Rakkauden rajamailla – Mummi kutoo -yhtyeen esikuvat löytyivät alelaarista

Mikko Mattlar esittelee Love Recordsin laajan tuotannon erikoisempia julkaisuja. Osa 7/11.
28.12.2016 10:29

Halpoja vinyylilevyjä Yhdysvalloista Suomeen 1970- ja 1980-luvuilla roudanneet jobbarit tulivat aavistamattaan vaikuttaneiksi kotimaisen musiikin historiaan monilla tavoin. Valmistusmaassaan myymättä jääneiden cutout-levyjen joukossa oli paitsi soul- ja jazzaarteita, myös erilaisia harvinaisuuksia rockin puolelta. Niitä kaupattiin pilkkahintaan suomalaisille Anttiloissa, Valintataloissa ja pienemmissä myyntipisteissä ympäri maan. Monet cutout-kaukaloita kolunneet muusikot ja tiskijukat ovat myöhemmin kertoneet, että heidän musiikkimakunsa tai levykokoelmansa perusta tuli juuri näistä halpislaarien aarteista.

”Sanoitusten pienimuotoiset tarinat käsittelevät paikallisia päivänpolttavia aiheita kuten Toijalaan menevän junaliikenteen loppumista.”

Lounaishämäläisen Urjalan kunnan musisoiva nuoriso löysi 1970-luvun alkupuoliskolla paikallisen kaupan cutout-laareista yhdysvaltalaista folkrockia, jonka olemassaolosta he tuskin olisivat muuten tienneet. Myymälään oli kulkeutunut muun muassa Pearls Before Swine -hippibändin albumeita, joita muiden cutout-levyjen tyyliin myytiin parilla markalla. Alelaarien albumien ja Yleisradion undergroundimpien musiikkiohjelmien innoittamana lukiolaispojat perustivat Mummi Kutoo -yhtyeen, jonka Lovella ilmestynyt albumi kuuluu yhtiön julkaisuhistorian viehättävimpiin. Bändi päätyi yhtiölle lähettämällä sinne demon. Paluupostissa tuli tarjous kokonaisen albumin tekemisestä, mikä oli nuorukaisille suuri ja mieluisa yllätys.

Mummi Kutoon akustisvoittoista soundia voisi kuvata lähinnä maanläheiseksi folkiksi, josta huokuu maaseutumaisuus hyvällä tavalla aina levyn kansikuvaa myöten. Sanoitusten pienimuotoiset tarinat käsittelevät paikallisia päivänpolttavia aiheita kuten Toijalaan menevän junaliikenteen loppumista. Mikä tärkeintä, sävellykset ja sovitukset ovat riittävän hyviä, jotta bändin kotikutoisuus pysyy koko ajan positiivisen puolella. Mummi Kutoon jäsenten ideana oli pitää yllä mahdollisimman laajaa soitinarsenaalia, joten tavanomaisten akustisten folksoitinten ohella levyllä soivat klarinetti, nokkahuilut ja piano.

Albumi sai aikoinaan positiivisen vastaanoton, mutta mitään myyntimenestystä siitä ei tullut. Jälkimmäinen seikka ei Lovessa tunnetusti paljoakaan haitannut, joten Mummi Kutoon kakkosalbumin tekemisestä ehdittiin jo sopia. Sen jälkeen yhtiö joutui kuitenkin talousvaikeuksiin ja kaatui lopulta konkurssiin, eikä levyä päästy koskaan äänittämään. Kakkosalbumille tyrkyllä olleiden kappaleiden demoja on myöhemmin julkaistu Mummi Kutoo -levyn uusintapainoksissa.

”Kuusikymppiset miehet soittivat yleisölle Tahdon ET-lehden kanteen -nimisen laulun.”

Mummi Kutoon jäsenet ovat jo kolmentoista vuoden ajan kokoontuneet kerran kesässä yhteen soittamaan albuminsa kappaleita. Tänä kesänä tapahtumassa kuultiin uuttakin materiaalia, kun kuusikymppiset miehet soittivat yleisölle Tahdon ET-lehden kanteen -nimisen laulun. Mummi kutoo takaisin -tapahtuma järjestetään vain kutsuvieraille, mutta juhlapaikan keskeinen sijainti Humppilan kirkonkylällä suo kenelle tahansa kylänraitin kulkijalle mahdollisuuden kuulla bändin nykykunto, mikäli sattuu paikalle oikeana lauantai-iltana.

Teksti: Mikko Mattlar
Julkaistu alun perin Soundissa 7/2016

Lisää luettavaa