavoitteet uusien jäsenten ansiosta vai vaihtuiko miehistö kovempien tavoitteiden takia, laulaja Aleksi Sihvonen?

– Minusta tuntuu, että kovien tavoitteiden takia miehistö vaihtui, ja silloin minäkin tulin mukaan bändiin. Uusi miehistö mahdollisti sen, että tavoitteista tuli konkreettisempia ja aloimme tehdä kovemmin töitä.

Teidän musiikissanne yhdistyvät aika herkullisesti ruotsalaiset ja amerikkalaiset vaikutteet. Rujon pinnan alla kuplii herkkä melodinen sydän. Miten laajalti leirissänne metallia kuunnellaan?

– Mitäköhän muiden puolesta uskaltaisin sanoa… Oletan, että joka ikinen meistä on kasvanut siihen, että metalli on ainoa musiikkityyli, jossa pääsee kaikkein parhaiten pitämänsä tunteen äärelle ja voi olla läsnä siinä musiikissa. Silti kuuntelemme eri tyylistä musiikkia funkia myöten. Itse olen pyrkinyt kehittämään laulurytmityksiä omaperäiseen suuntaan ja olen siksi kuunnellut paljon muutakin kuin metallia. Pelkkää metallia kuuntelemalla siitä tulisi samanlaista kuin muillakin. Olen hakenut vaikutteita jopa Frank Sinatran tyyppisestä musiikista.

Bändinne kuulostaa tiukalta ja teillä on riittävän omaperäinen soundi, mutta ette ole tavoitelleet metallin täydellistä uudistamista. Ilmeisesti tämä on joskus nostattanut kiperiä kysymyksiä?

– Meiltä on joskus kysytty, mitä omaperäistä meissä on. Olemme esittäneet vastakysymyksenä, että keksitkö yhtään samanlaista bändiä. Kukaan ei ole keksinyt. Katson, että meidän hommamme ei ole keksiä välttämättä uutta, vaan sellaista, joka aiheuttaa hyvän fiiliksen ja musiikillisen vapauden. Hyvä musiikki on tärkeämpää kuin keksiä väkisin uutta ja pitää siitä, mitä tekee.

Tulit Medicatediin jo kuopatusta Imperanonista. Mitä toit mukanasi ja mitä jätit suosiolla taaksesi?

– Tekninen suorittaminen jäi heti pois, ja pyrin korvaamaan sen fiiliksellä. Keskitymme siihen, miten saamme biisejä yksinkertaisesti paremmiksi ja lauluille enemmän tilaa. Laulu on yleensä pääinstrumentti ja laululla kerrotaan tarina. Muut pelaavat yhteen sen kanssa. Suomessa tehdään paljon melodeathia, jossa lauluilla ei ole mitään merkitystä. Tilutetaan vain eikä laululla kerrota mitään. Ehkä suurin juttuni on kuitenkin tuoda kokemusta bändiin.

Demon aloitusraita Scream For God on erittäin hieno biisi. Toivottavasti ette ole tehnyt sitä teidän täydellistä kappaletta jo tässä vaiheessa?

– Toivon ja uskon niin. Positiivista on se, että emme itse ole ajatelleet sen olevan meidän paras biisimme. Olemme toki tienneet, että se on hyvä. Se oli ensimmäinen onnistunut kappale, jossa sekoitamme puhdasta ja örinälaulua.

Itsekö hoidat myös puhtaat laulut?

– Kyllä. Ensimmäisellä laulutunnilla ilmoitin, että osaan öristä, mutta haluan laulaa puhtaasti kuin Dio. Pakko olla kovat tavoitteet. Mieluummin jään siitä vähän vajaaksi kuin kuulostaisin Joel Hallikaiselta.

 

MUUT KATSASTETUT

KAMALA
www.kamala.fi

Kamala voitti edellisellä demollaan kuukauden demo -tittelin, mutta bändi ei ole jäänyt tuleen makaamaan. Orkesteri vie musiikkiaan edelleen eteenpäin. Tuttu mättövaihde jyrää tutun siististi, mutta siinä ei olekaan vielä kaikki. Bändi on hyödyntänyt melodista osaamistaan ennenkin, mutta uusilla kappaleilla sovitukset nousevat entistä keskeisempään asemaan. Yhtye syventää ja laajentaa ilmaisuaan. Samalla kappaleet tuntuvat harkiten jäsennellyiltä bändin menettämättä piruakaan hiipivin askelin pyyhkivästä ankaruudestaan. Kamala on ollut ja on edelleen kovan luokan trio, joka saa aikaan paksua ja jäntevää metallijyrää unohtamatta kuitenkaan tärkeitä suvantovaiheita, jotka kasvattavat jämerästi biisien tunnelmia.

