CHILDREN OF BODOM: Are You Dead Yet? | Soundi

CHILDREN OF BODOM: Are You Dead Yet?(Spinefarm)

Trashed, Lost & Strungout -ep oli asiallinen välipala Are You Dead Yet?:in pitkäksi muodostunutta odotusta lievitettäessä. Ei tullut sitä kuunnellessa mieleen, että vuoden päässä häämöttävän albumin parhaat puolet tuli käsiteltyä saman tien, välipala olikin muuttumassa pääruuaksi. Jokaisella albumilla asemiaan parannellut Children Of Bodom tuntui pitkään tarjoavan kolkkoa levyä, jolla ei ole mitään mihin tarttua.

If You Want Peace...Prepare For Warin huikea sooloseikkailu toimii lopulta käynnistyspolkimena, jonka jälkeen valikoima alkaa selkeytyä: Living Dead Beatin makeasti rullaava kierto ja Alexi Laihon raakkuva laulu ilmoittavat itsestään, korostetun verkkaisesti raahustava Punch Me I Bleed viekottelee erilaisuudellaan ja In Your Face lyö naamaan hassun punkilla ja suorasukaisella asenteellaan. Soundillisesti albumi on juuri kuin tuo sinkkubiisin nyrkki: Bodom operoi nyt kuivan ja kovan äänimaailman kimpussa kuin korostaen armottomuuttaan.

Entistäkin tylymmän kuuloisella levyllä sooloilu äityy eläimellisiin mittasuhteisiin. Liki minuutin kestoisia soolo-osioita vinkuu siellä täällä ja vaikka pätkät ovat itsessään rehvakkaan hienoa kuultavaa, niiden tarkoituksenmukaisuutta ei aina oivalla. Välillä tuntuu siltä, että biisi on tukemassa sooloa eikä päinvastoin. Kun pientä kikkaa heitetään jatkuvasti muutenkin, alkavat taidonnäytteet turruttaa, vaikka täysin suvereeneja purkauksia ovatkin. Toisaalta, kieliihän sekin jotakin Bodomin viidennen levyn biisimateriaalin mukaansatempaavuudesta, kun luurit päässä ja silmät kiinni -fiilistelyn sijaan löytää itsensä mittailemasta soolojen sekuntimääriä.

Are You Dead Yet? saattaa kuitenkin olla juuri oikeanlainen levy tähän ajankohtaan. Bodom on muuttunut koko ajan häijymmäksi ja muutaman ensimmäisen levyn poikamainen viattomuus on saanut pikkuhiljaa antaa tilaa varmaotteisille syntisille miehille. Jos vilkuilee amerikkalaisen metallin kehitystä, ovat viime vuosina saaneet taas tilaa oikeasti äkäiset yhtyeet, joiden musiikki nojaa yhtä paljon 80- kuin 90-luvulle, niin jenkkivääntöön kuin Eurooppaankin, ja jotka uskaltavat soittaa kitarasooloja grungen perillisten ja uusmetalliveljeskunnan hyljeksittyä niitä yli vuosikymmenen. Bodomilla luulisi olevan kysyntää.

Silti en yli kymmenen kuuntelukerran jälkeenkään ole täysin varma, lasketaanko Are You Dead Yet? eläviin vai kuolleisiin. 

Arvio julkaistu Soundissa 09/2005

Tähän liittyvät jutut

Tuska Open Air -festivaalille saapuu melkoisia erikoisnimiä

Helsingin Suvilahdessa 27.– 29. kesäkuuta järjestettävä Tuska Open Air Metal Festival on kiinnittänyt ohjelmistoonsa myös hieman spesiaalimpaa metalliosaamista, sillä festivaalin lavoille kapuavat israelilainen Orphaned Land, taiwanilainen DieSear ja kiinalainen Ego Fall.Kotimaisia Tuska-nimityksiä ovat Lost Society, Mr. Peter Hayden, Cutdown, Psykoanalyysi, Cannibal Accident, Amendfoil, Shear ja Arion.Aikaisemmin varmistuneita esiintyjiä ovat mun muassa Dimmu Borgir, Anthrax, Emperor, Children Of Bodom, Carcass, Philip H.

