CHILDREN OF BODOM: Are You Dead Yet? | Soundi

CHILDREN OF BODOM: Are You Dead Yet?(Spinefarm)

Trashed, Lost & Strungout -ep oli asiallinen välipala Are You Dead Yet?:in pitkäksi muodostunutta odotusta lievitettäessä. Ei tullut sitä kuunnellessa mieleen, että vuoden päässä häämöttävän albumin parhaat puolet tuli käsiteltyä saman tien, välipala olikin muuttumassa pääruuaksi. Jokaisella albumilla asemiaan parannellut Children Of Bodom tuntui pitkään tarjoavan kolkkoa levyä, jolla ei ole mitään mihin tarttua.

If You Want Peace...Prepare For Warin huikea sooloseikkailu toimii lopulta käynnistyspolkimena, jonka jälkeen valikoima alkaa selkeytyä: Living Dead Beatin makeasti rullaava kierto ja Alexi Laihon raakkuva laulu ilmoittavat itsestään, korostetun verkkaisesti raahustava Punch Me I Bleed viekottelee erilaisuudellaan ja In Your Face lyö naamaan hassun punkilla ja suorasukaisella asenteellaan. Soundillisesti albumi on juuri kuin tuo sinkkubiisin nyrkki: Bodom operoi nyt kuivan ja kovan äänimaailman kimpussa kuin korostaen armottomuuttaan.

Entistäkin tylymmän kuuloisella levyllä sooloilu äityy eläimellisiin mittasuhteisiin. Liki minuutin kestoisia soolo-osioita vinkuu siellä täällä ja vaikka pätkät ovat itsessään rehvakkaan hienoa kuultavaa, niiden tarkoituksenmukaisuutta ei aina oivalla. Välillä tuntuu siltä, että biisi on tukemassa sooloa eikä päinvastoin. Kun pientä kikkaa heitetään jatkuvasti muutenkin, alkavat taidonnäytteet turruttaa, vaikka täysin suvereeneja purkauksia ovatkin. Toisaalta, kieliihän sekin jotakin Bodomin viidennen levyn biisimateriaalin mukaansatempaavuudesta, kun luurit päässä ja silmät kiinni -fiilistelyn sijaan löytää itsensä mittailemasta soolojen sekuntimääriä.

Are You Dead Yet? saattaa kuitenkin olla juuri oikeanlainen levy tähän ajankohtaan. Bodom on muuttunut koko ajan häijymmäksi ja muutaman ensimmäisen levyn poikamainen viattomuus on saanut pikkuhiljaa antaa tilaa varmaotteisille syntisille miehille. Jos vilkuilee amerikkalaisen metallin kehitystä, ovat viime vuosina saaneet taas tilaa oikeasti äkäiset yhtyeet, joiden musiikki nojaa yhtä paljon 80- kuin 90-luvulle, niin jenkkivääntöön kuin Eurooppaankin, ja jotka uskaltavat soittaa kitarasooloja grungen perillisten ja uusmetalliveljeskunnan hyljeksittyä niitä yli vuosikymmenen. Bodomilla luulisi olevan kysyntää.

Silti en yli kymmenen kuuntelukerran jälkeenkään ole täysin varma, lasketaanko Are You Dead Yet? eläviin vai kuolleisiin. 

Arvio julkaistu Soundissa 09/2005

Tähän liittyvät jutut

Rokkia kirjeisiin – muun muassa Nightwish ja HIM saavat omat postimerkkinsä

Kansainvälisesti menestyneet suomalaisyhtyeet Nightwish, HIM, Hanoi Rocks, Children Of Bodom, Apocalyptica ja The Rasmus saavat syksyllä omat postimerkkinsä.

Mitä tapahtuu ennen keikkaa? Uusi Helldone-dokumentti paljastaa

Nyt tarjoutuu harvinaislaatuinen mahdollisuus tarkastella rocktyöläisen arkea. Custom Soundsin ainutlaatuinen dokumentti kurkistaa harvinaisen tarkasti kiertuehenkilöstön eri jäsenten työhön ennen keikkaa.Tavastian Helldone-festivaalin esiintyjälista oli komea; HIM, Children of Bodom, Reckless Love, Paradise Lost, Daniel Cavanagh ja Daniel Lioneye.  Custom Soundsin toinen omistaja ja omien sanojensa mukaan ”parantumaton kitaralaite-entusiasti” Kimmo Aroluoma seurasi kuvausryhmineen festivaalien toimintaa koko rupeaman ajan.

Alexi Laiho Ozzy-klassikon kimpussa - miten toimii?

No, toimiiihan se! Laihon lisäksi Mr. Crowley -kappaletta ovat olleet toteuttamassa Chuck Billy, Rudy Sarzo, Vinny Appice ja Kelle Rhoads.  Näkemys julkaistaan Immortal Randy Rhoads – The Ultimate Tribute -tribuuttialbumilla maaliskuun alussa. Levyltä löytyy myös Tom Morellon kaltaisia taitureita ja tässäpä alla onkin tarjolla pari näytettä:

Alexi Laiho kunnioittaa erästä esikuvaansa - Mr. Crowley julki tribuuttialbumilla

Uusia biisejä Children Of Bodomille parhaillaan kirjoittava Alexi Laiho on mukana Immortal Randy Rhoads - The Ultimate Tribute -albumilla. Levy ilmestyy helmikuun loppupuolella. Laiho kepittää Mr. Crowley -biisissä, jonka muita toteuttajia ovat Testamentin Chuck Billy, basisti Rudy Sarzo, rumpali Vinny Appice ja kosketinsoittaja Kelle Rhoads.Immortal Randy Rhoads - The Ultimate Tribute -pitkäsoiton muita tekijöitä ovat muun muassa System Of A Downin Serj Tankian, Rage Against The Machinen Tom Morello ja monissa liemissä keitetty Tim "Ripper" Owens.Ääninäytteitä odotellessa...

Children Of Bodomille arvolevy - Tsekkaa myös erikoiset keikkakuvat

Parhaillaan seuraavan studioalbuminsa materiaalia valmistelevan Children Of Bodomin tuorein pitkäsoitto Halo Of Blood on myynyt Suomessa yli kultalevyrajan. Orkesteri vastaanotti tyylikkäät arvolevynsä Tampereen komeasti kansoitetun Pakkahuoneen uumenissa sunnuntaina 28. joulukuuta.- Fyysiset albumit eivät tunnetusti myy enää niin paljon kuin joskus ennen, joten olemme todella otettuja Halo Of Blood -kultalevystä.

Nightwishille kaksi megakeikkaa – Ratina ja Laulurinne täyttyvät ensi kesänä

Keväällä julkaistavaa uutta albumiaan viimeistelevä Nightwish soittaa ensi kesänä kaksi isoa keikkaa Suomessa.

Children Of Bodom lisää keikkoja Suomessa!

Mikäs sen parempi tapa sulattaa joulukinkut tai juhlistaa uutta vuotta kuin käydä kunnon metallikeikalla.