Blood Orange on uuden vuosituhannen soulia

Arvio julkaistu Soundissa 7/2016.
Kirjoittanut: Pekka Laine.

Arvio

Blood Orange
Freetown Sound
Domino

Blood Orange -nimen suojissa viime vuodet operoinut Devonté ”Dev” Hynes tietää selvästi, että popmusiikissa kiinnostavat asiat syntyvät usein kulttuurisella ei-kenenkään-maalla ja vaikeasti määriteltävissä välitiloissa. Uusi ja luova on usein identiteetiltään hämärää. Lontoossa syntynyt ja viime vuodet New Yorkissa asunut Hynes on sekä artistina että lauluntekijä-tuottajana halunnut liikkua musiikillisten fakkien ulkopuolella. Taidepunkista synteettiseen r&b-pop-sointiin urallaan taipunut ex-Lightspeed Champion ei kuitenkaan ole omaa persoonaa vailla huseeraava kameleontti.

Vaikka lievästi ylipitkä Freetown Sound on tulvillaan valkoisesta popestetiikasta muistuttavia sointeja, on se mitä suurimmassa määrin mustan musiikkikulttuurin ja afrikkalaisen diasporan tuote. Mitä on olla musta ja kuka sen määrittää? Blood Orangen poikkeuksellisuus on siinä, miten hän lähestyy ydinteemojaan. Välimatka amerikkalaisten kollegojen keskimääräiseen maailmanjäsennykseen on huomattava. Musiikillisesti Blood Orange liikkuu mustan ja valkoisen rajalla vaivatta. Vierailijalistalla komeilevat kuumien r&b-starojen sijaan nimet Debbie Harry ja Nelly Furtado. Albuminsa kokonaisarkkitehtuurin suvereenisti rakentanut tuottaja-Hynes iskee silmää niin Prince-vainaalle kuin Avalon-kauden Roxy Musicille ja muille brittiläisen syntikkapopin tyyliniekoille. Lyyrikkona Hynes on paitsi sensuelli lähiottelija myös sivustakatsoja, joka kysyy mieluummin kuin paasaa.

Blood Orangen tapa olla vahva ei tarkoita patologista kestohybristä.

Blood Orangen maailma ei ole kultaisella piikkilangalla aidattu henkinen getto, johon ei mahdu feminismi eikä queer. Hänen ajattelussaan musta mies voi olla haavoittuvainen, epävarma ja kuitenkin voimakas. Toisin kuin hip hopin supertähdillä, Blood Orangen tapa olla vahva ei tarkoita patologista kestohybristä. Itsetutkiskelu ei hänen unenomaisissa lauluissaan ole synonyymi messiaan ja marttyyrin roolien välillä keikkuvalle itseterapialle tai näennäiskamppailulle, joka aina päättyy voittajan voittoon. Freetown Sound puhuu sekä musiikin että sanojen tasolla vapaudesta valita oma tie. Ole sellainen kuin olet. Blood Orange on löytänyt oman tunnistettavan tapansa luoda koskettavaa ja melankolista uuden vuosituhannen soulia.

Lisää luettavaa