Älä missaa tätä! Bob Gruenin valokuvanäyttely tarjoaa legendailotulitusta

29.5.2015 11:20

Tänään perjantaina 28. toukokuuta Helsingissä avautuu yleisölle yksi kesän 2015 pakollisista pysähdyksistä. Maailman tunnetuimpiin rock-valokuvaajiin kuuluvan Bob Gruenin ikonisista valokuvista koostuva Rockers-näyttely on esillä Kaapelitehtaan Pannuhallissa kesäkuun puoliväliin asti.

Vuonna 1945 syntyneen newyorkilaisen Gruenin tarina on mielenkiintoinen. Hän oli John Lennonin läheinen ystävä, kiersi maailmaa The Clashin mukana ja dokumentoi Sex Pistolsin ainoan Pohjois-Amerikan kiertueen. Musiikkimaailmasta ei taida löytyä montaa suurta nimeä, jota Bob Gruen ei olisi valokuvannut: Pannuhallin näyttelyssä yhdellä seinällä kuvissa poseeraa Tina Turner, toisella eräs Led Zeppelin ja muuan Black Sabbath. Kolmannelta löytyy yhteiskuva Alice Cooperista ja Salvador Dalista. Kyllä, Salvador Dalista.

Näyttelyn huomiotaherättävintä antia ovat legendaariset kuvauskohteet, mutta muutamat yllättävät yhteiskuvat tekevät suurimman vaikutuksen: jo mainitun Alice Cooperin ja Salvador Dalin yhteiskuvan lisäksi imaginäärisen hatun saa nostamaan päästä kaksi John Lennon -kuvaa – toisessa poseeraavat yhdessä Lennon ja John (Elton John, tietysti) ja toisessa Lennon ja Mick Jagger. Suomikin on edustettuna näyttelyssä Lordin muodossa.

Yhtä kaikki, Bob Gruenin Rockers-näyttelyn kuvissa tähtikatras on päätähuimaava. Jo mainittujen nimien lisäksi valokuvissa ovat esillä muun muassa Black Sabbath, The Ramones, Kiss, Green Day ja AC/DC.

Kuvausteknisesti Gruenin kuvat eivät välttämättä aina ole huippulaatua, mutta sillä seikalla ei ole juurikaan väliä kuvauskohteiden ollessa Kaapelitehtaan näyttelyn kaliiberia.

Jos rockin historia ja musiikki ylipäänsä kiinnostaa edes vähän, tätä näyttelyä ei kannata jättää katsastamatta.

Bob Gruenin Rockers-näyttely on esillä Helsingin Kaapelitehtaan Pannuhallissa 17. kesäkuuta asti. Näyttely on Helsingin Teurastamolla 12.–13. kesäkuuta järjestettävän Sideways-festivaalin taideprojekti. Lisätietoa Bob Gruenista löytyy täältä, Rockers-näyttelystä täältä ja Sideways-festivaalista täältä.

Lisää luettavaa