ELONKORJUU: Harvest Time

Arvio julkaistu Soundissa 09/2002.
Kirjoittanut: Petri Silas.
Tasavallan Presidentin ja Wigwamin varjoon jäi aikoinaan useampi saman saran kyntäjä: 70-luvun alussa jazzrock sekä proge olivat Euroopassa kovassa huudossa, ja niinpä yrittäjiä nousi myös Suomessa kuin sieniä sateella.

Arvio

ELONKORJUU
Harvest Time
Parlophone

Tasavallan Presidentin ja Wigwamin varjoon jäi aikoinaan useampi saman saran kyntäjä: 70-luvun alussa jazzrock sekä proge olivat Euroopassa kovassa huudossa, ja niinpä yrittäjiä nousi myös Suomessa kuin sieniä sateella. Elonkorjuu perustettiin Porissa vuonna 1970, ja alusta lähtien pääbiisintekijäksi nousi kitaristi/laulaja Jukka Syrenius. Säveliin ilmeisen innostuneesti ja intuitiivisesti suhtautuva mies esittäytyi bändinsä debyytillä vahvaäänisenä biisinikkarina, jonka polveilevissa teoksissa heijastuvat sekä koukkuisempi Canterburyn scene että jytään kallellaan oleva Cream-soundi. Jethro Tull vaikutteista lisämaustetta keitokseen toi urkuri/kitaristi Ilkka Poijärven huilu.

Ajalle ominaisesti Elonkorjuu tuskin koskaan teki mitään varsinaista musiikillista manifestia. Näin jälkikäteen kuitenkin vaikuttaa siltä, että linjauksia olisi mietitty melko tavallakin – sen verran eheä Elonkorjuun klangi nimittäin jo Harvest Time -esikoisella on. Kunniaa tulikin heti alkumetreillä orkesterin sijoittuessa vuoden 1970 Rockin SM-kisoissa hopealle. Ja koska tiukat unisono-linjat ja haastavat sovitukset sujuivat myös lavalla, kovan livebändin maineen kartuttaminen oli vain ajan kysymys. Divareissa kovaan hintaan myytävän Harvest Timen cd-muotoon siirtäessään EMI on tehnyt merkittävän työn. Syreniuksen ja Poijärven ohella albumilla esiintyvät basisti Veli-Pekka Pessi, laulaja/tekstittäjä Heikki Lajunen sekä rumpali Eero Rantasila.

Kuriositeettina mainittakoon vielä, että originaalikokoonpanossa rumpuja soitti mies nimeltä Rainer Koski, ja että myöhempinä aikoina orkesterin läpi kulkivat muun muassa Seppo Tyni sekä Vesa Aaltonen. Pääosin livenä studiossa äänitetyn kymmenbiisisen uuden tulemisen täydentää Jukka Syreniuksen kesäkuussa 2002 laatima mukavasti muisteleva kansiteksti, joka johtaa vuoteen 1978 ja siihen, kun yhtye englannisti nimensä muotoon Harvest. 

Lisää luettavaa