Yugonostalgiaa, teknoa, hattuja, aurinkolaseja ja huiveja – Flow Festival Ljubljana 26.–28.6.2015, päivä 3

1.7.2015 15:54

Flow’n sunnuntai alkaa mitä parhaimmissa kesäfiiliksissä. Parhaat bileet löytyvät tänään Gallery Barista, jossa pääosin ljubljanalaiset DJ:t tanssittavat iloista festivaalikansaa. Porukka alkaa taas valua paikalle vasta illan suussa, mutta tunnelma on jälleen positiivinen ja välitön sekä cocktailit kylmiä.

DJ, MC ja tuottaja Sunny Sun, Ljubljana

Eilisistä juhlista Bad Copyn poikien kanssa vielä toipuva Ljubljanan oma DJ Sunny Sun viihdyttää iltapäivän ensimmäisiä juhlijoita kesäisten biittien tahtiin Gallery Barissa. Hän kertoo, että soittaminen Flow’ssa oli mukavaa – ihmiset tykkäsivät, joskin heitä oli vähän.

– Flow on cool. Ainoa miinus tosiasiassa on, ettei yleisöä ole tarpeeksi. Musiikkityylejä on minun makuuni liikaa, artisti-line-up on outo – sillä yritetään kalastella erilaisia ihmisiä, mutteivät alakulttuurit tule festareille näillä lippujen hinnoilla. Kuka hiphoppari maksaa satasen nähdäkseen Run The Jewelsin ja pari lokaalia rap-aktia? Liput ovat liian kalliita isojen nimien vuoksi. Tällaisella taktiikalla ihmiset tietysti löytävät uusia artisteja, mutta silti täällä on mielestäni liikaa paskaa.

May, New York/Fieke, Ghent/Laura, Detroit/Samuli, Helsinki

Tämä nelikko, joka nauttii kauniin kesäpäivän vienosta tuulesta hengausalueella, tapasi toisensa perjantaina festivaalien porttien avautumista odotellessa alueen ulkopuolella. Laura ja Samuli ovat kokeneita Flow-kävijöitä: plakkarissa ovat kaikki Suomen Flow’t ensimmäisestä Makasiinien tapahtumasta lähtien. Tähän liittyy itse asiassa pienimuotoinen rakkaustarina: Lauran ja Samulin melkein ensimmäiset treffit olivat aikoinaan ensimmäisillä Flow-festivaaleilla. Ljubljanan Flow’hun he saapuivat kuuntelemaan Bonoboa, Caribouta ja Run The Jewelsiä. Paikallinen Loutseau oli lisäksi miellyttävä yllätys.

Fieke saapui Ljubljanaan eurotripiltään kahden floridalaisen ystävänsä kanssa. May, joka matkustelee kahden kuukauden ajan Euroopassa, sen sijaan sattui olemaan Ljubljanassa – hän tuli alun perin katuteatterifestareille, mutta huomasi hostelilla Flow-julisteet ja päätti näin osallistua tapahtumaan.

– Täällä ei ole kovinkaan paljon ihmisiä, mutta hyvät vibat ja ruoka on maukasta. Festivaali on yllättävän samankaltainen kuin Helsingin Flow – erityisesti arkkitehtuuri ja somistukset, sanovat Laura ja Samuli.

– Pidän itse asiassa tästä Ljubljanan Flow’sta enemmän, koska tänne saa tuoda myös lapsia ja näin ollen festivaaliyleisön joukossa näkyykin paljon lapsiperheitä. Täällä voisi tosin olla jonkinlaisia katoksia tai telttoja sateen sekä auringonpaisteen varalta, Laura vielä lisää.

Samuli sen sijaan kertoo nähneensä paljon suomalaisia, mikä on hänen mielestään itse asiassa hauskaa.

– Mutta selvästikin alkuperäisen Flow’n jazz-juuret täältä puuttuvat täysin. Tarvitsemme Timo Lassyn! Samuli vaatii.

– Flow on erittäin rento ja huoleton festivaali, eikä täällä ole tungosta, mikä on tavallaan harmi, mutta toisaalta erittäin hyvä asia: mitään –ruokaa, juomaa tai vessaan pääsyä – ei tarvitse odottaa, eikä mihinkään tarvitse jonottaa, Fieke lisää.

Fieke tuli Flow’hun erityisesti José Gonzálesin, Roísín Murphyn sekä Bonobon vuoksi.

– En tunne kaikkia bändejä, vain pari esiintyjää per päivä, mutta tällaisesta line-upista on hauska löytää uusia aiemmin tuntemattomia artisteja.

Nelikko pohtii, onko lipun hinta kenties ollut liian kallis paikallisille, koska varsinkin yhden päivän lippu vaikuttaa paikalliseen hintatasoon nähden kalliilta.

DJ Woo D, Ljubljana

DJ Woo D, joka mainitsee soittaneensa Suomessa kahdesti Jyväskylän maineikkailla Payback-jameilla, soittaa Flow’n sunnuntain iltapäivässä rautaisella ammattitaidolla yugonostalgiaa sekä erinomaisia funk- ja soulhelmiä. Hän kertoo, että keikka “välilavalla” on haastava, koska ihmiset tavallisesti vain poikkeavat sinne nappaamaan drinkin matkallaan katsomaan suurempia nimiä. Silti hän toteaa, että soittaminen tuntui uskomattomalta.