PROCESS PAIN
www.processpain.com

Debyyttidemolta ei koskaan uskalla odottaa mitään, ja siksi myös yllätykset voivat olla niitä iloisimpia. Process Painin jäsenet eivät ole kuitenkaan ensimmäistä kertaa liikkeellä, sillä osalla miehistä on vuosien kokemus Eufoniasta. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy bändin äärettömän sujuvaan soittoon. Yhtye on napakka, ja sopiva etunoja pistää biiseihin tanakkaa liikettä. Laulupuoli sujuu pelkästään huutamalla, mutta puhtaita lauluosuuksia ei oikeastaan osaa edes kaivata keventämään ilmaisua. Sen puolen bändi hoitaa harkituilla sovituksilla, joiden ansiosta biisit huohottavat raskaasti ja ankarasti. Tällaisella materiaalilla bändi kuin bändi saa taotuksi nimensä kuulijoiden päähän siitäkin huolimatta, että metalcoren saralla kilpailua riittää.

SOLNIC
www.myspace.com/solnic

Solnic on hyvä osoitus siitä, miten asioiden tasapainoisella hallitsemisella ja oikealla asenteella saa bändin kuulostamaan hyvältä. Solnic hämmentää thrash-pataa heittämällä joukkoon System Of A Down -vaikutteita, ja joukkoon on ripoteltu juuri oikeanlaisia mausteita. Bändin biiseistä löytyy huippuja ja laaksoja, yhtyeen innostus muuttuu taituruudeksi ja biiseissäkin on omaperäisyyttä havaittavissa. Yhtyeen laulaja ärisee taitavasti, mutta puhtaat lauluosuudet eivät vain tahdo toimia yliyrittämisen takia. Treeni olisi paikallaan, ettei hyvä asia kaadu puutteeseen, joka saattaa olla helpostikin korjattavissa.

TEARDOWN
www.teardownband.com

Teardown on nokkela bändi, sillä se on pukenut saatekirjeensä ruumiinavauspöytäkirjan muotoon. Oivallus on hauska ja erilainen. Mutta ei seitsemän vuoden ikään ehtinyt yhtye ole sentään itseään päiviltä pistänyt. Teardown herättää uutuudellaan sktisofrenisia ajatuksia. Yhtyeen taidokkaasta tummasävyisestä metallista innostuu ensi kuulemalta. Sitten yhtäkkiä tuntuu siltä kuin bändi olisi kulkenut tasapäistämispuristimen läpi, sillä biisit tuntuvat vaikutteiden kertaukselta ja kanssasisarien sekä -veljien nimien pudottaminen on liian helppoa. Ajan mittaan sovitukset osoittavat, että Teardownin biiseissä on paljon löydettävää ja Katja tavoittaa äänellään uusia tulkinnan tasoja. Tämä vainaja tuntuu sittenkin olevan hämmästyttävän elävässä kunnossa.

DROWN IN HATE
www.myspace.com/drowninhate

Helsinkiläisbändi näyttää jäntevöityvän jokaisella demollaan. Yhtye paiskoo tiukkoja death/thrash-kappaleita unohtamatta merkityksellisiä melodioita, ja vaikka laulaja ei ehkä maailman paras murisija olekaan, hänen rupinen esityksensä tukee muun bändin rosoisuutta. DIH:n kappaleet ovat monilta osin perin yksinkertaisia, mutta yhtye saa ne toimimaan. Herää kysymys, pystyisikö yhtye sovituksia hiomalla laajentamaan kappaleidensa tunneskaalaa. Vaikka bändi kuulostaa hyvältä, ne viimeiset naulat arkussa kannattaisi hakata sittenkin kiinni.

TRESPASSENGER
www.trespassenger.com

Kuortanelaisbändin polku tuntuu olevan tasainen ja vakaa kulkea, sillä yhtye on jälleen kehittynyt johdonmukaisesti. Parannukset ovat tapahtuneet etenkin sävellyspuolella. Kahden raidan näytteen perusteella yhtye on nykyisellään aiempaa dynaamisempi, tunnelmallisesti rikkaampi eikä nyansseissakaan ole säästelty. Edellisellä demolla hieman moitteita saanut laulupuolikin kuulostaa piirun verran paremmalta. Vieläkään se ei ole täydellistä priimaa, mutta yhtye on osannut sovittaa sen taitavasti osaksi kokonaisuutta. Lisäksi bändin sisäinen kemia kuplii kiehtovasti ja kokoonpano on osiensa saumaton summa.

