Soundi 9/2009

2.10.2009 07:18

KUUKAUDEN DEMO: ÄÄNIPORTTI
www.aaniportti.com

Ääniportti on tehnyt pitkän uran, ja demojakin yhtye on saanut aikaiseksi mallikkaan pinon. Ääniportti on kehittynyt koko ajan metallisempaan suuntaan. Bändin linja on loksahtanut paikalleen jo muutamalla edellisellä demolla, ja tällä hetkellä bändi tekee vain pientä hienosäätöä. Suomeksi kun vetäistään, bändiä vertaa mielellään kotimaisiin heimoveljiin, mutta Ääniportista eivät muut enää käy huutelemassa niin selvästi kuin joskus ennen. Ääniportti on omaperäinen ja dramaattisten sävellysten päälle ymmärtävä yhtye, joka hallitsee mättövaihteenkin. Kiitosta ansaitsevat nyt erityisesti koskettimet, joiden hillitty käyttö tuo mukanaan virkistäviä kauhuaspekteja. Ääniportti on tavannut kokeilla rohkeasti. Uudella demollaan bändi on leikannut ääripäitään ja yhtyeestä on kehittynyt taiteellisestikin kiinnostava orkesteri, joka jakelee auliisti haasteita myös tekstipuolella

Ääniportti on noussut koko ajan metallin ylämäkeä ja muutamalla viimeisellä demolla mäki on käynyt loivemmaksi, kun määränpää on alkanut häämöttää. Joko bändi on perillä, laulaja Sami Vänttinen?

– Emme ole. Kun on perfektionisti, niin tuntuu ettei koskaan ole hyvä. Tuntuu siltä, että mitä enemmän mukaan on tullut metallia sitä enemmän olemme menettäneet fiiliksestä.

Mikä Ääniportissa on itsestänne parasta ja missä on kehitettävää?

– Parasta kai on se, että teemme kaiken omalla tavallamme ilman liikaa yrittämistä. Parannettavaa voisi olla monipuolisuudessa.

Yhtyeen ilmaisu oli aikoinaan huomattavasti nykyistä kevyempää. Miksi lähditte taivaltamaan kohti metallia?

– Samalla treenikämpällä soitti metallibändejä ja niitä kuunnellessa raskas musiikki alkoi tarttua meihinkin.
Ääniportissa on vuosien mittaan tullut ja mennyt soittajia aika lauma. Minkälaisia jälkiä miehistönvaihdokset ovat jättäneet bändiin?

– Tuskin mitään ihmeellisiä ja toivottavasti bändi on parantunut. Meillä on juuri vaihtunut kitaristi, kun demolla soittaneella kitaristilla ei enää riittänyt aikaa bändille. Uusi kitaristi löytyi samalla treenikämpällä soittavasta bändistä. Hän tuurasi muutamalla keikalla ja pyysimme häntä kyytiin.

Sanoitukset vilisevät hienoja kielikuvia ja loistavia huomioita. Millä tavalla ruokit lyyristä mielikuvitustasi?

– Kuuntelen paljon musiikkia ja koitan kuunnella myös itseäni. Sitten pyörittelen sanoja ja muodostan lauseita. Tällä tavalla sanoitukset syntyvät.

Suututtaako, kun bändiä verrataan Mokomaan?

– Ei ollenkaan. Jos bändillä tulee yksikin thrash-komppi ja lauletaan suomeksi, verrataan aina Stam1naan tai Mokomaan. Mutta ei se tosiaankaan haittaa. Aika jännää muuten, että meidän uusi demo jakaa mielipiteet. Joko sitä kehutaan tai haukutaan, mutta välimuotoa ei ole. Toisaalta, emmepähän huku massaan.

Ääniporttia ei juuri keikoilla näy. Mistä tämä johtuu?

