Raskas reissu Tallinnaan, osa 1 – Haastattelussa Stam1na, Mokoma ja muut TMW:n suomalaishevarit

Ensi lauantaina laskeutuu suomalainen(kin) musiikki taas Tallinnan yöhön.
29.3.2016 08:37

Kuluvan viikon lopulla etelänaapurissa järjestetään kahdeksatta kertaa Tallinn Music Week. TMW on kohtalaisen lyhyessä ajassa ehtinyt paisua yhdeksi Euroopan suurimmista showcase-tapahtumista. Tänä vuonna kolmen päivän aikana Tallinnan keskeisillä keikkapaikoilla nähdään ja kuullaan parisensataa bändiä. ”Kuuntelen musiikkia laidasta laitaan” lienee yksi kuluneimmista kliseistä, mutta TMW:ssä se on mahdollista. 

Otimme suurennuslasin alle erityisesti lauantaina 2.4. Von Krahlissa juhlittavan metalli-iltaman.

Teksti: Antti Kokkonen

TMW:n ohjelmapäällikkö Ivo Kiriorg näkee tapahtumassa samanlaisen kehityskaaren kuin aloittelevisissa bändeissä.
– Paljon työtä ja vähän onnea, sekä hyviä kavereita. TMW:hen on alusta alkaen saatu porukkaa, joka haluaa viedä tapahtumaa eteenpäin. Luovia, omistautuneita, fiksuja ja sekopäitä.

Ja eittämättä TMW:n kattaus on poikkeuksellisen monipuolinen muutenkin kuin bändien osalta; Pop-up -tapahtumien, jazz-klubien, klassisen musiikin, räpin ja rehellisen popin kautta metalliin. Mitä muuta viikonloppuna on tarjolla?
– TMW esittelee Viron ja Tallinnan parhaimmillaan, perinteet sekoitettuna nykyaikaan. Festivaali on kasvanut tasaisesti laajemmaksi ja kansainvälisemmäksi. Tapahtuman ”leikkikenttänä” on koko Tallinna; järjestettyjen tapahtumien lisäksi nähdään toista sataa pop-up -konserttia ja taidenäyttelyä kaduilla, ravintoloissa ja kodeissa. Lisäksi järjestämme lukuisia keskustelutilaisuuksia taiteen ja tieteen ammattilaisille ja harrastajille, sekä mm. nykytaiteen näyttelyn ja olutfestarin.

Miten TMW valitsee bändit esiintyjäkaartiin? Kyselyjä tulee varmasti melkoisesti.
– Tälle vuodelle hakemuksia lähetettiin yli 1300. Lisäksi teemme yhteistyötä mm. Jazzkaar -festivaalin ja Viljandi Folk Music Festivalin kanssa, jotka ovat omien alojensa ehdottomia ammattilaisia, sekä radiotoimittajien ja musiikkilehtien kanssa. Lopulliset valinnat tehdään demokraattisesti, jotta saamme jätettyä henkilökohtaiset mieltymykset ja kontaktit taka-alalle.

Mitä Tallinn Music Week sitten tarjoaa aloitteleville bändeille?
– TMW ei ole tarkoitettu ainoastaan aloitteleville bändeille. Madonnan tai Metallican tuskin tarvitsee päästä esiintymään showcase-tapahtumaan, mutta kaikkia bändejä ja artisteja kohdellaan tasapuolisesti. Tämän vuoden tapahtumaan on ilmoittautunut 900 musiikkialan ja -median edustajaa, eli näkyvyyden ja promootiomahdollisuuksien ei pitäisi siitä jäädä kiinni.

ENNAKKOKATSAUS HEVI-ILTAAN

Suomesta tapahtumaa rikastuttamaan lähtee tänä vuonna 27 artistia ja bändiä. Mutta koska allekirjoittanut on keski-ikääntyvä mustiinpukeutuva pitkätukkainen kakkapylly, keskityn Von Krahlin hevi-iltaan, jonka kahdestatoista esiintyjästä neljä on suomalaisia.

