Keikalla, osa 1 – Työpaikkakiusaamista keikkabussissa

7.1.2015 07:00

Keikalla-juttusarjassa Kimmo Aroluoma kirjoittaa kiertue-elämään ja keikkailuun liittyeen neljästä eri näkökulmasta. Juttusarjan osat julkaistaan Soundi.fi:ssä tammikuun aikana keskiviikkoisin.


Osa 1: Työpaikkakiusaamista keikkabussissa

En olisi ikinä uskonut, että joudun todistamaan räikeää työpaikkakiusaamista vielä aikuisiälläni. Näin valitettavasti tapahtui. Ilmiö on toki valitettavan tuttu lehtien palstoilta. Koulu- ja työpaikkakiusaaminen ovat usein tapetilla, ja hyvä onkin, että asioista puhutaan. Kiusaaminen pitäisi kuitenkin kitkeä pois heti alkuunsa. Kenenkään ei tule katsella sitä läpi sormien, vaan siihen pitää puuttua nopeasti.

Syrjintää tapahtuu ympärillämme työpaikoilla ja kouluissa ympäri maan. Eivätkä keikkabussit tee tähän poikkeusta. Kuvitellaan tilanne, jossa bändi haluaa mukaansa suomalaisperäisen teknikon rutikuivan saksalaisammattilaisen sijaan. Nuori teknikonalku palkataan ensimmäiselle Euroopan-kiertueelleen, ja hän on intoa täynnä.

”Kaikki on nyt yhden kortin varassa. Hänen tulisi pysyä kelkassa mukana, vaikka mikä olisi!”

Tälle kokemattomalle mutta jo täysi-ikäiselle noviisille tarjotaan vuosisadan mahdollisuus, joka ei tulisi toistumaan. Hän on myös kiperässä paikassa. Aiemmin muusikkona toiminut nuori on ryhtynyt kiertueammattilaiseksi ja uhrannut edellisen, vapaan elämänsä uudelle työlle. Vanhaan bändiinsä hänellä ei ole enää paluuta. Kaikki on nyt yhden kortin varassa. Hänen tulisi pysyä kelkassa mukana, vaikka mikä olisi!

Kymmenviikkoinen kiertue alkaa hieman kangerrellen, mutta keikat tulevat tehdyiksi. Ilmapiiri bussissa on paikoitellen viileän jäätävä. Crew’n vanhempi ja osaavampi kolmikko pysyy omissa oloissaan, eikä ota juurikaan nuorta teknikkoa mukaan keskusteluihinsa. Vanhin heistä ei edes tervehdi kokelasta kertaakaan koko kiertueen aikana, vaikka tulokas muistaa sanoa ”huomenta” joka aamu nähdessään kunnioittamansa vanhemman teknikon.

Kiertueella koetaan myös teknisiä ongelmia. Tai pikemminkin voisi sanoa, että ongelmat ovat samoja, joita bändin edellinen saksalaisperäinen teknikko oli jo yrittänyt ratkoa. Niiden on vain annettu olla. Nyt ne nostetaan suurennuslasin alle, ja vieritetään nuoren kokelaan harteille. Hän yrittää ratkoa ongelmia ja kysellä vinkkejä. Hänelle vastaillaan ylimalkaisesti, eikä häntä oteta vakavasti. Jos osaamista onkin olemassa, ei häntä auteta eikä neuvota. Vanhempien teknikkojen ”mafia” haluaa, että hän ratkaisee itse ongelmat, tai hän saisi lähteä. 

Kiertueen edetessä kahtiajako crew’n sisällä jyrkkenee entisestään. Nuoren teknikon puolia pitää vain yksi crew’n jäsen, joka haluaa auttaa työtoveriaan pärjäämään paineen alla. Teknikkomafia tunkeutuu kuitenkin jopa kokelaan hotellihuoneeseen, ja järjestelee hänen tavaroitaan uusiksi vain piruillakseen hänelle.

Kiertue on loppusuoralla, ja teknikon selän takana keskustellaan hänen mahdollisesta jatkostaan. Mafia haluaa hänestä yksiselitteisesti eroon. He eivät jaksa odottaa hänen kypsymistään. Bändi äänestää kuitenkin toisin. He ovat mieltyneet teknikon ystävällisyyteen ja pyyteettömään luonteeseen. He käyttävät palkanmaksajan veto-oikeutta, ja äänestävät hänet jatkoon.

”Teknikon selän takana keskustellaan hänen mahdollisesta jatkostaan”

Tarinalla on onnellinen loppu. Teknikko kehittyy seuraavalla kiertueella huimasti, ja ratkaisee laitteistoa jo pitkään piinanneet ongelmat. Hän jatkaa kehittymistään ja laajentaa osaamistaan uusille alueille. Monen vuoden päästä hän kirjoittaisi opeistaan kirjan, jottei kukaan muu joutuisi koskaan vastaavaan tilanteeseen. Tilanteeseen, jossa oppia tarvittaisiin kipeästi, mutta kukaan ei sitä halua antaa. Teknikko pusertaa kaiken oppimansa tiiviiseen muotoon, jota uusi sorsittu kokelas voisi lukea ilta toisensa jälkeen sängyssään niin kauan, että perusasiat olisivat hänelle selvät ja hän pärjäisi työssään.

Usein kiusattu myös jatkaa kiusaamista. Näin tapahtuu armeijassa, jossa alistetuista alokkaista kasvaa pirullisia esimiehiä. Ja näin tapahtuu kouluissa, joissa lapset antavat kasvettuaan takaisin ”samalla mitalla”. Tarinan teknikkokin joutuu käymään kivuliaan kasvuvaiheen läpi, eikä siitä selviä ilman haavereita.

Kuka kirjoittaisi puolestaan kirjan, jonka voisin ojentaa nuorelle lapselleni hänen mennessään kouluun? Kirjan, joka opettaisi häntä välttämään kiusaajia ja auttaisi häntä kasvamaan suoraselkäiseksi? Sellaiselle opukselle olisi tilausta.

7.1.2015 Kimmo Aroluoma


Kirjoittaja pyörittää Custom Sounds -soitinkauppaa ja julkaisee sen yhteydessä suosittua Backstage-blogiaan. Hän julkaisi viime vuonna Keikkapäivä – 24 h kiertue-elämää -kirjan.

MITEN KIUSATTU MAKSAA TAKAISIN SAMALLA MITALLA? LUE KIRJOITUKSEN TOINEN OSA BACKSTAGE-BLOGISTA!

Keikalla-juttusarjan seuraava osa julkaistaan Soundi.fi:ssä 14.1.

 

Lisää luettavaa