– Teemme kymmenisen keikkaa vuodessa. Täällä pohjoisessa on hankala saada keikkoja, kun pitäisi olla suhteita. No nyt niitä alkaa jo ollakin. Tekisimme tietysti enemmänkin, mutta Oulusta on pitkä matka etelään, eikä sinne ainakaan keskellä viikkoa pysty lähtemään.

Bändin jäsenet asuvat kuka missäkin päin Suomea. Millä tavalla tämä vaikuttaa yhtyeen toimintaan?

– Käymme edelleen treenaamassa Vaalassa, joka on Oulun ja Kajaanin puolivälissä. Nyt jäsenet ovat taas alkaneet valua takaisinpäin, joten yhtyeen toimintakin helpottuu, kun välimatkat lyhenevät.

THE ZOMBI
www.zombideathmetal.com

The Zombi on bändi parhaasta päästä. Yhtyeen amerikkalaisvaikutteinen death soi murhaavan uljaasti. Yhtyeellä on kaikki biisejä myöten kohdallaan juuri niin kuin pitää, ja parin vuoden takaiseen demoonsa verrattuna kappalemateriaali on jäntevöitynyt entisestään. mutta sitten tulee se suurehko mutta. Viimeksi yhtyettä tuli moitittua liian selkeistä Cannibal Corpse -kytkennöistä, ja sama asia vaivaa vieläkin. Bändi on kuitenkin opetellut oveluutta ja tehnyt sen verran laadukkaita sävellyksiä, että CC-viitteet ovat hälvenneet. Olisiko jo seuraavalla demolla tilanne kääntynyt päälaelleen ja CC:llä olisi opeteltavaa The Zombilta.

LIQUID SOCIETY
www.liquidsocietyband.com

Vaasan liepeillä vaikuttavan Liquid Societyn resepti on selkeä ja monelta osin myös tuttu: aimo annos tummasävyisiä melodioita, tukevasti jyräävät kitarat, koskettimien tuomaa ilmavuutta ja kuulas naislaulu. Moisesta ei enää luulisi lähtevän irti mitään, mutta kun lähtee. LS tekee toimivia biisejä – no ehkä hieman kasvottomia – ja bändin musiikillinen ilmiasu on yhtenäinen sekä tanakka. Naislaulajan ääni on melkoisen hauras, mutta se kuitenkin kestää bändin rinnalla, kun sovitukset jättävät riittävästi tilaa laululle. Tässä vaiheessa LS on vasta erittäin hyvä lupaus. Pykälän verran lisää omaperäisyyttä ja piirun verran pohdiskelua sovitusten kanssa, ja siinä vaiheessa withintemptationeilla alkaa housut tutista.

NEMECIC   
www.myspace.com/nemecicband

Nemecic latoo pöytään ensi kuulemalta sellaiset kortit, että ylisanat eivät ole riittää kehumaan ryhmää. Bändi piiskaa äärirajua kalmaa, joka raapii ihon selästä. Nemecicin biiseissä yksinkertaisuus on voimaa aivan kirjaimellisesti. Simppelit riffit hakkaavat kuin tuhat pajavasaraa, ja laulajan örinä sattuu syvälle. Alkuinnostuksen jälkeen käy kuitenkin ilmi, että kappaleiden tarjonta jää yksipuoliseksi. Nemecic on kovatasoinen yhtye, joka kaipaa silti laaja-alaisempia näkemyksiä. Pitkän päälle kun napakka ilotulitus pelkästään ei pysty pitämään mielenkiintoa yllä.

CARNALATION
www.myspace.com/carnalation

Pakko myöntää epäilyksen heräävän, kun bändi tekee ensimmäisen demonsa noin kahdeksan kuukauden yhteisen taipaleen jälkeen. Hämmästys on suuri ja iloinen, kun Pohjanmaan poikien death-tykitys pamahtaa tärykalvoille. Carnalation on vihainen ja aggressiivinen ryhmä, jolla on kristallinkirkas näkemys musiikistaan. Aluksi Carnalation ei vaikuta erityisen omaperäiseltä, joskin yhtyeen hälyn keskeltä tuntuu purskahtelevan teknisesti jännittäviä rakenteita. Biiseissä on toki vielä kehittämisen varaa, ja etenkin biiseihin upotettuja koukkuja on tarpeen nostaa tehokkaammin esille.

