AMY WINEHOUSE: Frank | Soundi

AMY WINEHOUSE: Frank(Island)

Sokkotestissä olisin arvellut, että N' Dambin ja Yahzarahin jälkeen kolmaskin Erykah Badun taustalaulaja on päässyt soolouralle. Pieleen meni, vaikka You Sent Me Flying -laulun kertoja testaakin charmikasta tupakkapummia lainaamalla tälle uuden Badu-levynsä.

Amy Winehouse kuuluu siihen kovasti nousussa olevaan jazzillisesti suuntautuneeseen brittilaulajien nuoreen polveen, jonka sukujuuret eivät johda Afrikkaan. Häpeämättömien baduismien seasta pilkahtavat Carmen McRaen viileys ja Golden Boys -hitillä säväyttäneen Resin välinpitämätön rentous. Winehouse ei todellakaan pongahda suoraan suurten tulkitsijoiden joukkoon, mutta se ei laimenna musiikkinautintoa paljonkaan.

Albumi alkaa lyhyellä scat-introlla, mutta kohta päälle käyvät nykyaikaisen r&b:n jämäkät beatit. Musiikin painopiste ei lopulta asetu sen paremmin jazzin kuin uuden soulin leiriin. Hyvä niin. Jännitys säilyy ja pieniä yllätyksiä tipahtelee sopivin väliajoin. Modernit rytmit, napakat kitarakuviot ja jazzin alkulähteille viittaavat puhaltimet sulautuvat toisiinsa saumoitta. Tunnelma on armollisen kaukana metritavarana tuotetun r&b:n kireästä seksikkyydestä.

Lopuksi parhaat uutiset. Amy Winehouse on kerrassaan etevä lauluntekijä, joka käy kiinni tuhanteen kertaan käsiteltyihin aiheisiin (siis lähinnä meihin miehiin) ronskisti omasta näkökulmastaan. Kuunnelkaa vaikka tuskastunut What Is It About Men tai valloittavan suorapuheinen Amy Amy Amy. "I gotta know you now/We might never meet again", hän vaatii ja perustelee. Itse otaksun, että tuttavuudesta kehkeytyy kestävä ja usean levyn mittainen. 

Arvio julkaistu Soundissa 03/2004

Tähän liittyvät jutut

Jack White pahoittelee sanomisiaan - syytäkin on

Maineikas amerikkalaismuusikko Jack White on julkaissut kotisivullaan pitkän An apology and explanation from Jack White -tekstin, jossa hän pahoittelee viime aikojen sanomisiaan ja kirjoituksiaan. Kirjeen pariin pääsee täällä.Osansa anteeksipyynnöistä saa muun muassa The Black Keysin Dan Auerbach, jota White kritisoi viime vuonna julkisuuteen tulleissa yksityisissä kirjeissä.

Amy Winehouse kiertää kohta maailmaa?

Vuonna 1996 surmattu räppäri Tupac Shakur "keikkaili" Coachella-festivaalilla Kaliforniassa keväällä 2012 - hologrammihahmon muodossa.Kesällä 2011 menehtyneen Amy Winehousen suunnalta kuuluu nyt samanlaisia suunnitelmia, mutta siinä missä 2Pac "esiintyi" Coachellan lavalla niin Winehousen hologrammin ympärille puuhataan kokonaista maailmankiertuetta.- Haluamme Amyn pääsevän maailmankiertueelle eli tekevän jotakin, mihin hän ei elinaikanaan kyennyt, hankkeen puuhamies Alki David sanoo brittimedialle. - Musiikki oli Amyn koko elämä ja monet haluaisivat kuulla hänen lauluaan estradilta käsin tänä

Beyonce ja Andre 3000 versioivat Amy Winehousea

The Great Gatsby -elokuvan soundtrackille mukaan tuleva Beyoncén ja André 3000:n näkemys Amy Winehousen Back To Black -biisistä on kuultavissa Soundcloudissa.Muun muassa Leonardo DiCaprion tähdittämä The Great Gatsby – Kultahattu -elokuva tulee ensi-iltaan Suomessa 17. toukokuuta. Jack Whiten Third Man Records -yhtiö julkaisee soundtrackin - yllätys yllätys - vinyylinä ja deluxe-paketista löytyy kolme bonusbiisiäkin.Amy Winehouselle ollaan puuhaamassa myös omaa katua Lontooseen.

Naisista parhaat – soittolista naistenpäivän kunniaksi

Kokosimme kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi soittolistallisen meidän mielestämme hienoimpia naisartisteja aina Billie Holidaysta Dusty Springfieldin (kuvassa) ja Aimee Mannin kautta Yonaan ja Aino Vennaan.

Kaksi Amy Winehouse -albumia tulossa

Brittilaulaja Amy Winehousen isä Mitch Winehouse on paljastanut BBC:lle, että "varastossa on vielä runsaasti julkaisematonta materiaalia". Artistin isän mukaan tulossa on "ainakin kaksi uutta albumia".

AMY WINEHOUSE: Lioness: Hidden Treasures

Näin Amy Winehousen esiintyvän Oslossa tammikuussa 2007 – nuori nainen lauloi todella itsevarmasti ja sävykkäästi, vaikka tuntuikin siltä, että hän ei ollut lavalla täysin kotonaan.

Amy Winehouse: Uusi albumi joulukuussa

Amy Winehouse Lioness: Hidden Treasures -pitkäsoiton julkaisupäiväksi on vahvistunut 5. joulukuuta. Kesällä traagisesti menehtyneen brittilaulajan albumin tuotannosta vastaavat Mark Ronson ja Salaam Remi - siis ammattilaiset, joiden kanssa Winehouse oli jo pitkään tehnyt studiotyötä.