60 vuotta shokkia – Kymmenen videon johdatus shock rockin maailmaan

18.3.2016 09:13

Syntyessään 1950-luvulla rockmusiikissa riitti shokkiarvoa. Hyvin nopeasti kävi kuitenkin selväksi, ettei pelkkä musiikki riitä. Avuksi tarvittiin visuaalisuus. Syntyi shock rock, jossa visuaalisuudella ja teatraalisuudella on huomattava merkitys. Vuosien varrella genre on kiinnittynyt erityisesti raskaaseen rockiin, mutta se on vaikuttanut myös yleisemmin populaarikulttuuriin. Laaja shock rock -artikkeli löytyy tänään ilmestyneestä Soundi-lehdestä.

Mutta onko mikään shock rockin visuaalisuudessa muuttunut vuosikymmenten saatossa? Arvioi itse.

1. Screamin’ Jay Hawkins – I Put A Spell On You

Screamin’ Jay Hawkinsia pidetään yleisesti ensimmäisenä varsinaisena shock rock -artistina. Blues- jazzmuusikkona soittajauransa aloittaneen Hawkinsin suurin hitti oli tarinan mukaan kännipäissään äänitetty I Put A Spell On You, jonka siistitystä versiosta tuli hitti vuonna 1956. Villin laulutyylin lisäksi Hawkins loi live-esiintymisissään pohjan rockmusiikin ja teatraalisuuden liitolle.

2. Screaming Lord Sutch – Jack the Ripper

Brittiläinen kulttuurihörhö David Sutch (1940–1999) oli yksi Screamin’ Jay Hawkinsin esimerkistä innostuneista artisteista. Screaming Lord Sutchina esiintynyt Sutch luotti teinejä säikyttelevissä esiintymisissään britille ominaiseen Viiltäjä Jack -hahmoon.

3. Arthur Brown – Fire

Vuoden 1968 Fire-hitillään listoille noussut brittiläinen Arhtur Brown toi shock rockiin lisää tulta, tappuraa ja kasvomaaleja. Huomattavaa oli myös Brownin suosima laulutyyli, josta monet raskaan rockin tekijät ottivat vaikutteita.

4. Alice Cooper – Welcome To My Nightmare

Alice Cooper (oik. Vincent Furnier, s. 1948) oli mies, joka teki shock rockista miljoonien viihdettä. Ensin omassa yhtyeessään ja sitten soolourallaan shokeerannut artisti omaksui naiseksi pukeutuneen lapsenmurhaajan hahmon, joka yhtä aikaa järkytti ja kiehtoi yleisöä. Samalla shock rock otti aimo harppauksen kohti teatteria: Cooperin lavashow oli kuin suurta kauhuteatteria.

5. GG Allin – Bite It You Scum

Shokeerata voi monilla tavoilla. Punkin piirissä virisi monia mahtipontiseksi muuntuneen rock musiikin haastaneita liikkeitä ja artisteja. Kaikkein hurjin maine oli GG Allinilla (1956–1993), miehellä, joka muutti väkivaltafantasiat todeksi. Allinin verta ja ulosteita sisältäneet esiintymiset päättyivät usein sekasortoon. Allin sai tyylistään paljon paskaa niskaan, mutta niin sai usein myös hänen yleisönsä.

6. Marilyn Manson – The Beautiful People

1990-luvulla Marilyn Mansonista tuli vuosikymmenen tunnetuin shokkirokkari. Manson oli selvä päivitys Alice Cooperista. Ajalle tyypillisesti Manson hyödynsi musiikkivideoita shokkiarvonsa rakentamisessa: häiriintyneillä mutta visuaalisesti näyttävillä videoilla katsojan mielikuvitus sai tehdä likaisen työn.

7. Slipknot – Wait And Bleed

Nu metalin suosion vuosina kaikki eivät pukeutuneet lippiksiin ja lökäpöksyihin. Amerikkalainen Slipknot teki läpimurtonsa heti vuonna 1999 ilmestyneellä debyyttialbumillaan. Yhtyeen äärimetallin lisäksi sen visuaalisuus kiehtoi: kauhunaamareihin ja haalareihin pukeutunut yhtye tuli tunnetuksi väkivaltaisesta lavaesiintymisistään.

8. Rammstein – Mein Teil

2000-luvulla saksalainen industrial metal -yhtye Rammstein palautti lavaesiintymisissään huumorin takaisin turhan vakavaksi muuttuneeseen shock rockiin. Olkoonkin, että huumori oli sysimustaa.

9. Lordi – Hard Rock Hallelujah

Karnevalismi on ollut osa shock rockia jo sen ensimmäisistä karjahduksista asti. Niinpä ei ole itse asiassa mikään ihme, että se puri myös Euroviisujen kaltaisessa karnevaalissa. Vuonna 2006 viisuyleisö oli kypsä shock rockille: tuloksena Lordin ja Suomen historiallinen voitto.

10. Ghost – Cirice

Shock rockilla on edelleen vahva ote metallimusiikin valtavirrasta. Viimeisin todiste siitä oli helmikuussa järjetettu 58. Grammy-gaala, jossa Best Metal Performance -kategoriassa oli ehdolla peräti kaksi shock rockin perinteitä jatkavaa yhtyettä: amerikkalainen Slipknot ja ruotsalainen Ghost, joka nappasi voiton.


Teksti: Tuomo Yrttiaho

Paljon lisää shock rock -asiaa löydät uudesta Soundi-lehdestä.

Lisää luettavaa