MAGENTA SKYCODE: IIIII | Soundi

MAGENTA SKYCODE: IIIII(Solina)

Magenta Skycoden nokkamiehenä häärii Fu-Touristina ja PMMP:n takapiruna tunnettu Jori Sjöroos, mutta tyylillisesti se painii edellä mainittujen kanssa täysin eri linjoilla. Magenta Skycode soittaa tummaa ja jylhää post punkia, josta on helppo vetää suora jana The Curen, Joy Divisionin, The Churchin ja Interpolin kaltaisiin nimiin.

Onneksi Sjöroos ei tyydy hiilipaperimaiseen kopiointiin, vaan mukaan on sotkettu myös ripaus tuoreempia, lähinnä elektronisia sivumausteita. IIIII on levynä saumaton ja linjakas kokonaisuus, jonka biisimateriaali kestää vertailun alan kansainvälisiin huippuihin. Hands Burn -avausraidan voi tippaakaan liioittelematta nostaa kuluvan vuosikymmenen parhaiden kotimaisten kappaleiden joukkoon.

Suomen sinnikkäin goottirock-yhtye Suruaika palaa kehiin Pelkäämme vain toisiamme -pitkäsoitolla. Bändin uran alkupuolen levytettyä tuotantoa leimasi epävarmuus, mutta muutamassa vuodessa parannusta on tapahtunut rutkasti. Tamperelainen Suruaika ei enää pyytele anteeksi, vaan kuulostaa oikealla tavalla itsevarmalta ja hetkittäin jopa päällekäyvältä.

Suruajasta on aiemminkin huokunut tietynlainen "me vastaan muut" -asenne, mutta vasta nyt se konkretisoituu myös musiikin tasolla. Paras esimerkki tästä on vanhan linjan punkrockin päätä nostava Malja eiliselle, joka kuulostaa lähinnä Mustan Paraatin soittamalta Pelle Miljoonalta.

Tampereelta ponnistaa myös Ultranoir, jonka debyyttialbumia onkin ehditty jo kotvasen odottaa. Suffer No Fiction esittelee yhtyeen The Holy Bible -aikakauden Manic Street Preachersin, The Curen ja New Orderin ristisiitoksena. Käytännössä tämä tarkoittaa poliittiselta haiskahtavia manifestimaisia tekstejä, vahvasti kaiutettuja kitaroita ja kylmiä syntikkasoundeja hakkaavien rytmien päällä tarjoiltuna.

Suffer No Fiction -levyn kolhoon tunnelmaan Antonin lakoninen lauluääni sopii varsin hyvin, joskin pitkällisessä kuuntelussa bändin rajoittuneisuus, lähinnä sävellyspuolella, tulee selvemmin ilmi. Visuaaliselta puoleltaan Ultranoiria voisi jopa tituleerata maamme tämän hetken autenttisimmaksi goottibändiksi.

Arvio julkaistu Soundissa 04/2006

Tähän liittyvät jutut

Omannäköisensä loppu – Magenta Skycode | 20.12.2014 Logomo-teatteri, Turku

Jori Sjöroosin johtama Magenta Skycode lopetti toimintansa kahdeksan vuotta ylistetyn debyyttilevynsä julkaisun jälkeen. Jäähyväiskeikka päättyi kirjaimellisesti tähtisateeseen.

Magenta Skycode haudan lepoon

Jori Sjöroosin johtama indieyhtye Magenta Skycode lopettaa toimintansa. Bändi soittaa viimeisen keikkansa Turussa vuoden lopulla.

Huhuista totta: Flow julkisti huikean lineupin!

Helsingin Suvilahdessa nähdään 8.–10. elokuuta jo huhuttujen OutKastin, The Nationalin, Die Antwordin ja Janelle Monáen lisäksi muun muassa Slowdive ja Bill Callahan.

Lauantaisoittolista: Jori Sjöroos ja parhaat IDM-biisit

Soundi.fi:n lauantaisoittolistasarjan kuudes osa keskittyy tanssimusiikkisuuntaukseen nimeltä IDM. Luotsina toimii muun muassa nimien Magenta Skycode, Fu-Tourist ja PMMP takaa tuttu Jori Sjöroos.

Ihmiskauppa ei ole satua – Paula Vesalan ja Jori Sjöroosin Satumaa-video järkyttää

Paula Vesala ja Jori Sjöroos ovat tehneet hienon, täysin uudenlaisen version Unto Monosen klassikkotangosta Satumaa ihmiskaupan vastaisen kampanjan hyväksi.

Joulukalenteri - hieman erilainen soittolista jouluksi

SOUNDIN JOULUKALENTERI ilmestyy päivittäin Soundin Facebook-sivulla. Ideana on, että joka päivä joku muusikko tahi julkimo valitsee oman suosikkijoululaulunsa, jonka sitten me linkitämme Facebookiin. Kalenterin korkkasi Lordi, jonka jälkeen on kuultu muun muassa Kauko Röyhkän, Asan ja Jouni Hynysen toivebiisit.

MAGENTA SKYCODE: Relief

Jori Sjöroosin täytyy olla 2000-luvun menestynein suomalainen popsäveltäjä, jos kriteereinä pidetään kaupallista menestystä ja kriitikoiden suomaa arvostusta. Hän lienee myös yksi Suomen ahkerimmista poptyöläisistä.