40 vuotta sitten – Queen: A Night At The Opera

Queen varmisti paikkansa rockin historiankirjoissa tällä levyllä ja sen Bohemian Rhapsody -hitillä
21.11.2015 13:54

Vuoteen 1975 mennessä Queen – eli laulaja Freddie Mercury, kitaristi Brian May, basisti John Deacon ja rumpali Roger Taylor – oli julkaissut kolme levyä, joista kaksi nousi yhtyeen kotimaassa levymyyntilistoilla top kymppiin, sekä kiertänyt Yhdysvalloissa asti. Silti Lontoossa vuonna 1970 perustetun yhtyeen tulevaisuus näytti epävarmalta, varsinkin taloudellisesti. Brian May on myöhemmin todennut haastatteluissa bändin lopettaneen, mikäli tämä levy ei olisi menestynyt.

Paljon oli siis pelissä, kun nelikko yhdessä vakiotuottajansa Roy Thomas Bakerin kanssa alkoi työstää neljättä albumiaan elokuussa 1975. Työskenneltyään neljä kuukautta kuudessa eri studiossa, julkaistiin Marx-veljesten elokuvasta nimensä napannut A Night At The Opera, jota Brian May on myöhemmin tituleerannut ”Queenin Sgt. Pepperiksi”.

Sävellyksistä vastasi pääosin Freddie Mercury, jonka nimiin on kirjattu viisi levyn kahdestatoista kappaleesta. Brian Mayn käsialaa on levyn kappaleista neljä, jonka lisäksi hänet on merkitty God Save The Queen -kappaleen sovittajaksi. John Deacon ja Roger Taylor saavat molemmat nimiinsä yhden kappaleen. Queen antoi levyllä kaikkensa ja se oli aikanaan tuotannoltaan kallein julkaistu levy. Äänityksissä kokeiltiin uusia ja joskus erikoisiakin tekniikoita sekä käytettiin paljon päällekkäisäänityksiä ja harmonioita. Yhtye oli äänittäjä Mike Stonen hyvissä käsissä ja levyyn käytetty raha kuuluu lopputuloksesta.

Death On Two Legs (Dedicated To…)

Levy alkaa lyriikoiltaan varsin häijyllä, Queenin mittakaavassa melko raskaalla Death On Two Legs -kappaleella. Freddie Mercury kirjoitti kappaleen yhtyeen ex-manageri Norman Sheffield mielessään. Sheffield laiminlöi yhtyettä ja oli osasyynä bändin taloudelliseen ahdinkoon ja vaikeaan tilanteeseen, jossa se levyä tehtäessä oli.

Lazing On A Sunday Afternoon

Kepeä, minuutin mittainen ”vaudeville”-kappale Lazing On A Sunday Afternoon on myös Mercuryn käsialaa, ja se toimii siltana kahden rokkaavamman kappaleen välissä. Laulun megafonimainen ääni saatiin aikaan ajamalla Mercuryn laulu korvakuulokkeisiin, joka sitten laitettiin peltitynnyriin.

I’m In Love With My Car

Rumpali Roger Taylorin sävellyspanos. Kappale on omistettu yhtyeen roudarille Johnathan Harrisille, jonka Triumph TR4 -urheiluauto oli tämän silmäterä. Kappale julkaistiin Bohemian Rhapsody -singlen b-puolena ja sen laulaa Roger Taylor itse.

You’re My Best Friend

Toinen levyltä singlenä julkaistu kappale on basisti John Deaconin käsialaa. Deacon kirjoitti kappaleen vaimolleen.

’39

Brian Mayn scifi-tarinassa ryhmä tutkijoita lähtee avaruusmatkalle, joka heidän vinkkelistään kestää vuoden. Maahan palatessaan aikaa onkin todellisuudessa kulunut 100 vuotta. Kappale julkaistiin You’re My Best Friend -singlen b-puolena ja sen laulaa itse May.

Sweet Lady

Brian Mayn valssitahdissa etenevä rokkipala, jonka lyriikoissa May tutkiskelee ihmissuhteita.

Seasize Rendezvous

Toinen Freddie Mercuryn vaudeville-vaikutteinen kappale. Kappaleen instrumentaalijaksossa kuultavat ”puhallinsoittimet” ovat itseasiassa Mercury ja Roger Taylor, jotka vain imitoivat klarinettia, tuubaa ja trumpettia.

The Prophet’s Song

Brian Mayn kirjoittama mystinen, progressiivisen rokin sävyjä sisältävä kappale kertoo suuresta tulvasta, josta May näki unia pitkän sairasjakson aikana. Kappaleella esitellään studioteknisiä ja tuotannollisia hienouksia, kuten kappaleen keskivälin pitkä Mercuryn lauluosio kaikuharmonioineen.

Love Of My Life

Queenin keikkavakioksi noussut kaunis balladi kertoo Mercuryn suhteesta Mary Austiniin, vaikka laulaja itse ei asiaa ole myöntänyt tai kieltänyt. Brian May soittaa 12-kielisen kitaran lisäksi myös harppua kappaleessa.

Good Company

Brian Mayn ukulelella säveltämä kappale. May laulaa ja soittaa ukulelea myös levyllä. Erikoista kappaleessa on Mayn yksin kitaralla harmonioita ja päällekkäisäänityksiä käyttäen ”emuloima” Dixieland-jazzbändi.

Bohemian Rhapsody

Klassikkojen klassikko. Yhtye otti suuren riskin valitessaan ensimmäiseksi singleksi tämän lähes kuusiminuuttisen ja moniosaisen eepoksen. Bohemian Rhapsody nousi kuitenkin singlelistojen ykköseksi useissa maissa, ja Britanniassa se pysyi korkeimmalla pallilla yhdeksän viikkoa. Kappaleelle kuvattua videota pidetään ensimmäinen virallisena musiikkivideona, jonka suosion myötä muutkin artistit ja levy-yhtiöt alkoivat panostaa promovideoihin.

God Save The Queen

Brian May äänitti kansallislaulusta oman versionsa, jota yhtye käytti konserttiensa loppusoittona jo ennen A Night At The Opera -levyä. Se on myös ainoa Queenin levyttämä kappale, joka ei ole yhdenkään bändin jäsenen kirjoittama.

A Night At The Opera julkaistiin 21. marraskuuta 1975.  Bohemian Rhapsody -singlen siivittämänä levy nousi listaykköseksi muun muassa Australiassa, Hollannissa, Uudessa-Seelannissa ja Britanniassa, sekä Billboard-listan neljänneksi. Levyä on myyty maailmanlaajuisesti yli 12 miljoonaa kappaletta. A Night At The Operaa pidetään yhtyeen suurimpana saavutuksena, ja se on sittemmin inspiroinut monia muusikoita.

Kuuntele A Night At The Opera 40-vuotispäivän kunniaksi:

Lisää luettavaa