Festarikausi alkaa aivan kohta – Tämä video muistuttaa liian tiiviisti pakkautuneen yleisömassan vaaroista

4.5.2016 08:34

Kesä, kärpäset ja festivaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Ja aina kun ihmiset kerääntyvät massoina jonnekin, on tapana sattua kaikenlaista. Onneksi Suomessa ollaan vältytty kaikkein pahimmilta tapaturmilta, mutta kaikkeen on hyvä toki varautua.

Youtube-kanava Brain Stuff – How Stuff Works on ladannut sivuilleen tietoiskuvideon How Crowds Can Kill – eli miten väkijoukko tappaa. Mikä on yleisin kuolinsyy erittäin tiheässä (vähintään 6 ihmistä neliömetrin sisällä) väkijoukossa?

Brain Stuff kertoo ilmiöstä nimeltään Crowd Crush. Tämä tarkoittaa sitä, kun ihminen puristuu väkijoukon paineessa niin kovaa, etteivät keuhkot pääse enää liikkumaan tarpeeksi. Seurauksena on tukehtuminen.

Tällainen tukehtuminen on paljon yleisempää kuin luullaan. Tutkijoiden mukaan on paljon todennäköisempää tukehtua seisaalleen väkijoukossa kuin tulla ihmismassan tallomaksi. Onneksi tutkijat pystyvät videokuvan ja tietokoneiden avulla tutkimaan yleisön liikkeitä ja tunnistamaan vaarallisen tiheäksi äityvän massan ennen vahinkoja.

Joten kaikki festivaaleille ja keikoille joukolla lähtevät toverit: katsokaa tietoisku alta ja pitäkää hauskaa sekä huolta toisistanne!

Lisää luettavaa