Kajaliroolimalli | Soundi

Kajaliroolimalli

Suomessakin “kurkkukipua” potemassa käyneen retrosouldiivan Amy Winehousen tekemiset ovat viime aikoina saaneet osakseen kovasti huomiota brittiläisessä lehdistössä. Pete Doherty ei ole keksinyt mitään uutta ja crackheadit ovat niin 2005.

Yleisö on seurannut Winehousen hyrräämistä eri vieroitusklinikoiden pyöröovissa ja isä on julkisudessa sanonut että tytön täytyy käydä pohjalla ennen kuin voi saada elämänsä raiteilleen. Tuoreen aviomiehen, jota neiti ilmeisestii hakkaa kännissä, vanhemmat ovat puuttuneet asiaan pitämällä julkisen intervention radioaalloilla. Kaikkien suunnattomaksi yllätykseksi temppu ei toiminut, mutta onneksi aineiden lisäksi saatiin poltettua taas kovasti palstamillimetrejä.
Niin pitkälle on menty, että Guardian-lehdessä jalkapallomaajoukkueen alennustilaa verrataan Winehousen ongelmiin.

Neidistä on pikkuhiljaa tulossa Britannian Matti Nykänen, itsetuhoinen pelle jonka toilauksien kautta ihmiset voivat elää välillisesti ja ulostaa sekä yksilöinä että kollektiivisesti käpylisääkkeestään tai kolmannesta silmästään tai jostain chakrasta sinne kertyneitä sosiaalisia myrkkyjä ja neurooseja. Kaikki ördääjät tai edes kaikki julkkisördääjät eivät pääse tasolle, jossa he elättävät pientä mediaperskärpästen laumaa kuten Amy ja Matti. Mikä heissä on se, maailman ensimmäistä supermallia Janice Dickinsonia siteeratakseni, capital I-T-factor?

Matti on totaalinen arvoitus, varsinkin nykyään, mutta Amyssa on paljon toteemista potentiaalia. Hänestä pääsee ison mustan naisen ääni vaikka näyttääkin Kruunuhaan Play It Again Samista vaateensa ostavalta, ilmaisutaidon lukiota käyvältä teinarilta. Hän toikkaroi hellyttävän epätasapainoisesti korkeissa koroissaan, muta tekee sen maailman suurimilla lavoilla. Ennen kaikkea hän käyttää kajalia äärimmäisen rohkeasti.

Jos kajali on avain, on meillä Suomessa juuri nyt mahtava sauma vaihtaa sijaiskärsijä-Nykänen johonkin musapuolen mieheen. Matti on loman tarpeessa. Oikeastaan miehen ura sosiaalipornokoekaniinina on niin pitkä että eläkkeelle hänet pitäisi jo päästää. Mikä parasta, tämä kansanterveyden kannalta ensiarvoisen tärkeä valtakunnallinen toiminto jäisi todennäköisesti Tampereelle, sillä kierrätetty glamrock profiloituu vahvasti Pirkanmaalle. Pääkaupunkiseudulla onkin jo aivan tarpeeksi painoarvoa. Turhia julkkiksia on Helsingissä suhteettoman paljon, mutta Tampereella ei ole pystynyt Petteri Jussilan kuoleman jälkeen edes Sedun ala-arvoisissa räkälöissä pyörittämään kunnon VIP-huonetta, jossa tuulipukukansa voisi töllöttää itsensä sekalaisilla juontokeikoilla ja pyramidihuijauksilla elättäviä evoluution jälkijätöksiä. Tämä on selkeä epäkohta ja kielii alueellisesta epätasa-arvosta.

Oli maantieteellinen sijainti mikä tahansa, kukaan nykyisestä kajalirokkarikatraasta ei oikein saavuta Winehousen ja Nykäsen tasoa sekoilussaan. Uraa rakennetaan aivan liian määrätietoisesti ja rockpaheellisuus on pantomiimia, päälleliimattua kuin tunnetun urheilijan tai iskelmämuusikon uskoontulo alkoholistikauden jälkeen. Haastattelun tekeminen baarissa jossa on joskus joku tyttönen tanssinut häkissä ei riitä. Tässä kohtaa voi tietysti hykerrellen muistella erään helsinkiläisbändin yritystä tehdä haastis Eerikinkadulla sijaitsevassa strippibaarissa. Ikä ei riittänyt.

