ULTRA BRA: Kalifornia | Soundi

ULTRA BRA: Kalifornia(Megamania)

Ultra Bra on muutamassa vuodessa kehittynyt Ampukaa Komissaarit -kappaleen radikaalista popkomissiosta aidoksi "koko kansan" bändiksi. Suomalaisen pop-kulttuurin eliittiin sen nosti ryhmän kakkosalbumi Kroketti, joka singalong -hitteineen riisti bändin punatukkaisilta opiskelijatytöiltä ja vei sen soimaan yhtä lailla lähiökaksion monomankkoihin kuin porvarien viritettyihin hifisysteemeihin.

Ultra Bran uusi albumi Kalifornia ottaa selkeän pesäeron niin karheaan esikoiseen Vapaaherran elämää kuin Krokettiinkin. Se on seesteinen, mietiskelevä ja selkeästi bändin kunnianhimoisin pitkäsoitto. Samalla se tulee olemaan hienoinen pettymys niille, jotka ovat ostaneet Ultra Bran levyjä puhtaasti radiohittien perusteella. Kalifornia ei ole itsetarkoituksellisesti hitistä toiseen pomppiva pop-revittely. Radiosta tutut Kirjoituksia (rock!) ja Jäätelöauto sekä Hei kuule Suomi ovat levyn ainoat ilmiselvät hitit. Pääosan loppumateriaalista muodostavat hidastempoiset, melankoliset biisit. Nämä melankoliapläjäykset eivät ole saaneet allekirjoittanutta koskaan innostumaan aivan hirveästi, mutta Kalifornialla osa niistäkin kuulostaa ihan kelvolliselta: Helsinki-Vantaa on mainio kunnianosoitus 70 -luvun alun elokuvanmusalle, Musta, niljaisten lehtien kaupunki, on hieno lopetusraita tasapainoiselle levylle.

Miinuspuolia Kalifornialla on vain muutama. Bändin naislaulupuoli on hieman yksioikoista tai ainakin siinä on vähemmän variaatiota kuin ennen. Parista biisistä en saa väkisin yrittämälläkään otetta - avausraita Kalifornian ruosteiset kukkulat on yksi niistä. He kääntävät tyynynsä on toinen. Tyttöjen välisestä ystävyydestä ei varmaan tarvitse sanoa mitään. Kokonaisuudessa Kalifornia ei ole ilmiselvä kolmas pala Ultra Bran julkaisusarjaan, mutta ehkä juuri se tekee levystä positiivisen yllätyksen. Oli asia niin tai näin, Ultra Bra on edelleen kapitalistin paras tapa nauttia sosialismista.

Arvio julkaistu Soundissa 04/1999

Tähän liittyvät jutut

Ultra Bra, Kokoaan suurempi Suomi -konsertti | 30.1.2012 Helsingin Jäähalli

Moni Ultra Bran ystävä on varmasti kiitollinen Pekka Haavistolle siitä, että tämä lähti mukaan presidentinvaaleihin. Ilman Haaviston ehdokkuutta Ultra Bra olisi tuskin päättänyt yli kymmenen vuoden hiljaiseloaan.

Ultra Bra tekee paluun viikon päästä! Liput myyntiin heti.

Ultra Bra tekee paluukeikan ensi maanantaina Helsingissä.

PMMP-kaksikko tulkitsee Ultra Brata

PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti esittävät Ultra Bran kappaleita Hei, kuule Suomi -konserttisalikiertueella viiden keikan verran.

ULTRA BRA: Vesireittejä

Suurten sovitusten ja kiivaiden laulutulkintojen voima hautaa nopeasti alleen päällimmäisen tunteen siitä, että Vesireittejä kuulostaa äkkiseltään melkeinpä epämukavan työläästi tehdyltä levyltä.

ULTRA BRA: Sinä päivänä kun synnyin

Nytkö se on loppu?