SHADES OF NOWHERE
www.shadesofnowhere.com

SON lähestyy demosetää laajalla materiaalilla. Studiotason sinkku osoittaa bändin potentiaalin, mutta omakustanne taas ne heikkoudet. Sävellystensä puolesta Loimaa-lähtöisellä yhtyeellä on homma hallussa. Pieni omintakeisuuden puute on toki heikkous, mutta biiseistä löytyy tarttuvia koukkuja ja surumieliset melodiat iskevät melkein kerralla takaraivoon. Biisejä vaivaa kuitenkin lievä hapettomuus eikä asiaa paranna ollenkaan solistin sävyttömäksi jäävä laulu, jota on kuitenkin singleä varten pystytty korjailemaan studiossa reilusti.

DISTAINED
www.distained.com

Pälkäneläisbändin uusinta demoa kuunnellessa nousee kummallisesti mieleen kolmen kirjaimen yhdistelmä HIM. Bändin laulaja jopa kuulostaa paljon Ville Valolta ilman Valolle ominaista käheyttä. Distained on paremman kuuloinen kuin edellisellään. Biisit ovat selkeästi hallitumpia kokonaisuuksia, vaikka täydellisen hitin aineksia yhtye vielä etsiikin. Distainedin biisit ovat selvästi mahtipontisia, vaikka demolla äänimaisema ei järin suuri olekaan. Ehkä bändi voisi kuitenkin höylätä turhat rönsyt biiseistään ja tuottaa yhtenäisempää materiaalia.

CURIMUS
www.curimus.net

Loimaalaisbändi jatkaa edelleen kurinalaisella linjalla. Bändin kehitys vaikuttaa lähinnä asennepuolella, sillä bändi on hallitun vihainen unohtamatta raakuutta, joka huokuu bändin soitosta. Sepultura-vaikutteet ovat jossain määrin lieventyneet, mutta yhteys on edelleen turhan selvä. Olisi sääli, ellei Curimus pääsisi myös sävellyspuolella kunnolla eteenpäin. Curimus ei tarvitse enää harjoitusta, vaan omaperäisemmin päähän potkivia sävellyksiä.

FATAL FRAME
www.fatalframe.org

Fatal Frame on vastaus sellaiselle, joka haluaa löytää melankolista sekä murheellisten sävyjen metallia. Kolmisen vuotta koossa ollut bändi on saanut aikaan toisen demonsa, ja tyylillisesti bändi vaikuttaa löytäneen linjansa. Hitaahkot biisit vellovat kuin musta meri ja taitavasti rakennettujen sävellysten surumielisyys on käsin kosketeltavaa. Bändin maalaama äänimaisema on laaja ja dynaaminen. Laulajan metalliin epätyypillinen puhdas laulutapa toimii kokonaisuuden osana hyvin, ja örinäkin sujuu mallikkaasti.

EVOLUTION
www.evolutionband.org

Evolution julkaisi ensimmäisen demonsa vuonna 2003 ja käsillä on ”vasta” kolmas ääninäyte. Onkin järkevää kiiruhtaa hitaasti levytyspuuhissa, sillä vain siten bändin kehitys käy kunnolla ilmi. Evolution on häpeilemättä liikkeellä levytyssopimus mielessään ja nyt onkin oikea aika, kun kysyntää riittää kasarihenkiselle heville. Evolutionin melodiset biisit on helppo ottaa haltuun etenkin, kun bändi toimii erinomaisen hyvin. Evolutionin työskentelyä leimaa kaikkinainen vaivattomuus, on sitten kyse soittamisesta tai itse biiseistä. Etenkin bändin kitaristit häikäisevät tyylitajullaan, ja riffeissä on tiukkaa imua. Kappaleilta jää odottamaan selkeämpiä koukkuja, sillä yhtyeen edustaman tyylisuunnan pitää kolahtaa kerralla.

