CHILDREN OF BODOM: Relentless Reckless Forever | Soundi

CHILDREN OF BODOM: Relentless Reckless Forever(Spinefarm)

Alexi Laiho ja Roope Latvala kuvailivat joulukuun Soundissa Relentless Reckless Foreveriä tunnistettavaksi Children Of Bodomiksi, mutta vakuuttivat, että uusia kujeita olisi kuultavissa. Toki Bodomin tunnistaa, ei kai hyvin toimivaa konseptia ole järkevää kopeloida joksikin aivan muuksi, mutta myös vinoutumia tutusta tyylistä löytyy. Ensimmäisenä biiseistä pomppaa esiin helkutinmoinen, ärjymetallille jopa poikkeuksillinen rokkaavuus, joka määrittää levyä kauttaaltaan.

Kyseinen rokkaavuus tuo kuvaan suoraviivaisuuden tuntua, joka on lopulta, ainakin osittain, optista harhaa. Relentless Reckless Forever on rytmillisesti tarttuva albumi, se iskee purevasti ja kulkee jouhevasti, mutta koukeroakin tulee vastaan. Hurjaa sooloa pidemmällä kaavalla ja lyhyempiä soolonuolaisuja tihkuu vähän väliä niin ennakoiduissa paikoissa kuin puun takaa yllätellen. Was It Worth It? -biisin soolo-osio tuprauttaa jo usvailevaa jälkeä. Kuitenkin Relentless Reckless Forever tuntuu kokonaisuutena eheältä, tiiviiltä ja kaikki palaset kohdalleen loksauttavalta levyltä.

Children Of Bodom on toteuttanut visiotaan tinkimättömästi levy levyltä. Usein tämä on merkinnyt yhä rujompien soundien ja element­tien ilmestymistä mukaan ja jatkuvaa ruuvien äärimmilleen kiristämistä. Nyt tuntuu siltä, että bändi on antanut itselleen luvan höllentää puristimia ainakin hetkittäin, liki kaikkien biisien osasissa. Ikään kuin groovelle olisi raotettu ovea ja annettu sen tulvia sisään valtaamaan tilaa jatkuvalta nopeusennätykseltä ja töytäilevältä raivolta. Toisaalta ruuvit pidetään tietyissä kohdin erittäin kireällä ja Relentless Reckless Foreverillä onkin miellyttävästi skaalaa ja laaja-alaisempaa tarjontaa. Se hengittää vapaammin ja voimakkaammin kuin aiemmat albumit.

Tyylin ja imperiumin lisäksi bändi on luonut, osin ehkä huomaamattaan,  imagon, johon selvänä esimerkkinä kuuluvat viikatemies ja saman sarjan levynkannet, mutta ehkä yllättävämmin myös biisinnimet. Tämän levyn tunnistaisi Bodomiksi pelkän biisilistan perusteella: Shovel Knockout, Pussyfoot Miss Suicide, Northpole Throwdown ja niin edelleen. Taattua rujonhuvittavaa Bodom-imagoa ja Laiho-romantiikkaa.

Seitsemään studiolevyyn mahtuu huojuntaa, eikä Bodom ole onnistunut jokaisella teoksellaan optimaalisesti. Toisaalta se ei ole varsinaisesti epäonnistunut kertaakaan. Relentless Reckless Forever, yhtaikaa iskevämpänä ja ääripäitä laajentavana, sijoittuu Bodom-kiekkojen kermaan ja määrittänee seuraavienkin levyjen linjaa rohkeammin kokeileviksi ja vapaammin huohottaviksi.

Arvio julkaistu Soundissa 2/2011

Tähän liittyvät jutut

Rokkia kirjeisiin – muun muassa Nightwish ja HIM saavat omat postimerkkinsä

Kansainvälisesti menestyneet suomalaisyhtyeet Nightwish, HIM, Hanoi Rocks, Children Of Bodom, Apocalyptica ja The Rasmus saavat syksyllä omat postimerkkinsä.

Mitä tapahtuu ennen keikkaa? Uusi Helldone-dokumentti paljastaa

Nyt tarjoutuu harvinaislaatuinen mahdollisuus tarkastella rocktyöläisen arkea. Custom Soundsin ainutlaatuinen dokumentti kurkistaa harvinaisen tarkasti kiertuehenkilöstön eri jäsenten työhön ennen keikkaa.Tavastian Helldone-festivaalin esiintyjälista oli komea; HIM, Children of Bodom, Reckless Love, Paradise Lost, Daniel Cavanagh ja Daniel Lioneye.  Custom Soundsin toinen omistaja ja omien sanojensa mukaan ”parantumaton kitaralaite-entusiasti” Kimmo Aroluoma seurasi kuvausryhmineen festivaalien toimintaa koko rupeaman ajan.

Alexi Laiho Ozzy-klassikon kimpussa - miten toimii?

No, toimiiihan se! Laihon lisäksi Mr. Crowley -kappaletta ovat olleet toteuttamassa Chuck Billy, Rudy Sarzo, Vinny Appice ja Kelle Rhoads.  Näkemys julkaistaan Immortal Randy Rhoads – The Ultimate Tribute -tribuuttialbumilla maaliskuun alussa. Levyltä löytyy myös Tom Morellon kaltaisia taitureita ja tässäpä alla onkin tarjolla pari näytettä:

Alexi Laiho kunnioittaa erästä esikuvaansa - Mr. Crowley julki tribuuttialbumilla

Uusia biisejä Children Of Bodomille parhaillaan kirjoittava Alexi Laiho on mukana Immortal Randy Rhoads - The Ultimate Tribute -albumilla. Levy ilmestyy helmikuun loppupuolella. Laiho kepittää Mr. Crowley -biisissä, jonka muita toteuttajia ovat Testamentin Chuck Billy, basisti Rudy Sarzo, rumpali Vinny Appice ja kosketinsoittaja Kelle Rhoads.Immortal Randy Rhoads - The Ultimate Tribute -pitkäsoiton muita tekijöitä ovat muun muassa System Of A Downin Serj Tankian, Rage Against The Machinen Tom Morello ja monissa liemissä keitetty Tim "Ripper" Owens.Ääninäytteitä odotellessa...

Children Of Bodomille arvolevy - Tsekkaa myös erikoiset keikkakuvat

Parhaillaan seuraavan studioalbuminsa materiaalia valmistelevan Children Of Bodomin tuorein pitkäsoitto Halo Of Blood on myynyt Suomessa yli kultalevyrajan. Orkesteri vastaanotti tyylikkäät arvolevynsä Tampereen komeasti kansoitetun Pakkahuoneen uumenissa sunnuntaina 28. joulukuuta.- Fyysiset albumit eivät tunnetusti myy enää niin paljon kuin joskus ennen, joten olemme todella otettuja Halo Of Blood -kultalevystä.

Nightwishille kaksi megakeikkaa – Ratina ja Laulurinne täyttyvät ensi kesänä

Keväällä julkaistavaa uutta albumiaan viimeistelevä Nightwish soittaa ensi kesänä kaksi isoa keikkaa Suomessa.

Children Of Bodom lisää keikkoja Suomessa!

Mikäs sen parempi tapa sulattaa joulukinkut tai juhlistaa uutta vuotta kuin käydä kunnon metallikeikalla.