ETURINTAMA
www.eturintama.net

Eturintama löytää – kuten sen pitääkin – uusia puolia itsestään. Bändi päästelee mättövaihteella kunnon hoocee-punkin hengessä. Yhtye on jo aikaisemmin lisännyt musiikkinsa sävyjä puhtaalla laululla, joka jälleen toimii hienosti. Uudella demolla ylipäätään melodisuus on astunut vahvemmin musiikkiin mukaan ja samalla sävellysten kontrastit ovat jyrkenneet ja selkiytyneet. Tämä tekee hyvää Eturintaman biiseille, sillä nyt tunneskaala kouraisee tuntuvammin. Onko Eturintama jo sitten valmis bändi? Ei ole, sillä sävellyksissä riittää edelleen hiottavaa ja tarkkuuteenkin voi puuttua, mutta kehitys on vienyt bändiä oivallisesti eteenpäin.

CULTIC JONES CREW
www.myspace.com/culticjonescrew

Itäsuomalaisbändillä on takanaan kolme vuotta ja yksi aiempi demo. CJC:n tuorein on vahva näyttö bändin osaamisesta ja näkemyksellisyydestä. Yhtye piirtää heviin pitkän kaaren, sillä vaikutteita kuuluu harvinaisen pitkältä ajalta ja harvinaisen saumattomasti toisiinsa sovitettuna. Bändi groovaa ankarasti, ja vaikka kyseessä on pitkälti perusasioiden äärellä rockaava orkesteri, yhtyeellä on oiva kyky kaivaa biiseistään nyansseja ja korostaa niitä sopivilla sovituksilla. Yhtye pyrkii antamaan itsestään nihilistisen kuvan, jolla se lähinnä tasoittaa muutamia puutteitaan muun muassa lauluosuuksissa. Mutta eikös tämäkin omien kykyjen hallinnasta kertova seikka vain kieli yhtyeen taitavuudesta?

DEVIA CRUCIS
www.devia-crucis.com

Devia Crucis on parhaillaan luovalla tauolla, kun armeija katkaisee bändin arjen joksikin aikaa. Tauon aikana on tarkoitus tehdä uutta materiaalia ja suunnitella tulevaisuutta. Kappalemateriaalin onkin syytä kiinnittää huomiota. Bändi on jo nykykuosissa kohtuullisen kova tekijä, mutta kun yhtye luottaa kovasti perinteisiin, ei bändin omaleimaisuus pääse riittävästi kohoamaan esiin. Demon kappaleissa on orastavaa väkevyyttä, mutta biiseissä olisi varaa rohkeampiinkin sovituksiin. ”Tavanomainen” voi tuntua jyrkältä tuomiolta, mutta siitä pitkälti DC:ssä tällä hetkellä on kysymys.

AFUBAD
www.afubad.com

Pitkän päivätyön pakertanut Afubad nousee uudella demollaan aivan uudelle tasolle. Edellisellään bändi toki herätti mielenkiintoa, mutta nyt linja on alkanut löytää suuntaansa ja bändin sävellykset ovat selvästi entistä parempia. Afubad on eittämättä progemetallia Anathema-vaikutteilla höystettynä. Afubad ei hienostele turhia teknisellä virtuositeetillaan, vaan soittajien kyvyt on valjastettu yhteisen hyvän eduksi. Onhan yhtye silti kaikin puolin taitava ja yhtyeen esitys tuntuu vaivattomalta sekä raikkaalta. Lauluosuuksissa on vielä parannettavaa. Kuoro-osuudet ovat suorastaan huikean kuuloisia, mutta laulajalla tuntuu olevan hetkittäin selviä vaikeuksia pitää äänensä kasassa. Afubadin jäsenet ovat erinomaisia biisintekijöitä ja sovittajia, sillä lopputulos on kaikkea muuta kuin ennen kuultu, vaikka vaikutteita onkin helppo mainita. Afubad kulkee kaikesta huolimatta omia
polkujaan.

SWATH
www.myspace.com/swathmetal

Swath on uusvanha orkesteri, sillä bändi toimi aiemmin Steen-nimellä ja soitto Stonen covereita. Mutta sittenpä iski hinku tehdä omaa materiaalia. Stone toki kuuluu, mutta bändi on imenyt vaikutteita laajemmaltakin. Tuloksena on kokeilevaa ja jännällä tavalla nyrjähtänyttä musisointia. Demon aloitusraita kuulostaa huolestuttavan sekavalta, mutta sen jälkeen rivit ovat topakasti suorassa. Bändi on sovittanut biisinsä oivallisesti, sillä progeilu on istutettu sävellyksiin kuin salakavalasti ujuttamalla. Ja juuri siinä on bändin suola. Kappaleet eivät ole niitä omaperäisimiä, mutta eivätpä ne oikeastaan voikaan, kun vaikutteitakin haetaan kaukaa historiasta. Jää nähtäväksi, onko Swath sitten pelkkä kiinnostava tuulahdus menneisyydestä. Tulevaisuus riippuu oman tien löytymisestä.

