CMX: Isohaara | Soundi

CMX: Isohaara(Herodes)

CMX:n muinainen päätös lopettaa keikkailu ja ryhtyä pelkäksi studiobändiksi jäi odotetusti kauas ikuisesta. Ratkaisu synnytti joka tapauksessa meidän oloissamme jopa megalomaanisiin mittoihin kasvaneen tupla-albumin Dinosaurus Stereophonicus, johon CMX saattoi purkaa siihen saakka patoutuneet hurjat progevisionsa. Eläville ihmisille soittaminen alkoi kuitenkin syyhyttää uudelleen ja paluu - ainakin melkein - tavallisten kuolevaisten rockbändien joukkoon tuli todeksi. Sama pätee myös CMX:n uuteen albumiin. Jälleen väkevän suomalaisesti nimetty Isohaara kun asettuu - ainakin melkein - tavallisten rocklevyjen joukkoon.

Epähoukutteleviin kansiin puettu Isohaara on odotetun upea albumi, mutta CMX-klassikoksi nimeäminen on vielä liian aikaista. Kun yhtyeellä on ikää pitkälti toistakymmentä vuotta ja Cloaca Maxima -kokoelma mukaan luettuna tilillään jo kymmenen albumia, niin mitään radikaaleja yllätyksiä tai taiteellisia uudelleenarviointeja ei noin vain tehdä. CMX on jo ajat sitten löytänyt itsensä ja levyt ovat aina enemmän tai vähemmän variaatioita edeltäjistään. Niinpä Isohaarakaan ei ole sellainen hyppy tuntemattomaan kuin mihin kantensa seiväshyppääjä on hetken päästä syöksymässä. Albumi sisältää onneksi kaikki CMX:n vahvuudet mutta samalla myös joitain, lähinnä lyriikoihin liittyviä maneereita.

Isohaara ei ole edeltäjänsä kaltainen progealbumi, mutta sävyjä, kunnianhimoa ja ideoita riittää pienemmässäkin mittakaavassa. Jyräävällä introlla sisään tuleva Päänsärkijä purkaa aggressioitaan paitsi Tuomas Peipon metronomin tarkoilla lyönneillä myös puhutulla liturgialla, josta erottaa niinkin vanhanaikaisen sanan kuin tuotantovälineet. Heikkohermoinen kuulija saattaisi jo huolestua, kun albumin avausraidalla todetaan, että meitä on kusetettu ja että ahdistukseemme otamme lääkkeet, joita on kaikkia laatuja ja riittämiin. Pohjoista leveyttä on komeasti toimivaa CMX-mättöä ja huuliharppuineenkin itsestäänselvä singleraita. Veitsenterä antaa tilaa A.W. Yrjänän kauniille laululle ja raskaasti riffaileva Minne paha haudattiin vähintään yhtä "oikeaoppiselle" kitarasooloilulle. Itse Isohaara tuo lyriikallaan eteen vanhat tutut kalevalaiset mielikuvat ja sovituksen kruunaa kuorona laulava Suutarilan ala-asteen musiikkiluokka. Revontulten repijä etenee vakavan pianon ja syntetisaattorin kohinan saattelemana hautajaismaisella tempollaan. Albumin selkeälinjaisin popballadi Minun sydämeni on särkynyt voisi mennä täydestä jopa Neljän Ruusun levyllä. Päätökseensä Isohaara soi yllättäen Ry Cooderin Paris, Texas -elokuvan soundtrackistä muistuttavan slidekitaran kera.

Isohaara on albumi, joka tuntuu paranevan kuuntelu kuuntelulta. Levy on tulvillaan soitannollisia ja sovituksellisia detaljeja, joita ei pienimuotoisuutensa vuoksi ilkeä nimittää progressiivisen rockin ilmenemismuodoiksi. Kaiken kaikkiaan CMX:n soitto kuulostaa - jos mahdollista - vapautuneemmalta kuin koskaan - tai ainakin hyvin pitkään aikaan. Kun Isohaaran soundeissakaan ei ole harrastettu mitään kummallisuuksia, niin bändi vaikuttaa virkistävän alastomalta ja aidolta - niin herkkänä kuin voimakkaanakin. 

