Fuusion kummisetänä tunnettu jazzpioneeri, kitaristi Larry Coryell, 73, on kuollut

RIP Larry Coryell 2.4.1943 – 19.2.2017
21.2.2017 09:39

Legendaarinen jazzkitaristi Larry Coryell on kuollut. Coryell nukkui pois lauantain ja sunnuntain välisenä yönä hotellihuoneessa New Yorkissa, jossa tämä oli juuri esiintynyt kahtena iltana. Tiedon kitaristin kuolemasta vahvisti Billboard-lehdelle jazzmusiikkiin erikoistunut tiedottaja Jim Eigo.

Teksasissa vuonna 1943 syntynyt Coryell julkaisi urallaan yli 60 sooloalbumia ja toimi jazz-rockin edelläkävijänä. Hänen vuonna 1969 julkaisemaansa Spaces-albumia pidetään ensimmäisenä fuusiojazz-levynä ja Coryellia kutsuttiinkin ”fuusion kummisedäksi”.

Nelivuotiaana pianonsoiton aloittanut, mutta teini-ikäisenä kitaraan vaihtanut Coryell otti kitaratunteja journalismin opintojensa yhteydessä. Myös klassista kitaraa opiskellut Coryell debytoi levyttävänä muusikkona rumpali Chico Hamiltonin The Dealer -levyllä. Vuonna 1966 Coryell perusti The Free Spirits -bändin, jossa hän lauloi ja soitti sitaraa. The Free Spirits oli Coryellin ensimmäinen levyttänyt oma yhtye ja sitä pidetään ensimmäisenä jazz-rock-yhtyeenä.

Thee Free Spiritsin hajottua vuonna 1968 Coryell keskittyi soolotuotantoonsa ja perusti myöhemmin 70-luvulla toimineen, lyhytikäiseksi jääneen The Eleventh Housen. Lisäksi Coryell soitti urallaan myös muun muassa Miles Davisin, Gary Burtonin, Alphonse Mouzonin, Ron Carterin, Chet Bakerin, Herbie Mannin sekä Charles Mingusin kanssa niin lavalla kuin levyllä.

Lisää luettavaa