Aki Tykin armeija-ajan turvalevy ja muut elämän musiikilliset tukipilarit

Elämäni soundit -sarjassa artistit esittelevät itsellensä merkityksellisiä levyjä.
8.5.2017 15:06

Aki Tykin luotsaaman Happoradion seitsemännen albumin Kauniin kääntöpiiri aikaansaaminen kesti poikkeuksellisesti melkein kolme vuotta. Kitaravoittoisemman Elefantin jälkeen yhtye tuotti levynsä vaihteeksi itse, ja yhtyeen viidenneksi muusikoksi ryhtynyt kosketinsoittaja Klaus Suominen oli siinäkin aktiivisesti mukana. Hallitsevaksi tyylilajiksi muodostui syntikoiden elektroninen tahditus, joka kuitenkin linjautuu selvästi lauluntekijöiden Akin ja AH Haapasalon leimallisen ytimekkäiden popkappaleiden ehdoilla.

– Homma lähti hitaasti matkaan ja tulin sen aikana vielä ensi kertaa isäksi, Aki tunnustaa. – Mutta totesimme levyä tehdessä, että mikä helvetin kiire meillä tässä on. Ennen albumin ilmestymistä julkaisimme jopa kolme singleä, mikä alkoi tuntua järkevältä työtavalta itse albumien nykyisen elinkaaren tietäen. Voisimme hyvin keskittyä vanhaan tapaan tehdä aika ajoin sinkku b-puolineen ja julkaista albumi, kun niitä on tarpeeksi.

Mutta mitkä albumit ja artistit ovat olleet Aki Tykille niitä merkityksellisimpiä läpi elämän? Otimme selvää.

ALBUMI, JOKA ON KESTÄNYT PARHAITEN KUUNTELUA

Michael Jackson: Thriller

”Olen aina halunnut hallita moonwalk-askeleet, mutta niitä en koskaan oppinut.”

– Levy, joka ei tunnu koskaan vanhenevan. Ala-asteen luokkajuhlassa näytettiin nimibiisin video, mistä nousi kauhea kohu. Minä päätin silloin tulla isona muusikoksi. Olen aina halunnut hallita moonwalk-askeleet, mutta niitä en koskaan oppinut.


OMIEN KAPPALEIDENI SANOITUKSIA INSPIROINUT ALBUMI

Zen Café: Vuokralainen

– Kun kuulin radiosta kappaleen Talo, bändi kolahti täysillä. Zen Cafén kolmella levyllä, Ua Ua, Helvetisti järkeä ja Vuokralainen on kaikilla paljon hyviä lauluja, mutta Vuokralainen oli ilmestyessään se, jota osasin jo kovasti odottaa.


JOENSUUN-AIKOJEN JA OMAN SOITTONI INNOITTAJA-ALBUMI

Neljä Ruusua: Hyvää päivää

– Tätä ei voi sivuuttaa. Ilkka Alanko oli samassa koulussa, ja musaopettaja mainosti tätä älpeetä, jota sitten kuuntelin kuulokkeilla kirjastossa. ”Meidän kylän” bändin esimerkki innosti soittamaan itsekin. Levyä tulee kuunneltua vieläkin.


ARTISTI JA ALBUMI, JOITA ARVOSTAN LAULAJANA

Thom Yorke / Radiohead: The Bends

”Kappale, jonka takia aloin treenata falsettia”

– Fake Plastic Trees on kappale, jonka takia aloin treenata falsettia. Silloin suomalaiset bändit eivät sitä käyttäneetkään, mutta nykyiset juniorit paljonkin. OK Computer oli tärkein Radioheadin levy, mutta tällä oli erityinen merkitys.


LEVY, JOKA ON AVARTANUT KÄSITYKSIÄNI MUSIIKINTEOSTA

Mew: Frengers

– Haapasalo löysi tämän. Pian Mew’n rajaton kauneus kolahti meikäläiselläkin, ja levy vaikutti Happoradion tapaan käyttää ”vääriä” sointuvaihdoksia, jotka eivät mene ihan kaavan mukaan ja antavat erityisen soundin. Mew houkutti myös estottomaan syntikoiden käyttöön.


ARMEIJA-AJAN TURVALEVYNI

Alanis Morissette: Jagged Little Pill

”Kun pakenin tuvassa kaverien äänekästä kuorsausta.”

– Walkmanin kasetille äänitetty Jagged Little Pill auttoi läpi vuoden 1996 Kymin sotatalven. Jokainen kappale palauttaa tarkasti mieleen jonkun tilanteen, kun värjöttelin sotaharjoituksissa pellon laidassa tai kun pakenin tuvassa kaverien äänekästä kuorsausta.


SUOSIKKIARTISTI JA -LEVY AH HAAPASALON KANSSA

Carpark North: All Things To All People

– Joku oli vihjannut tästä helvetin hienosta bändistä meille ja etsimme sitten tämän albumin, jota edelleen kuunnellaan. Viimeksi levynteon yhteydessä. Mew’n kanssa yhteistä on tapa soittaa poppia jotenkin ”väärin” ja hassusti.


MINKÄ ALBUMIN TEOSSA TOIVOISIN OLLEENI MUKANA

U2: Achtung Baby

– Olen katsonut Zoo TV Tour -livekasettia niin paljon, ettei siitä enää saa selvää. Siitä tuli se tunne, että olisin halunnut olla kärpäsenä katossa, kun yhtye muutti suuntaansa niin äkkiä ja härskisti orgaanisemmasta rockista ihan johonkin muuhun.

Teksti: Asko Alanen
Julkaistu alun perin Soundissa 3/2017

Lisää luettavaa