MY DAWN
www.mydawn.net

Hevi ja metalli ovat laajoja käsitteitä, mutta silti Keski-Suomesta majaileva My Dawn liikkuu uhkaavasti siinä rajalla, kallistuako sittenkin rockin puolelle. My Dawn on kaikin puolin laadukas bändi. Biisit on rakennettu oppikirjan mukaan ja bändi soittaa hyvin. Biiseissäkin riittää viljalti koukkuja, joihin tarttua. Persoonallisempi ote ei kuitenkaan olisi bändille pahitteeksi, ja laulajan olisi syytä tarkastella omaa suoritustaan kokonaisuuden osana. Paikoittain hän suoriutuu mallikkaasti, mutta välillä ääni ei tunnu tavoittavan oikeita ääniä. Korjailtavaa siis riittää, mutta ei mitään mahdotonta taitavalle bändille.

KRUSEYER

Kruseyer on tarponut kolme vuotta, jonka aikana bändin nimi on vaihtunut pariin otteeseen ja miehistö on uudistunut. Kovasti bändin thrash kuulostaa tutulta moniltakin rintamilta, mutta kekseliäisyyttä ja kokeilunhalua bändiltä tuntuu löytyvän. Yhtyeen linja on vielä hakusessa, mutta soitannollinen potentiaali käy demolta selväksi. Biiseissäkin riittää aineksia, mutta kovatkin ideat on hieman kuin ripoteltu pitkin matkaa ja kultajyvien välit jäävät turhan pitkiksi. Kun tavoitteet selviävät bändille itselleen, Kruseyeriltä voi odottaa johdonmukaisempia tuloksia.

SNOW WHITES POISON BITE
www.myspace.com/
snowwhitespoisonbite

SWPB:n alkutahdit viittaavat pikaisesti hieman tharshin suuntaan, mutta tyylipä vaihtuu salamannopeasti alkuraidan päästyä vauhtiin. Bändihän heittääkin pääasiassa jonkinlaista uuspunkkia core-vivahteilla, ja metalli on vain vaikute muiden joukossa. Aluksi yhdistelmä kuulostaa yllätyksettömältä, mutta ryhmältä löytyy kokeiluhenkeä sen verran, ettei se ihan massaan huku. Bändi on varsin taitava, mutta yhtyeen linja ei ole vielä täysin selkeästi havaittavissa. Kappaleet kaipaavat edelleen jäsentelyä, eivätkä napakammin esille ponnahtelevat yksityiskohdatkaan tekisi pahaa.

TREACHERY

Kolmen vuoden ikäinen Treachery päräytti puolessa vuodessa kaksi demoa, joista jälkimmäisen se lähetti arvosteltavaksi. Sen jälkeen bändi on ehtinyt vaihtaa nimeään ja nykyään ryhmää kutsutaan ArchiTortureksi. Bändi on kuunnellut huolella vanhan liiton thrashia ja paiskoo samaa rautaa hyvällä asenteella. Bändi on oikealla tavalla vihainen ja kiukkuinen. Biisit ovat särmikkäitä ja tarttuviakin. Vaikka demolta on kuultavissa eräänlaista huolimattomuutta, se on selvästikin harkittua. Sillä bändi tavoittelee monien kaipaamaa katu-uskottavuutta ja onnistuu kohtuullisen hyvin. Vaikka bändin vaikutteet ovat loppujen lopuksi aika selkeät, se ei silti kuulosta kopiolta. Onnistumisen takeena ovat hyviä riffejä sisältävät biisit.

KÄTYRI
www.katyri.com

Oululaisbändi on aiemmin toiminut nimellä Eclipse Of The Sun, mutta jostain kumman syystä nimi on vaihdettu sellaiseksi, joka on äärimmäisen kaukana bändin musiikista. Kätyri luo mielikuvan joko punk-bändistä tai suomimetalliryhmästä. Ja Kätyri heittääkin englanninkielellä deathia. Yhtye on musiikillisilta ansioiltaan korkeatasoinen. Yhtye tavoittelee kitarasovituksilla melodista ilmaisua, mutta siinä riittää rahkeita vielä laajentamiseenkin. Biisit ovat toimivia lajin standardien mukaisia rypistyksiä, mutta selkeät huippukohdat jäävät vielä demon biiseistä puuttumaan.