NAUTICUS
www.nauticusband.com

Nauticus taitaa olla pitkien biisien bändi, sillä yhtye on laittanut demolleen kuusi sävellystä, joiden keskimitta on siinä seitsemän ja puolen minuutin tietämillä. Toisaalta bändin vapaamuotoisesti kokeileva metallinen ilmaisu viekin aikaa, jotta yhtye saa kaikki jännitteet puretuiksi. Nauticus esittää jännittävän sekoituksen vähän kaikkea ja silti bändi tuntuu olevansa aika hyvin oman tyylinsä jäljillä, vaikka tämä ensimmäinen demo onkin. Nauticus astuu kaikenlaisen valtavirran ulkopuolelle. Bändi myöntää, että se ei ehkä edusta innovatiivisuuden huippua, mutta tunnelmien luojana yhtye on kohtuullisen vahvoilla. Nauticusta voi suositella surrealismin ystäville.

THE SOUL EXILE
www.myspace.com/tsemetal

Tamperelaisbändin thrash ja death sujuvat hyvin klassisessa hengessä. Bändin vaikutteet tulevat selvästi vanhan liiton puolelta, mutta yhtye on pystynyt ujuttamaan riffeihinsä pieniä omaperäisyyden siemeniä. Kappalemateriaalilta kuitenkin jää odottamaan paljon enemmän, sillä muutamat nokkelat kitarakuviot eivät riitä peittämään sitä tosiasiaa, että sävellysten pitää olla selvästi ilmeikkäämpiä, Monipuolisemmasta ilmaisustakaan ei olisi haittaa, vaikka se ei mikään itseisarvo olekaan. The Soul Exile tekee kuitenkin tappavan tarkkaa ja nasevaa työtä. Kunpa ne biisit olisivat vielä samaa tasoa.

FAREWELL
www.f-well.com

Farewell on tehnyt uransa aikana toistasataa keikkaa ja bändi on käynyt esiintymässä myös Irlannissa, josta on kirjattu kalenteriin keikkoja tällekin syksylle. Kokemus kuuluu bändin esiintymisessä kaikkinaisena varmuutena ja kappaleet ovat ehjiä teoksia. Demoa vaivaa kuitenkin pieni linjattomuus, sillä aloitusraidan suomalaiskansalliset sävyt eivät käy yksiin muun kappalemateriaalin tummasävyisen rockmetallin kanssa, joskin sillä puolella Farewell on selvästi parhaimmillaan. Vaikka bändi onkin toiminut jo 12 vuotta, linja on edelleen hieman hakusessa.

STABDOG
www.myspace.com/stabdog

Ilmeisesti Stabdogin soittajat eivät ole enää mitään pikkupoikia, sillä ensimmäiset bändiviritykset ovat parinkymmenen vuoden takaa. Nykykokoonpano syntyi pari vuotta sitten, kun yhtyeen jäsenet innostuivat uudelleen jamittelemaan. Tuloksena on syntynyt stoneria, jossa on mukana kevyempiäkin vivahteita. Stabdog on svengaava ryhmä, joka ei mene sieltä, mistä aita on matalin. Vaikka biisit ovat perustaltaan yksinkertaisia, sovituksilla bändi on loihtinut niihin ilmeikkyyttä. Laulaja kun vielä löytäisi samanlaista soinnikkuutta ääneensä, bändi olisi jo pitkällä.

