Prince palasi Spotifyhin – Ota neron tuotanto haltuun tämän soittolistan avulla

Princen laaja ja monipuolinen tuotanto kattavassa mutta kompaktissa soittolistassa.
12.2.2017 20:01

Tänään Spotifyhin ja muihinkin streamauspalveluihin ilmestyi vihdoinkin iso valikoima Princen tuotantoa – levythän ovat olleet viimeiset pari vuotta yksinoikeudella Tidalissa. Vaikka valikoima keskittyykin toistaiseksi vain Warner-ajan tuotantoon ja on siitä syystä 1990-luvun loppupuolelta ja 2000-luvulta erittäin puuttellinen, niin tärkeimmät teokset sieltä toki jo löytyvät ja kuunneltavaa riittää kymmeniksi tunneiksi.

Koostimme viime vuoden huhtikuussa kuolleen miehen pitkästä ja monitahoisesta urasta kompaktin soittolistan, jonka pyrkimys on esitellä miehen tuotannon monet puolet. Hittejäkään unohtamatta. (Soittolista löytyy Spotifysta ja Deezerista)

Soittolista: Prince – Tästä nerossa on kyse

1. I Wanna Be Your Lover (Prince, 1979)

1970-luvun puolella Prince teki kaksi albumia, debyytin For You (1978) ja seuraavana vuonna albumin Prince. Niillä esittäytyy nuori nero, joka esittelee taitonsa vastaamalla käytännössä kaikista albumilla kuultavista äänistä. Musiikillisesti liikutaan vielä turvallisella r’n’b- ja funk-vyöhykkeellä, eikä tulevien vuosien persoonallisuudesta ja rohkeudesta ole kuin viitteitä, mutta useita erinomaisia kappaleita näillekin epätasaisille levyille mahtuu.

2. Controversy (Controversy, 1981)

Vuoden 1980 Dirty Mind -albumi oli selvä käännekohta, jolla Prince alkoi ladun seuraamisen sijaan raivata sitä. Tämän kappaleen esittelemä äärimmäisen tiukka ja minimalistinen funk muodostui Princen selkärangaksi, johon hän palasi vielä viimeisinä vuosinaankin säännöllisesti. Tässä vaiheessa Prince oli jo alkanut myös värikkäästi leikkiä seksuaalisuuden ja uskonnollisuuden ristiriitaiseenkin rinnakkaiseloon perustuvalla imagollaan.

3. Let’s Pretend We’re Married (1999, 1982)

Se kaikkein vaikutusvaltaisin Prince-soundi on tämä Linn-rumpukoneen ja syntikoiden kutoma futuristinen ja irstas funk, joka täytti 1999-albumin ja oli oleellinen osa Princen tuotantoa siitä lähtien. Koko tupla-albumi on upea matka herkullisista pophiteistä tinkimättömiin funkmaratoneihin.

4. When Doves Cry (Purple Rain, 1984)
5. Purple Rain (Purple Rain, 1984)

Megatähteyden kausi. Purple Rain -elokuva teki Princestä jättimäisen tähden, ja albumi laajensi ilmaisua edellislevyistä selvästi enemmän rockin ja popin maailmaan, vaikka toki funk soi yhä ytimessä. Ensimmäinen ykköshitti When Doves Cry on erikoisesti sovitettu (ei bassoa), kiimaisen laulutulkinnan, vimmaisen sähkökitaran ja pelkistetyn taustavan varaan rakentuva, täysin ainutlaatuinen poplaulu. Nimibiisi on oikeutetusti Princen suurin anthem, sekä sävellyksensä että esityksensä puolesta (pohjautuu isolta osin keikkaversioon, jota on studiossa täydennetty ja editoitu) hurjan intensiivinen teos.

6. Around The World In A Day (Around The World In A Day, 1985)
7. Girls & Boys (Parade, 1986)
8. Sometimes It Snows in April (Parade, 1986)
9. If I Was Your Girlfriend (Sign O’ The Times, 1987)

Purple Rainin jälkeen Prince jatkoi ilmaisunsa rajojen laajentamista, ja mies oli koko 1980-luvun loppupuoliskon ajan niin tuotannon määrässä, laadussa kuin monipuolisuudessakin vertaansa vailla. Kuultiin niin psykedeliapoppia kuin toisaalta aiempaa orgaanisempaa bändifunkiakin. Ja kaikkea mahdollista siltä väliltä.
Koko ajan suurempaa jalansijaa myös studiossa saanut ja paljon Princen tyylillisiin kokeiluihin vaikuttanut Revolution-yhtye tuli päätökseen vuonna 1987. Sen jälkeen Prince julkaisi parhaimpiinsa kuuluvan Sign O’ The Times -tuplan, jolta löytyy miehen (ja maailman) paras biisi If I Was Your Girlfriend.

10. Daddy Pop (Diamonds and Pearls, 1991)
11. Dark (Come, 1994)
12. She Spoke To Me (The Vault – Old Frieds 4 Sale, 1999)

Parin hapuilevamman vuoden jälkeen Prince sai uudelleen menestyksestä kiinni muutamalla 1990-luvun alun hitillä (Cream, Thunder, Sexy M.F). Soundi oli päivittynyt uudelle vuosikymmenelle, ja vaikka miehen rooli edelläkävijänä alkoi olla lopullisesti takana päin, mahtuu vuosikymmeneen paljon onnistumisia. Mutta myös ennen kokemattomia mahalaskuja.
1990-luvun loppupuoli oli sekavaa aikaa. Tuli surullisenkuuluisa nimenmuutos symboliksi ja nippu vaihtelevantasoisia levyjä. Määrä korvasi laadun valitettavan usein, mutta toisaalta joukossa on myös runsaasti mainettaan ja menestystään parempaa materiaalia. Pitkä, Princen jazz-rakkautta vuolaasti esittelevä She Spoke To Me kätkeytyy sopimuksentäyttölevyksi mielletyn, mutta linjakkaan ja kiinnostavan The Vaultin uumeniin.

13. Clouds (Art Official Age, 2014)

Princen viimeiset kaksi vuosikymmentä olivat määrällisesti aivan yhtä tuotteliaita kuin edeltävätkin, ja sekä taiteellinen että kaupallinenkin taso alkoivat osoittaa virkistymisen merkkejä. Toisaalta hyvien hetkien sekaan mahtui 90-lukuakin enemmän ohilyöntejä ja puolivillaisia julkaisuja. Vuoden 2014 Art Official Age on miehen tuotannon myöhemmän puoliskon vahvimpia kokonaisuuksia.
Toistaiseksi Spotifyssa on 2000-luvun albumeita olemattoman vähän (vain Warnerin julkaisemat), mutta Art Official Agen lisäksi kannattaa ottaa haltuun ainakin albumit The Rainbow Children (2000), Musicology (2004), 3121 (2006) ja Lotusflow3r (2009).

 

Lisää luettavaa