Toisaalta, jos tarvitaan glamrokkari jonka kautta peilata Suomen maajoukkueen tilaa, niin kuka tahansa nykyisistä kelpaa. Peli on tylsää ja ilotonta puserrusta, josta paistaa hampaat irvessä suorittaminen. 

Tähän liittyvät jutut

Jack White pahoittelee sanomisiaan - syytäkin on

Maineikas amerikkalaismuusikko Jack White on julkaissut kotisivullaan pitkän An apology and explanation from Jack White -tekstin, jossa hän pahoittelee viime aikojen sanomisiaan ja kirjoituksiaan. Kirjeen pariin pääsee täällä.Osansa anteeksipyynnöistä saa muun muassa The Black Keysin Dan Auerbach, jota White kritisoi viime vuonna julkisuuteen tulleissa yksityisissä kirjeissä.

Amy Winehouse kiertää kohta maailmaa?

Vuonna 1996 surmattu räppäri Tupac Shakur "keikkaili" Coachella-festivaalilla Kaliforniassa keväällä 2012 - hologrammihahmon muodossa.Kesällä 2011 menehtyneen Amy Winehousen suunnalta kuuluu nyt samanlaisia suunnitelmia, mutta siinä missä 2Pac "esiintyi" Coachellan lavalla niin Winehousen hologrammin ympärille puuhataan kokonaista maailmankiertuetta.- Haluamme Amyn pääsevän maailmankiertueelle eli tekevän jotakin, mihin hän ei elinaikanaan kyennyt, hankkeen puuhamies Alki David sanoo brittimedialle. - Musiikki oli Amyn koko elämä ja monet haluaisivat kuulla hänen lauluaan estradilta käsin tänä

Beyonce ja Andre 3000 versioivat Amy Winehousea

The Great Gatsby -elokuvan soundtrackille mukaan tuleva Beyoncén ja André 3000:n näkemys Amy Winehousen Back To Black -biisistä on kuultavissa Soundcloudissa.Muun muassa Leonardo DiCaprion tähdittämä The Great Gatsby – Kultahattu -elokuva tulee ensi-iltaan Suomessa 17. toukokuuta. Jack Whiten Third Man Records -yhtiö julkaisee soundtrackin - yllätys yllätys - vinyylinä ja deluxe-paketista löytyy kolme bonusbiisiäkin.Amy Winehouselle ollaan puuhaamassa myös omaa katua Lontooseen.

Naisista parhaat – soittolista naistenpäivän kunniaksi

Kokosimme kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi soittolistallisen meidän mielestämme hienoimpia naisartisteja aina Billie Holidaysta Dusty Springfieldin (kuvassa) ja Aimee Mannin kautta Yonaan ja Aino Vennaan.

Kaksi Amy Winehouse -albumia tulossa

Brittilaulaja Amy Winehousen isä Mitch Winehouse on paljastanut BBC:lle, että "varastossa on vielä runsaasti julkaisematonta materiaalia". Artistin isän mukaan tulossa on "ainakin kaksi uutta albumia".

AMY WINEHOUSE: Lioness: Hidden Treasures

Näin Amy Winehousen esiintyvän Oslossa tammikuussa 2007 – nuori nainen lauloi todella itsevarmasti ja sävykkäästi, vaikka tuntuikin siltä, että hän ei ollut lavalla täysin kotonaan.

Amy Winehouse: Uusi albumi joulukuussa

Amy Winehouse Lioness: Hidden Treasures -pitkäsoiton julkaisupäiväksi on vahvistunut 5. joulukuuta. Kesällä traagisesti menehtyneen brittilaulajan albumin tuotannosta vastaavat Mark Ronson ja Salaam Remi - siis ammattilaiset, joiden kanssa Winehouse oli jo pitkään tehnyt studiotyötä.