RED RAW
www.myspace.com/redrawmetal

Red Raw on kolmen vuoden ikäinen ryhmä Lappajärveltä, tuosta Timo Kotipellon kotipitäjästä. RR soitteli aluksi meteoriitin synnyttämän järven rannoilla Metallican, Thin Lizzyn ja muiden samojen koulukuntien bändien covereita. Jäljet ovat jääneet omaan materiaaliin, ja yhtyettä voikin syyttää pienoisesta persoonallisuuden puutteesta. Asenne kyllä on kohdallaan ja kappaleet toimivat mallikkaasti. Ainoastaan laulaja liian kova yritys tekee hallaa suoritukselle, ja laulu kuulostaa kovin väkinäiseltä. Ajan myötä luulisi kurkun tulevan kipeäksi. Juuri lauluosuudet tekevät kiusaa kokonaisuudelle, ja muun bändin osaaminen jää solistin puutteiden varjoon.

GARGEBLASTER
www.gargeblaster.tk

Gargeblaster perustettiin kaksi vuotta sitten Isokyrössä. Vaikka bändin pojat ovat vielä kovin nuoria, pohjanmaalaisella asenteella orkesterin death/thrashissa on reilu annos kiukkua. Bändi on vielä melkoinen raakile. Soittopuoli on joltisenkin kohdallaan, mutta kappaleiden sovittamisessa vielä riittää työtä. Sävellyksissä on paljon hyvin yksinkertaisia, mutta toimivia ideoita ja bändin esiintymisessä sujuva ote. Mutta miksi laulaa suomeksi, jos bändin nimi on pitänyt valita englannin kielestä. Siinä ristiriita, jota lienee syytä pohtia.

RUNNELTU
www.myspace.com/runneltu

Lahdessa rymistelevä Runneltu tuntuisi olevan liikkeellä punkimmalla  asenteella kuin edellisellä demollaan. Grindcorea mukana on nimeksi ja käytännössä hardcore niittää demoa kaikilla rintamilla. Uudet biisit eivät vakuuta samalla tavalla kuin vuosi sitten. Nyt bändin ilmaisu vaikuttaa suppealta ja biisien ideat eivät jaksa kantaa kovin pitkälle. Runneltu tuntuu tyytyneen helppoihin ratkaisuihin ja tunnelataus on peräti välinpitämätön. Lahden poikien uudella demolla ryhmän kyvyt ja mahdollisuudet eivät pääse arvoisiinsa oikeuksiin.

DYING GODS
www.dyinggods.com

Neljän vuoden ikäinen DG lähti liikkeelle cover-pohjalta, ja esikuvat löytyvät akselilta Metallica-Megadeth-Ozzy. Inttitauon jälkeen yhtye alkoi työstää materiaaliaan tosissaan ja sulkeutui studioon. DG soittaa hyvin ja kokemus kuuluu. Bändi ei ole niin nopeilla linjoilla kuin esikuvansa, ja sävellyksistä tuntuu pukkaavan läpi hieman vanhakantainen henki. Vaikka soittajat kuulostavatkin hyviltä, biisit tuntuvat tarpovan kuin täit tervassa. Ne eivät tahdo oikein lähteä kulkemaan vasta kuin viimeisen raidan kohdalla. Biisit kaipaisivat roppakaupalla omaperäisempiä elementtejä ja laulaja kovaa treeniä. Juuri lauluosuudet tekevät kokonaisuudesta harmillisen väkinäisen.

TRAUMA FIELD
www.mikseri.net/artists/?id=54671

Lappeenrantalaisbändi sai alkunsa neljä vuotta sitten, ja ensiksi bändi soitteli lähinnä System Of A Downin biisejä. Sittemmin tyylilaji on muuttunut tyystin. Ensimmäisellä demolla vaikutteita kuuluu gootti- ja black-suunnilta. Yhtye pyrkii maalailemaan jonkinlaisia kauhuromanttisia äänimaisemia. Tavoite ei ole ehkä ainutlaatuinen, mutta kyllä kvintetillä on selvästi ymmärrystä dramatiikan päälle. Mutta ei Trauma Field ole missään määrin valmis vielä. Biiseissä riittää työstämistä ja omaa linjaakin on tarpeen pohtia, sillä se ei ole vielä täysin selvillä. Rohkeita kokeiluita kannatta silti jatkaa, sillä sitä kautta voi syntyä suuria asioita.

 

 

Lisää luettavaa