”Vanhan holvikirkon pyytäjät voivat imeä tynkää” – Knucklebone Oscar ja Eero Raittinen lähtivät nimensä veroiselle Bad Ass Blues -kiertueelle

10.2.2017 11:47

Tässäpä mielenkiintoinen yhdistelmä: 72-vuotias kotimaisen populaarimusiikin suurmies Eero Raittinen on paraikaa yhteiskiertueella vuonna 1972 syntyneen Knucklebone Oscarin kanssa. Eikä nyt mennä Vanha holvikirkko– tai Toivotaan, toivotaan -taajuuksilla, vaan osapuolet rämpivät syvällä likaisen bluesin hetteiköissä.

Raittinen ja Oscarin johtama White Knuckles Trio julkaisivat vuonna 2015 yhteislevyn Live at Suisto, jolla veijarit tulkitsivat muun muassa Chester Burnettin, Elmore Jamesin ja Willie Dixonin kappaleita. Uudella kiertieella palataan samoihin tunnelmiin: ”Tinkimätöntä, riisuttua bluesia ja rokkenrollia ilman hattaraa ja siirappia”, kuvailee Knucklebone Oscar rundin antia.

Lue Oscarin mietteitä enemmän alempaa ja suuntaa keikoille katsomaan, jos tämä osasto kiinnostaa. Kiertueen aikataulu näyttää seuraavalta:

17.2. Teatteri Provinssi, Salo
18.2. TTT-Klubi, Tampere
17.3. Graceville, Iisalmi
18.3. Nurmes – Sali, Nurmes
23.3. G live Club, Helsinki
31.3. TBA
13.5. Mosna Blues, Hamina

Knucklebone Oscar kertoo:

”Eero Raittinen on tehnyt jo vuosia vain ja ainoastaan traditionaalista rock’n’roll- ja bluesmusaa. Aiemmin tehdyt iskelmät ovat historiaa, mies taisi kyllästyi siihen höpinään lopullisesti. Eero muotoili asian näin: taiteilijaeläkkeellä on mahdollista tehdä ja soittaa just sitä mitä haluaa, ei tarvi miellyttää tai kelata listoja.”

Koetan jatkuvasti reissussa tivata, kuka bylsi eniten 1960-luvun Danny Show -rundeilla, kuka oli eniten soseissa ja niin edelleen. Ehkä se arkku avautuu vielä!
– Knucklebone Oscar

Vanhan Holvikirkon pyytäjät voivat imeä tynkää. tai ehkä Eero ilmaisi sen hieman eri sanoin. Sitä biisiä mies ei suostu esittämään enää koskaan.”

”Minulla on viime aikoina repertuaari laajentunut jyystörockin ohella intensiivisen rytmibluesin suuntaan kokoonpanolla, jossa on rumpujen ja kitaran lisäksi urut ja foni. Niinpä yhteistyö on tosi luonnollisella pohjalla.”

Kuvat: Pasi Rytkönen

”Eero sai ensimmäisen Suomessa myönnetyn blues-elämäntyöpalkinnon. Tällaiset ’vanhempi valtiomies kohtaa nuoremmat soittajat’ -kombinaatiot ovat tosi tyypillisiä maailmalla. RL Burnside ja Jon Spencer tulevat heti mieleen, ja onhan noita vaikka kuinka.”

”Vanhan liiton autoritäärinen laulu ja nuorempien hiukan erilainen lähestyminen soittoon ovat hyvä kombinaatio. Molemmat puolet pystyvät täydentämään toisiaan oivasti. Musan diggailemisen ja tekemisen pohja on nuoremmilla aika erilainen, koska musan saatavuus on ollut kovin erilaista 1950–60-luvuilla. Nykyään on helppo sukeltaa saman tien mustien originaattorien alkulähteille. 1960-luvulla Suomessa kuunneltiin lähinnä brittibändejä.

”Raittinen on herrasmies, joka ei harmillisesti heruta paljoa rasvaisia sensaatiotarinoita, vaikka niitä varmasti onkin. Koetan jatkuvasti reissussa tivata, kuka bylsi eniten 1960-luvun Danny Show -rundeilla, kuka oli eniten soseissa ja niin edelleen. Ehkä se arkku avautuu vielä!”

”Toisin kuin minä, Raittinen ei hajota mitään keikoilla, mutta se heitti tuohtuneena roskiin lahjoittamani Pohjois-Korean juche-ideologiasta kertovan kirjan. Ei kyennyt lukemaan sitä.”

Entäs se Oscarin taannoinen UMK-esiintyminen, millaisia muistoja se jätti?

”UMK oli kaikkineen avartava kokemus, aivan oma skenensä koko viisut. Oikein yllättävänkin intohimoinen faniposse ympäri Euroopan. En minä perusviisumusaa oikein hiffaa yhtään, mutta oli hienoa nähdä, miten oma musa otetaan vastaan täydellisessä viisumainstreamissa. Kaikkea puolesta ja vastaan fanaattisen täydellisesti.”

”Itse skabassa oli rapeaa vetää klassinen Knucklebone-show suorana lähes 1,5 miljonaalle katsojalle kaikkinen klassisine temppuineen kitaran hajoittamisista olkapääkikkoihin. Ylen jäbät olivat innoissaan siitä.”

”Yle osti mukisematta vaatimani hajotuskitarat kaupasta isolla rahalla. En varmaan ole koskaan tuhonnut tarkoituksellisesti niin kalliita pelejä. Niitä meni useita, koska joka treeneissä show vedettiin läpi kokonaisuudessaan. Oh lord… Yhden ostetun skitan onnistuin konfiskoimaan itselleni vaihtamalle sen tilalle vaihvihkaa roskalavalta ongitun pelin.”

Lisää luettavaa