ARKADIA
www.arkadiaband.com

Arkadia on tuttu nimi demopalstoilta ja bändi on työskennellyt tasaiseen tahtiin. Demojakin on ehtinyt ilmestyä viisi. Johdonmukaisuudesta kiitos kuuluu sille, että bändin kokoonpano on säilynyt samana alusta lähtien. Arkadia tietää mitä se tekee ja ideoita tuntuu riittävän. Sentencedin haamu kummittelee jossakin biisien ytimissä ja kitaramelodiat värittävät kappaleita komeasti. Biisit tahtovat silti jäädä hieman harmaiksi eikä asiaa auta lainkaan, että laulajan puhtaat lauluosuudet ovat vaisuja. Murinapuolella solisti onnistuu paremmin, mutta Arkadia ei nyt vain satu olemaan deathbändi.

SILVOID
www.silvoid.webs.com
Pohjanmaan poikien kokoonpanolla on ikää vasta vuosi, mutta soittokokemusta on selvästi aiemmista bändeistä. Yhtyeen lähimmät esikuvat löytyvät Ruotsin puolelta ja melodeath on tyylilaji. Bändi toki taitaa melodiat, ja niitä käsitellään sujuvan johdonmukaisesti. Kun nyt perusasiat hallitaan, seuraava askel on paneutua vielä tarkemmin sovituksiin. Toki yhtye tietää, miten ja minkälaiseen järjestykseen sävelet pistetään, mutta rohkeammilla avauksilla Silvoid voisi tarjoilla omaperäisempiä ratkaisuita. Spiral on osoitus siitä, että kykyjä ainakin asiaan riittää.

HIGH HYPNOTIC
www.highhypnotic.com

High Hypnotic on ollut pitkään hiljaa. Viimeisin uutinen on tänä vuonna tapahtunut laulajanvaihdos. Pitkästä tauosta johtuen bändi on ehtinyt astella pitkin askelein eteenpäin. Nyt HH:lla on selkeät linjat ja orkesteri toimii kaikilla tasoilla varsin hyvin. Ilahduttavimpia piirteitä ovat hardcore-vaikutteet, sillä thrashiin bändi ei juuri tuo lisäarvoa. HH pelastaa paljon napakkuudellaan ja jäntevyydellään. Myös muutamat kekseliäät riffit herättelevät, mutta kokonaisuutena sävellykset ovat hieman tyhjiä. Enemmän asiaa löytyykin sanoituksista, joissa bändi ruotii nyky-yhteiskunnan epäkohtia.

ISENGRIM
www.isengrim.org

Isengrimin syntysanojen aikaan viisi vuotta sitten yhtye oli suuntautumassa darkmetallin puolelle, mutta pian black-vaikutteet lanasivat muut tieltään. Isengrimin black ei ole täysin puhdasoppista, sillä yhtye innostuu pikkuisen kokeilemaankin. Yhtyeen musiikista on aistittavissa metsäläisyyttä ja dekadenssia, mitkä tekevät bändistä mielenkiintoisen ilmiön. Sävellysten ilmeikkyydessä on vielä hienosäädön varaa, mutta taitavina soittajina Isengrimin hälystä voi aistia, missä bändin polku kulkee.

DEPTH BEYOND ONE´S
www.dboband.com

DBO ilmoittaa tyylisuunnakseen hybridimetallin, minkä ymmärtää kiekkoa kuunnellessa. Bändille kelpaavat kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin vaikutteet sulassa sovussa. DBO on erittäin taidokas, jota puoltaa kuuden vuoden toiminta. Silti yhtye haukkaa hieman liian suuren palan kaikkine vaikutteineen. Välillä bändin musiikin leimaisi tekotaiteelliseksi roskaksi ja välillä taas biisien eteerisessä sävelmaalailussa kylpee mielellään. Jollakin tasolla sävellykset ovat harkiten jäsenneltyjä, ja eräiden biisien kauneuden äärellä voi kokea harvinaisia tunnetiloja. Silti on helppo ymmärtää, jos joku kokee DBO:n kappaleet hankaliksi. DBO toki tekee mielenkiintoista jälkeä, josta ovat kaupalliset pyrkimykset kaukana.