Illan käynnistää perinnetietoista punkrockia hiki otsassa vääntävä Cause A Riot. Bändi on ainakin vielä melko tuntematon Suomessakin. Miten päädyitte TMW:hen, rumpali Joose?
– Basistimme Kaarle kysyi muilta bändiläisiltä joskus syksyllä josko laittaisimme hakemuksen vetämään, kyseessä on kuitenkin iso tapahtuma jossa on esiintynyt myös pienempiä bändejä. Näytettiin peukkua että siitä vaan. Yllätykseksemme alkuvuodesta tuli viestiä että tervetuloa!

Cause A Riot lähtee kuitenkin Tallinnaan jalat tukevasti maassa.
– Jos esiintyminen poikisi isompia keikkoja, niin mikäs siinä. Tosin tykkäämme pyöriä myös pienemmissä piireissä, homma on vaivatonta ja leppoisaa. Eli lisää keikkoja ja näkyvyyttä, ei sen kummempaa.

Illan toisena aktina nähdään lahtelainen örinämetallibändi Mörbid Vomit. Epämediaseksikkään genren edustajan pääsy TMW:hen mukailee jo edellä kuultua:
– Basistimme Hönski ilmoitti meidät sinne viime syksynä ja TMW ilmoitti alkuvuodesta että tervetuloa. Ei sen kummempaa.

Eli omalla aktiivisuudella eteenpäin?
– Tässä vaiheessa oma aktiivisuus on välttämätöntä. Ei kukaan tule kotoa hakemaan keikoille ja me pyrimme pitämään itsestämme tarpeeksi meteliä joka suuntaan.

Mitä Mörbid Vomit sitten sitten odottaa tapahtuman poikivan?
– Keikkakontakteja ulkomaille. Odotamme kovasti mahdollisuutta päästä kiertämään Eurooppaa ja haaveissamme Yhdysvaltoja. Joka tapauksessa hauska reissu on tiedossa.

MOKOMA

Lauantai vaihtuu sunnuntaiksi Mokoman tahdissa.

Suomenkielinen thrash on melkoinen outolintu jopa kotikonnuilla. Tähyileekö Mokoma merta edemmäs, Kuisma Aalto?

– Thrash metal on mitä mainiointa musiikkia esimerkiksi merta edemmäksi tähyilemisen taustamusiikiksi. Mokoma ei tosin ole koskaan pyrkinyt Suomen rajojen ulkopuolelle aktiivisesti, mutta ei meillä tietenkään ole ”rajat kiinni, perkele” -asennetta. Eikä meillä ole myöskään mitään erityistä syytä olla lähtemättä aina kun tilaisuus tulee. Kyllä reissaaminen aina kotiolot voittaa! Tottakai ajatus maailmantähteydestä kutittaa rokkarin mieltä, mutta olemme kokeneet suomenkielisen ilmaisumme tavoittavan kuulijoiden sielut parhaiten nimenomaan kotikonnuilla, eikä erityistä vimmaa kansainvälistymiseen ole ollut.

Millaista vastaanottoa Mokoma odottaa Tallinnassa?

– Emme odota mitään, mutta vähänkö on kiva lähteä. Ja kiva että pyydettiin! Hyviä juttuja tapahtuu kun niiden antaa tapahtua, ja nousemme lavalle luonteillemme tyyppillisesti täynnä optimismia ja hyvää energiaa. Hiihdetään sopimuksen mukainen velvoite täyteen omaa hiihtoa, hävitään kaksinkamppailut yksi kerrallaan, ja katsotaan miltä sarjatilanne näyttää kun kesäloma koittaa.


Bändi on pari vuosikymmentä puurtanut vastavirtaan. Mistä kumpuaa se voima tehdä asiat toisin kuin muut?

– Syy siihen, että emme ole tehneet asioita niin kuin muut on se, että me emme vain yksinkertaisesti osaa. Olemme kyllä yrittäneet epätoivoisesti tehdä tavallista musiikkia, mutta aina siellä on joku asia vähän vinksallaan. Eikä meillä ole vaihtoehtoja. Meidän bändissä kaikilla on sisäsyntyinen ja pakottava tarve toimia taiteen ukkosenjohdattimena, eli taide vain virtaa lävitsemme, halusimme tai emme. Ehkäpä se on sitten juuri se mikä tekee musiikistamme kiinnostavaa.

