AMY WINEHOUSE: Lioness: Hidden Treasures | Soundi

AMY WINEHOUSE: Lioness: Hidden Treasures(Island)

Näin Amy Winehousen esiintyvän Oslossa tammikuussa 2007 – nuori nainen lauloi todella itsevarmasti ja sävykkäästi, vaikka tuntuikin siltä, että hän ei ollut lavalla täysin kotonaan. Jo tuolloin oli vyörynyt esiin tarinoita, joiden mukaan Amyn elämä oli rempallaan – viinaa, huumeita, vääriä miehiä ja niin edelleen.

Seuraavana päivänä tapasin hermostuneen ja hukassa olevan tuntuisen neidon. Hentoisen laulajan piti lyhyen haastattelun aikana kohentaa beehive-peruukkiaan, ottaa jotain pois silmästään, vastata tärkeään puheluun ja naputella tekstiviestejä. Vapautuneimmalta Amy tuntui puhuessaan 1960-luvun tyttöbändeistä ja kotieläimistä. Omasta musiikista keskustelemiseen hänellä ei ollut erityistä halua.

Amyn käytös ei vaikuttanut diivailulta. Enemmänkin tuntui siltä, että hän oli joutunut tilanteeseen, jota ei pystynyt hallitsemaan. Pohjoislontoolaisesta, vähän aiemmin ostoskeskuksen kulmilta pois kasvaneesta tytöstä oli tullut tähti. Vuoden 2007 mittaan hullunmylly sai vain lisää vauhtia. Upea Back To Black -levy (2006) myi platinaa jopa Suomessa. Britanniassa albumi teki sen kahdeksankertaisesti.

Seuraavaa albumia loistava laulaja ja vähintään lahjakas lauluntekijä ei saanut koskaan aikaan. Esiintymisetkin sujuivat vähän miten sattuivat. Kesällä 2010 Amy Winehousen piti tehdä Euroopan-kiertue, mutta hän romahti Belgradissa kesken ensimmäisen keikan. Reilua kuukautta myöhemmin laulajatar löydettiin kuolleena makuuhuoneestaan. Lattialla lojui kolme tyhjää vodkapulloa.

Amy Winehouse teki vaikutuksen jo Frank-ensilevyllään (2003), vaikka sen tuotanto oli aika tiukasti kiinni ajan hengessä. Erityisesti soulista ja vanhasta tyttöbändipopista ammentaneen Back To Black -levyn myötä hänestä tuli ikoni, katuviisaan ja omista asioistaan päättävän nuoren naisen malli. Hienointa asiassa on, että Back To Black kuulostaa yhä kaikin puolin tuoreelta ja erinomaiselta levyltä.

Maltillisesti Amy Winehousen muistoa vaalivan Lioness: Hidden Treasures -kokoelman ovat kursineet kasaan tuottajat Salaam Remi ja Mark Ronson. Levyn vanhin näyte on toukokuussa 2002 äänitetty tulkinta The Girl From Ipanema -klassikosta. Sillä on ainoastaan kuriositeettiarvo. Uusin nauhoitus on maaliskuussa 2011 viihdyttäjäveteraani Tony Bennettin kanssa tehty Body And Soul -duetto. Sekään ei kerro juuri mitään Amy Winehousen todellisesta taiteilijakuvasta.

Onneksi kahden ajallisen ääripään väliin jää myös mielenkiintoisempaa ja laadukkaampaa materiaalia. Tärkeimmät valinnat ovat ne kaksi kolmannelle albumille aiottua laulua, jotka Amy Winehouse sai valmiiksi ennen kuolemaansa. Niiden perusteella on vaikea sanoa mitään hänen musiikkinsa mahdollisesta suunnasta. Kappaleista leppeissä doowop-tunnelmissa keinuva Between The Cheats on osoitettu petolliselle siipalle ja Like Smoke -biisi kadottaa kohtalokkuutensa Nasin myöhemmin äänitettyjen, tyhjät paikat täyttävien höpinöiden takia.

Huhujen mukaan muutama vuosi sitten Amy Winehouse rupesi äänittämään vahvasti reggae-vaikutteista levyä Karibialla, mutta levy-yhtiö hylkäsi demomateriaalin kelvottomana. Tiedä sitten mistä jupakassa oli kyse, mutta ainakin Lioness-levyn avaava, samassa sessiossa The Girl From Ipaneman kanssa nauhoitettu reggae-versio Ruby & The Romanticsin Our Day Will Come -hitistä haaveilee tulevasta todella nätisti ja hyväntuulisesti.