– Selektioni oli koostettu siten, että se liikkui chilleistä brasilialaisista biiteistä menevämpään musiikkiin. Ideani oli esitellä vähän slovenialaisia sävelmiä ja sujauttaa sekaan jonkin verran diskoa. Ja tiedäthän kuinka se menee: jos vaan saat tytöt tanssimaan, sinulla on jo juhlat täydessä käynnissä.

Ja tätä ei käy kieltäminen: Woo D todella mestaroi sunnuntaipäivän ehdottomasti parhaat bileet Gallery Barissa.

– Flow Festival Ljubljana on siisti tapahtuma. Alue, joka ei aiemmin ollut kovinkaan tyylikäs, osoittautui erinomaiseksi juhlapaikaksi. Uskon, ettei Flow’n toteuttaminen ole ollut ihan helppoa. Jopa klubien järjestäminen Ljubljanassa on vaikeaa – saatika sitten festivaalin. Ljubljanalaiset ovat ehkäpä ujoja osallistumaan tämänkaltaisiin tapahtumiin. Lisäksi emme ole tottuneet lähtemään keikalle viideltä iltapäivällä – meillä on tylsä tapa lähteä ulos vasta keskiyön jälkeen. Tämän pitäisi muuttua. Tulos on joka tapauksessa loistava kolmipäiväinen tilaisuus, jossa on riittävästi variaatiota kaikkien vieraiden tyydyttämiseksi.

Woo D kehuu vielä festivaalin ruoka-antia, erityiskehut saa Hood Burger.

– Heidän purilaisillaan on kyky tuoda sinut lasin pohjalta takaisin finaaliaktiin.

Onnelliset festivaalivieraat tanssivat DJ Woo D:n tahtiin. Belgradilainen Tijana T soittaa housea ja teknoa.

Ada & Jurij, Ljubljana

Ada ja Jurij ovat viettäneet Flow’ssa kaikki kolme päivää. Heillä on Musguard-niminen, tyylikkäitä ja käytännöllisiä fixie-polkupyörien lokasuojia tekevä kickstart-yritys Tobačnan alueella, joten he ovat seuranneet festivaalin rakennusprosessia hyvin läheltä koko viikon ajan.

– Emme tienneet, mitä odottaa, mutta olemme todistaneet todellista käytännön järjestelyiden briljanssia: viikko sitten en todella olisi uskonut, että festivaalialueesta tulee näin hieno ja toimiva. On uskomatonta, kuinka lyhyessä ajassa kaikki rakennettiin, Jurij kertoo.

– Arvostan suuresti somistusten, ruokaständien ja kokonaisuuden eteen nähtyä vaivaa, sanoo puolestaan Ada.

Artisteista kiinnostavat isot nimet, kuten Run The Jewels, DJ Koze, Roísín Murphy, Pet Shop Boys ja Metronomy, sekä Adaa lisäksi slovenialaiset DJ:t, jotka ovat hänen mukaansa kaikkein parhaita ja soittavat erittäin tanssittavaa musiikkia. Myös ruoka on maistunut, Jurij ylistää paikallista pihvipaikkaa, Sorbara Steak Housea.

Molemmat todella pitävät festivaalista ja sanovat järjestelyiden toimineen hyvin. Heidän mielestään on upeaa, että tällainen tapahtuma järjestetään Ljubljanan keskustassa. Ljubljana on klubbauskaupunki, jolla on pitkä klubikulttuurihistoria, joten tämänkaltainen urbaani tapahtuma sopii tänne hyvin. Koko festivaalin suurin ongelma on yleisön vähäisyys, joskin se on myös eräs parhaista puolista: mihinkään ei tarvitse jonottaa. Tämä on ensimmäinen kaupungin keskustassa järjestetty tämänkaltainen festivaali, joten ehkäpä ihmisten, jotka ovat tottuneet lähinnä stadionkonsertteihin ja klubeihin, tarvitsee vain tottua tämänkaltaisiin uusiin tapahtumiin. Itse asiassa koska ihmisiä on vähän, festivaali tuntuu sangen esklusiiviselta.

– Tyhjät festarit ovat uudet festarit. Kiitos Suomi!

Caribou keräsi tuhatpäisen yleisön. Ljubljanalainen Softskinson S.S.S. sorvin ääressä.

Marija, Skopje

Illan hämärissä löydämme Róisín Murphyn yleisön joukosta vielä kollegan, Marijan, joka tekee Flow-festivaaliraporttia makedonialaiseen Telegrafiin. Myös hän kehuu vuolaasti Flow’ta, sanoo sen olevan pieni ja viihtyisä sekä hienostunut ja cool.

– Balkanilla on paljon kivoja festareita, kuten esimerkiksi INmusic ja EXIT, muttei mitään tämänkaltaista.

Festivaalin ehdoton kuningatar Róisín Murphy toi esiintymisestään päätelleen Ljubljanaan vaatekaapillisen aksessuaareja. Oman keikkansa jälkeen hän rokkasi Ljubljana Backstagella aamukolmeen.

Flow Festival Helsinki järjestetään Suvilahdessa 14.–16. elokuuta 2015.


Teksti: Linda Söderholm
Kuvat: Sara Brizani

Lisää luettavaa