Ei heikkohermoisille! Viisi musapuujalkaa -sarja esittelee huonoja musiikkivitsejä

Soundi.fi:n uudessa Viisi musapuujalkaa -sarjassa esitellään säännöllisen epäsäännöllisesti viisi tarpeettoman huonoa musiikkiaiheista vitsiä. Muista osallistua kommenttikentässä ja ehdottaa vielä huonompia!

Don't Stop At The Top - saksalaislegenda taas Suomeen

The Scorpions toimii Kuopion Rockcockin pääesiintyjänä. Tapahtuma soi Väinölänniemessä 25.–26.7.Vuonna 1965 perustettu The Scorpions soitti viime vuoden lopulla muun muassa Helsingissä ja Seinäjoella. Muutamia vuosia sitten ilmoitettu orkesterin jäähyväiskiertue siis jatkuu ja jatkuu - ja itse asiassa se jäähyväisilmoituskin on peruttu jo moneen otteeseen. "Lopettaminen on huomattavasti hankalampaa kuin luulimmekaan", laulaja Klaus Meine on sanonut useampaan kertaan.Rockcockin muita esiintyjiä ovat irlantilainen Therapy?

Children Of Bodom: Limusiinikyytejä Seattleen, talven karkotusta ja sujuvaa ranskaa

Children Of Bodom on parhaillaan pitkällä kiertueella Pohjois-Amerikassa Death Angelin ja Týrin kanssa. Yhtyeellähän on ollut tapana julkaista enemmän tai vähemmän hupaisia "keikkatiisereitä" YouTube-kanavallaan eikä tämä kierros tee poikkeusta tuohon kirjoittamattomaan sääntöön. Nostetaanpa siis muutama esiin!Kitaristi Roope Latvala karkottaa talvea:Limusiiniajelua kohti Seattlea:Sujuvaa ranskan kieltä Quebecin lumituiskussa:Torven töräyttelyä hieman lämpimämmällä seudulla:

J. Karjalainen, Children Of Bodom ja Haloo Helsinki! nappasivat Emmoja

Suomen musiikiteollisuus on jakanut vuosittaiset palkintonsa. Emmat jakautuivat tällä kerralla seuraavasti:Vuoden yhtye: Haloo Helsinki!Vuoden albumi: J. Karjalainen - Et ole yksinLive-esiintyjä: Haloo Helsinki!Yleisöäänestys: Vuoden kotimainen artisti: CheekTulokas: Isac ElliotMetallialbumi: Children of Bodom - Halo Of BloodMiessolisti: CheekNaissolisti: SanniHiphop-albumi: Cheek - Kuka muu mukaIskelmäalbumi: Juha Tapio - LapislatsuliaRock-albumi: J. Karjalainen - Et ole yksinPop-albumi: Haloo Helsinki!

Children Of Bodom: Rumpali joutui sairaalaan kovien selkäkipujen vuoksi

Children Of Bodomin rumpalilla Jaska Raatikaisella ei todellakaan ollut kivaa viime syksynä tapahtuneen, lähes 10-viikkoisen Euroopan-kiertueen aikana (tai no, tarkennetaan vähän: kivaa ei ollut ainakaan koko ajan).Parhaillaan kuuden viikon mittaisella kiertueella Pohjois-Amerikassa olevan Children Of Bodomin tahtimestari kertoo nimittäin kärsineensä "erittäin kovista selkäkivuista viime syksynä tapahtuneen Euroopan-rundin aikana" ja lisää joutuneensa myös sairaalahoitoon Espanjassa.Raatikainen ilmoittaa Facebook-sivullaan seuraavaa: "I had very bad back pains during the European tour that I w

Videoita: Sonata Arctica susitunnelmissa, Children Of Bodom lyriikan lumoissa ja Aholalta sulavaa metallia

Mutta ennen otsikossa mainittuja teoksia, katsohan tämän linkin takaa löytyvät Amoralin mainion Fallen Leaves & Dead Sparrows -albumin vinyyliversion käyttöohjeet!Ystävänpäivänä 14. helmikuuta pitkän Pohjois-Amerikan -kiertueen Kanadan Quebecista aloittava Children of Bodom on julkaissut uuden Scream For Silence -lyriikkavideon. Halo Of Blood -kiekolta lohkaistun teoksen pariin pääsee tässä alla: Sonata Arctica taas ennakoi Pariah's Child -albumia uudella promovideolla.