STAM1NA

”Kasvispizza hänelle, joka laskee oikein kaikki Stam1nan keikat päivämäärineen ja paikkoineen vuodesta 2005 alkaen.”

Von Krahlin hevi-iltamat päättää Stam1na. Otimme haastatteluun basisti Kai-Pekka ”Kaikka” Kangasmäen.

Yritin laskea nettisivuiltanne keikkojenne määrää, mutta laskupääni tilttasi jossain vuoden 2011 ja 300 keikan kohdalla. Kaikka, miten merkittävä TMW on tapahtumana bändin näkökannalta?
– Stam1na-yhtyeen laskupää on tiltannut jo vuonna 2005. Luultavasti keikkojemme lukumäärä pyörii jossain yli 500:n hujakoilla. Siihen mahtuu aika monta pizzaa huoltsikoilla. Tarjoankin kasvispizzan hänelle, joka laskee oikein kaikki meidän keikat päivämäärineen ja paikkoineen vuodesta 2005 alkaen ja toimittaa raportin meille.

– Tallinnan keikan merkittävyyteen vastaan poliittisesti korrektisti jokaisen keikan olevan tärkeä. Ja tapahtuma on ilmeisesti joku alan kerma(perseide)n kokoontumisajo, joten eihän sitä ikinä tiedä mitä tapahtuu, kun joku meitä parempi, kauniimpi ja rikkaampi vaikutusvaltainen ihmishirviö näkee keikkamme.

Suomi on jo valloitettu monesti, ja Eurooppaakin on kierretty useampaan kertaan. Voiko suomenkielisellä hevillä päästä Japania pidemmälle?
– Tällä hetkellä näyttää aika hiljaiselta, mutta sehän on asenteesta kiinni. Voidaanhan myö soittaa vaikka Antarktiksella, jos oikeasti niin haluamme.

”Tapahtuma on ilmeisesti joku alan kerma(perseide)n kokoontumisajo, joten eihän sitä ikinä tiedä mitä tapahtuu.”

Millaisia odotuksia bändillä on keikkapaikan suhteen? Baari Tallinnan vanhankaupungin ytimessä kuulostaa pelottavalta.
– Odotamme huipputeknologiaa, täydellisestä suomen kielen ymmärtämistä ja 35 neliön backstagetilaa varattuna ainoastaan Stam1nalle. Plussaa olisi jos muut bändit valmistautuisivat keikkoihinsa pihalla.

PAIKALLISTA VÄRIÄ

Virolainen industrialvelho Evestus esiintyy tapahtumassa jo kolmatta kertaa. Mitä mieltä olet tapahtumasta?
– Aiemmilla TMW-keikoillamme olemme melko pitkälti nähneet yleisössä samat naamat kuin muillakin keikoillamme. Eli meno on ollut mahtavaa, mutta TMW ei ole tuonut meille mitään uutta. Musiikkibisneksen tyypit eivät osallistu tapahtumaan löytääkseen uusia bändejä, vaan päästäkseen palkalliselle viikonloppulomalle juomaan ilmaista kaljaa ja panes… tai siis chillailemaan kavereidensa kanssa.

”Keskittykää heittämään hyvä keikka niille ihmisille jotka sattuvat paikalle.”

Mitä tuoreiden bändien sitten kannattaa odottaa tapahtumalta?
– Ei kannata odottaa että joku agentti, manageri tai promoottori kiinnittää bändiin mitään huomiota. Ei niitä kiinnosta miltä joku bändi kuulostaa, vaan miten moni ihminen on siitä kiinnostunut. Eli keskittykää heittämään hyvä keikka niille ihmisille jotka sattuvat paikalle. Jos yleisö kiinnostuu teistä, voitte saada huomiota myös musiikkibisneksen suunnalta.

Millainen keikkapaikka Von Krahl on?
– Se on legendaarinen ja loistava paikka! Tunnelma ja soundi on aina ollut kohdillaan. Von Krahlissa on myös ilmainen anniskelu VIP-ihmisille, joten se on perinteisesti ollut todella suosittu paikka.

Täältä tältä erää tähän, palataan asiaan kuvien kera kunhan laivamatkasta on selvitty.

Teksti: Antti Kokkonen

Tallin Music Week
28.3.-3.4. 2016
www.tmw.ee

Lisää luettavaa