Mukana on myös tulkintoja aiempien levyjen suosikeista. Tears Dryn alkuperäisversio on vetelä ja Wake Up Alonen pelkistetty luenta osoittaa studiotyön merkityksen. Monista lainakappaleista vaikuttavin on säästetty viimeiseksi. Amyn tulkinta Leon Russellin klassisesta A Song For Yousta pudottaa tuolilta. Siitä on mahdotonta olla kuulematta, kuinka tosissaan Amy on. Ja kappaleen lopuksi paljastuu, että se on löytynyt Donny Hathawayn version kautta.

Ilmeisesti Amy Winehouse jätti taakseen roppakaupalla sekalaisia äänityksiä. Salaam Remin mukaan Amyn muiston vaalijoilla ei ole aikomusta raapia kattilan pohjia samalla tavalla kuin vaikka Tupacin tapauksessa on toimittu. Toivottavasti tämä pitää paikkansa, sillä Lioness jättää isolta osin aurinkoisen muiston ainutlaatuisesta lahjakkuudesta.

Arvio julkaistu Soundissa 12/2011

Tähän liittyvät jutut

Jack White pahoittelee sanomisiaan - syytäkin on

Maineikas amerikkalaismuusikko Jack White on julkaissut kotisivullaan pitkän An apology and explanation from Jack White -tekstin, jossa hän pahoittelee viime aikojen sanomisiaan ja kirjoituksiaan. Kirjeen pariin pääsee täällä.Osansa anteeksipyynnöistä saa muun muassa The Black Keysin Dan Auerbach, jota White kritisoi viime vuonna julkisuuteen tulleissa yksityisissä kirjeissä.

Amy Winehouse kiertää kohta maailmaa?

Vuonna 1996 surmattu räppäri Tupac Shakur "keikkaili" Coachella-festivaalilla Kaliforniassa keväällä 2012 - hologrammihahmon muodossa.Kesällä 2011 menehtyneen Amy Winehousen suunnalta kuuluu nyt samanlaisia suunnitelmia, mutta siinä missä 2Pac "esiintyi" Coachellan lavalla niin Winehousen hologrammin ympärille puuhataan kokonaista maailmankiertuetta.- Haluamme Amyn pääsevän maailmankiertueelle eli tekevän jotakin, mihin hän ei elinaikanaan kyennyt, hankkeen puuhamies Alki David sanoo brittimedialle. - Musiikki oli Amyn koko elämä ja monet haluaisivat kuulla hänen lauluaan estradilta käsin tänä

Beyonce ja Andre 3000 versioivat Amy Winehousea

The Great Gatsby -elokuvan soundtrackille mukaan tuleva Beyoncén ja André 3000:n näkemys Amy Winehousen Back To Black -biisistä on kuultavissa Soundcloudissa.Muun muassa Leonardo DiCaprion tähdittämä The Great Gatsby – Kultahattu -elokuva tulee ensi-iltaan Suomessa 17. toukokuuta. Jack Whiten Third Man Records -yhtiö julkaisee soundtrackin - yllätys yllätys - vinyylinä ja deluxe-paketista löytyy kolme bonusbiisiäkin.Amy Winehouselle ollaan puuhaamassa myös omaa katua Lontooseen.

Naisista parhaat – soittolista naistenpäivän kunniaksi

Kokosimme kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi soittolistallisen meidän mielestämme hienoimpia naisartisteja aina Billie Holidaysta Dusty Springfieldin (kuvassa) ja Aimee Mannin kautta Yonaan ja Aino Vennaan.

Kaksi Amy Winehouse -albumia tulossa

Brittilaulaja Amy Winehousen isä Mitch Winehouse on paljastanut BBC:lle, että "varastossa on vielä runsaasti julkaisematonta materiaalia". Artistin isän mukaan tulossa on "ainakin kaksi uutta albumia".

Amy Winehouse: Uusi albumi joulukuussa

Amy Winehouse Lioness: Hidden Treasures -pitkäsoiton julkaisupäiväksi on vahvistunut 5. joulukuuta. Kesällä traagisesti menehtyneen brittilaulajan albumin tuotannosta vastaavat Mark Ronson ja Salaam Remi - siis ammattilaiset, joiden kanssa Winehouse oli jo pitkään tehnyt studiotyötä.

Amy Winehousen kuolinsyy selvisi

Huumeet eivät liittyneet ainakaan suoranaisesti brittitähti Amy Winehousen heinäkuussa tapahtuneeseen kuolemaan.