Ruotsissa kaikki on paremmin – 20 todistetta

14.7.2013 20:48

Ruotsalaisilla on ihana kuningasperhe eikä Niinistöä, Kataista ja Stubbia vaivoinaan. Ruotsissa ei ole pakko mennä armeijaan. Ruotsissa ei ole valtionkirkkoa. Ruotsalaiset ovat saaneet kahdeksan Nobelin kirjallisuuspalkintoa. Ruotsalaiset osaavat pelata jalkapalloa.

Sonic-lehden lista on mielenkiintoinen ja monipuolinen

Ruotsissa tehdään myös parempaa musiikkia kuin Suomessa. Silti tiedämme kummallisen vähän ruotsalaisesta popista ja rockista. Nyt on tarjolla erinomainen mahdollisuus oppia enemmän.

Sonic-lehti valitsi sata parasta ruotsalaista albumia ja julkaisi paksun spesiaalinumeron aiheen tiimoilta. Siinä piisaa tutkimista toiseksi ja kolmanneksikin kylmäksi kesäillaksi.

Levyjen skaala ulottuu Lars Gullin Quartetin 1950-luvulla äänittämästä jazzista The Knifen kokeelliseen elektroniseen musiikkiin. Mukana on sekä ABBAn, Eva Dahlgrenin ja Kentin kaltaisia suomalaisten rakastamia tähtiä, että myös aikamoinen liuta artisteja, joista ei ole Pohjanlahden tälle puolelle huudeltu.

Aikamoinen liuta artisteja, joista ei ole Pohjanlahden tälle puolelle huudeltu

Sonic-lehden lista on mielenkiintoinen ja monipuolinen. Sillä on Army Of Loversin, Neneh Cherryn ja Leila K:n kaltaisia kansainvälisesti menestyneitä valtavirtasuosikkeja, mutta myös punkin ja uuden aallon aikaisia levyjä, joita ei ole saatavilla tai edes koskaan julkaistu uudelleen.

Listan levyistä kutakuinkin puolet on ruotsiksi ja puolet englanniksi laulettuja. Englanninkielisestä levyistä suuri osa on kiinnittänyt huomiota myös Ruotsin ulkopuolella. Silmiinpistävintä on kuitenkin se, miten rohkeasti mukaan on valittu uusia levyjä. Sadasta Ruotsin parhaasta levystä liki kolmannes on tehty tällä vuosituhannella.

Äänestyksen voitti omaperäisen ja omapäisen laulaja-lauluntekijä Stina Nordenstamin And She Closed Her Eyes -levy. Sen tunnetuin kappale on Baz Luhrmannin ohjaamassa Romeo + Juliet -leffassa soinut Little Star.

Kymmenen parasta ruotsalaista levyä:

10. Abba: Arrival (1976)
9. Monica Zetterlund & Bill Evans: Waltz For Debby (1964)
8. The Soundtrack Of Our Lives: Welcome To The Infant Freebase (1996)
7. Ebba Grön: We’re Only In It For The Drugs (1979)
6. The Latin Kings: Välkommen till förorten (1994)
5. Neneh Cherry: Raw Like Sushi (1989)
4. The Knife: Deep Cuts (2003)
3. Jan Johansson: Jazz på svenska (1964)
2. Håkan Hellström: Känn ingen sorg för mig Göteborg (2000)
1. Stina Nordenstam: And She Closed Her Eyes (1994)

RUOTSISSA KAIKKI ON PAREMMIN – 20 TODISTETTA

Lisää luettavaa