AMY WINEHOUSE: Back To Black | Soundi

AMY WINEHOUSE: Back To Black(Island)

Jazzilliset sävyt hallitsivat parikymppisen Amy Winehousen vuonna 2003 ilmestynyttä lupaavaa Frank-debyyttiä. Etevän laulajan esikuviksi erottuivat Billie Holiday ja Erykah Badu, jonka levyihin laulaja viittasi sanoituksissaankin. Toisella albumillaan Winehouse ei enää irrottele kitarastaan kimurantteja sointuja, vaan hakee vauhtia varhaisesta soulista.

Taustalauluissa kajahtaa 60-luvun alkupuoliskon tyttöyhtyeiden kepeä popsoul. Päähenkilömme vertautuu nyt paremminkin Etta Jamesin kaltaisiin ärhäkkiin äänenkäyttäjiin kuin jazzin utuisiin seireeneihin. Herkkyys kuultaa silti kovan pinnan alta. Historialliset vaikutteet ja tämän vuosituhannen tunnelmat eivät aina limity täysin saumattomasti, mutta parhaimmillaan lopputulos on herkullinen. Winehouse on lauluntekijänä sekä omavarainen että omakohtainen. Me And Mr Jones (Fuckery) kuvailee värikkäästi sitä, kuinka paskamaista on jäädä ilman lippua Nasin keikalle. Tyylilaji ja osin melodiakin periytyvät Billy Paulin Philly-klassikosta Me And Mrs Jones.

Nimikappaleen alku taas myötäilee The Supremesin Baby Lovea. Albumin riehakkain esitys on Rehab, joka luonnollisesti perustuu taiteilijan omiin promillepitoisiin seikkailuihin. Gospelista tuttu kysymys-vastaus -rakenne istuu myös kosteaan asiayhteyteen.

Brittiläinen musiikkilehti Mojo äänesti Back To Blackin viime vuoden kymmenen parhaan albumin joukkoon. Se on ehkä lievää kotipuolen tytön suosimista, mutta ei mikään kulttuuriskandaali. Frank saattoi olla rahtusen vahvempi suoritus, mutta ainakaan Winehouse ei ole jäänyt polkemaan vanhoille jalansijoilleen.

Arvio julkaistu Soundissa 01/2007

Tähän liittyvät jutut

Jack White pahoittelee sanomisiaan - syytäkin on

Maineikas amerikkalaismuusikko Jack White on julkaissut kotisivullaan pitkän An apology and explanation from Jack White -tekstin, jossa hän pahoittelee viime aikojen sanomisiaan ja kirjoituksiaan. Kirjeen pariin pääsee täällä.Osansa anteeksipyynnöistä saa muun muassa The Black Keysin Dan Auerbach, jota White kritisoi viime vuonna julkisuuteen tulleissa yksityisissä kirjeissä.

Amy Winehouse kiertää kohta maailmaa?

Vuonna 1996 surmattu räppäri Tupac Shakur "keikkaili" Coachella-festivaalilla Kaliforniassa keväällä 2012 - hologrammihahmon muodossa.Kesällä 2011 menehtyneen Amy Winehousen suunnalta kuuluu nyt samanlaisia suunnitelmia, mutta siinä missä 2Pac "esiintyi" Coachellan lavalla niin Winehousen hologrammin ympärille puuhataan kokonaista maailmankiertuetta.- Haluamme Amyn pääsevän maailmankiertueelle eli tekevän jotakin, mihin hän ei elinaikanaan kyennyt, hankkeen puuhamies Alki David sanoo brittimedialle. - Musiikki oli Amyn koko elämä ja monet haluaisivat kuulla hänen lauluaan estradilta käsin tänä

Beyonce ja Andre 3000 versioivat Amy Winehousea

The Great Gatsby -elokuvan soundtrackille mukaan tuleva Beyoncén ja André 3000:n näkemys Amy Winehousen Back To Black -biisistä on kuultavissa Soundcloudissa.Muun muassa Leonardo DiCaprion tähdittämä The Great Gatsby – Kultahattu -elokuva tulee ensi-iltaan Suomessa 17. toukokuuta. Jack Whiten Third Man Records -yhtiö julkaisee soundtrackin - yllätys yllätys - vinyylinä ja deluxe-paketista löytyy kolme bonusbiisiäkin.Amy Winehouselle ollaan puuhaamassa myös omaa katua Lontooseen.

Naisista parhaat – soittolista naistenpäivän kunniaksi

Kokosimme kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi soittolistallisen meidän mielestämme hienoimpia naisartisteja aina Billie Holidaysta Dusty Springfieldin (kuvassa) ja Aimee Mannin kautta Yonaan ja Aino Vennaan.

Kaksi Amy Winehouse -albumia tulossa

Brittilaulaja Amy Winehousen isä Mitch Winehouse on paljastanut BBC:lle, että "varastossa on vielä runsaasti julkaisematonta materiaalia". Artistin isän mukaan tulossa on "ainakin kaksi uutta albumia".

AMY WINEHOUSE: Lioness: Hidden Treasures

Näin Amy Winehousen esiintyvän Oslossa tammikuussa 2007 – nuori nainen lauloi todella itsevarmasti ja sävykkäästi, vaikka tuntuikin siltä, että hän ei ollut lavalla täysin kotonaan.

Amy Winehouse: Uusi albumi joulukuussa

Amy Winehouse Lioness: Hidden Treasures -pitkäsoiton julkaisupäiväksi on vahvistunut 5. joulukuuta. Kesällä traagisesti menehtyneen brittilaulajan albumin tuotannosta vastaavat Mark Ronson ja Salaam Remi - siis ammattilaiset, joiden kanssa Winehouse oli jo pitkään tehnyt studiotyötä.