CLAMATH
www.clamath.cjb.net

Ei kai pitäisi olla mikään ihme, jos Parolan panssariprikaatin naapurustosta irtoaa tykkiä metallia. Seitsemän vuoden ikäisen Clamathin viimeiset demot ovat näyttäneet kunnolla suuntaa bändin kehityksestä. Yhtyeen death-vaikutteinen metalli kulkee omia teitään ja välillä bändi pystyy järjestämään piristäviä yllätyksiä. Yleisilmeeltään yhtyeen biisit ovat karskeja ja rouhevia, melodiat toimivat mausteena ja biisien sovitukset ovat laaja-alaisia. Aloitusraita State Of Total Awareness on demon selkeä huippuraita, muilta osin biisit tarjoilevat ainoastaan välähdyksenomaisia onnistumisia.

BREWSTER
www.myspace.com/brewstertheband

Amerikkalaiselta tukialushävittäjälentokoneelta nimensä napannut kemiläisyhtye roiskii metallia rokkiasenteella. Yhtye on asenteellisen hällävälistinen, mikä istuu hyvin yhtyeen imagoon. Biisit on soitettu tarpeellisen huolellisesti ja riffeissä riittää runsaasti hyviä ideoita. Silti pientä tarkentamisen varaa on etenkin rumpuosastolla. Heikoin lenkki löytyy mikrofonin varresta, sillä solistin miehekkääksi tarkoitettu omilla teillään kulkeva karjahtelu ei ole linjassa yhtyeen kappalemateriaalin kanssa.

SACRAMENT OF SILENCE
www.myspace,com/
sacramentofsilencemusic

Jos SOS:ia arvioisi pelkästään bändin melodisilla kyvyillä, merkinnät tehtäisiin muistikirjan ensimmäisille lehdille. Vaikka yhtye onkin jo julkaissut pari demoa, bändi on vielä kaikin puolin alkutekijöissään. Soittopuolella on parantamisen varaa ja laulajankin ääni on kovin kehittymätön. Myös kappaleiden sovituksissa on vielä reilusti työsarkaa. Mutta puutteet on helppo korjata, kun ne tulevat kuntoon harjoittelemalla. Lahjakkuutta sen sijaan ei pysty opettelemaan.

STIFLED MINISTRY
www.myspace.com/stifledministry

Savonlinnan Stifled Ministry yrittä laittaa samaan pakettiin Black Label Societyn, Panteran ja Alice In Chainsin. Olkoonkin niin, että kokonaisuus on hajanainen ja hahmoton, bändi on pystynyt aika hyvin muodostamaan omanlaisensa metalliseoksen. Ei ole lainkaan hullumpaa, että juuri AIC:n melodiat ovat pesiytyneet SM:n sävellyksiin. Sävellyksistä voi aistia pientä puisevuutta, koska tyyli ei ole vielä muotoutunut kohdalleen. Yhtyeen laulaja ei ole sieltä parhaimmasta päästä, mutta ainakin hän vetäisee rohkeasti asenteella.

CRAZY MACHINE
www.crazymachine.fi

Kolmen vuoden ikäinen helsinkiläisbändi on päässyt soittamaan hyviä keikkoja ja bändi on esiintynyt Latviaa myöten. Bändin savotta on silti vasta alussa, vaikka soittonsa puolesta kokemusta vaikuttaa olevan. Biisit ovat CM:n heikoin lenkki. Bändi suhtautuu erittäin vaatimattomasti omaperäisyytensä alleviivaamiseen ja tukeutuu enemmän metallin suurnimien osoittamiin keinoihin. Eipä ihme, että kappaleista voi helposti löytää Metallicalta ja Iron Maidenilta omittuja piirteitä. CM suunnittelee uuden laulajan hankintaa. Suosittelen lämpimästi.

Lisää luettavaa