Arvio julkaistu Soundissa 08/2002

Tähän liittyvät jutut

Soundi 12/2014

Vuoden viimeinen Soundi pitää sisällään muun muassa kriitikkoäänestyksen tulokset, Floor Jansenin pitkän haastattelun, esimakua Sentenced-kirjasta, juttua suomen kielestä sekä paljon muuta!

Parasta juuri nyt – Näyte Apinan rapmetalista sekä CMX:n uusi single

Soundin Parasta juuri nyt -soittolistan kärkeen on lisätty pari erittäin kiinnostavaa uutuutta. Tuoretta verta tarjoilee oululainen Apina, joka raottaa keväällä 2015 julkaistavan albuminsa saloja Kohu-singlen ja videon myötä. Suomenkielistä räpäytystä yhdistettynä tekniseen metalliin... hmm, tarkoittaako tämä sitä, että vuosi 2015 tullaan muistamaan kotimaisen rapmetalin paluuna?Konkariosastolta puolestaan löytyy CMX:n tänään ilmestynyt single Rakkaudessa ja sodassa, joka on ensimmäinen näyte 30.1. ilmestyvältä Mesmeria-pitkäsoitolta.

CMX palaa julkaisukantaan perjantaina

CMX julkaisee uuden singlen perjantaina 5. joulukuuta. Yhtye on työstänyt viidettätoista studioalbumiaan tuottaja Arto Tuunelan kanssa.

Neitsyys meni – 20-vuotias Aura ensimmäisen kerran soittimessa

Soundin toimittaja kuunteli ensimmäisen kerran elämässään CMX:n neljännen albumin, 20 vuotta sitten julkaistun Auran.

Levyostoksille, mars! Suomalaisen musiikin viikko starttaa tänään

Tänään starttaa neljättä kertaa järjestettävä Suomalaisen musiikin viikko. Tämän vuoden erikoisuutena ovat aiempia vuosia runsaampi vinyylitarjonta joukossaan muutamia kiinnostavia uudelleenjulkaisuja.Alla muutamia tärppejä 16.-26.10. järjestettävän kampanjan vinyylitarjonnasta:Juice Leskinen & Coitus Int: Per Vers, Runoilija40-vuotias klassikko palaa vinyylille mukanaan alkuperäinen Juho Juntusen sarjakuva.Tuomari Nurmio & Köyhien Ystävät: Kohdusta hautaanTänä vuonna 35-vuotta täyttävä Johanna Kustannus aloitti julkaisutoimintansa juuri tällä mestariteoksella.

Tältä näytti internet 20 vuotta sitten – Megadeth oli aikansa edelläkävijä

20 vuotta sitten internet näytti hyvin erilaiselta kuin tänään. Yhtenä ensimmäisistä ison profiilin bändeistä nettisivun sai pystyyn Megadeth. Megadeth, Arizona –sivustot luotiin lokakuun lopulla 1994 markkinoimaan Youthanasia-albumia. Modeemiäänen raksutuksen keskellä syntyi loputtomasti uutta.Sivusto muistutti ulkoisesti matkailusivustoa, josta pystyi jopa lähettämään ensimmäisiä grafiikkaa sisältäviä sähköposteja: Megadeth, Arizona -digipostikortteja, joissa vastaanottajaa vihjattiin tutustumaan sivustoon.

Mikään ei vie sitä pois - parikymppinen rockklassikko julkaistaan uusiksi

CMX:n Aura täytti kaksikymmentä vuotta kuluvan vuoden helmikuussa (aiheesta lisää täällä),  mutta bändin läpimurron uusintajulkaisu ehtii vielä komeasti tälle vuodelle.Orkesteri kertoo: "Auran juhlapainos ilmestyy 17.10. Levystä julkaistaan kahden cd:n erikoispainos, joka sisältää alkuperäisen miksauksen uudelleen masteroituna sekä tuoreen Rauli "Rake" Eskolinin miksaaman version. Rake-versiossa on bonuksena uudelleen miksattu Saatana. Kauppoihin saapuu myös rajoitettu tuplavinyylipainos."CMX työstää parhaillaan ensi vuonna ilmestyvää uutta studioalbumia.