Hyvästi, MP3 – musiikin kuuntelemisen mullistanut tiedostoformaatti on kuollut ja kuopattu

17.5.2017 12:43

Mp3-formaatti on jäämässä historiaan, kertoo tiedostomuodon kehittänyt saksalainen Fraunhofer-instituutti. 1980-luvun lopulla tiedostomuodon kehittämisen aloittanut tutkimusinstituutti myöntää, että aika on ajanut ohi mp3:n vahvasti häviöllisestä äänenlaadusta.

Fraunhofer lopetti lisenssimaksujen perimisen mp3-tiedostojen purkuun ja pakkaamiseen pystyviltä laitteilta 23. huhtikuuta, kun mp3:n pakkaamistavan patentit raukesivat. Fraunhofer on hallinnut tiedostomuodon tärkeimpiä patentteja yhdessä ranskalaisen Thomsonin kanssa.

2000-luvun vaihteessa mp3 mullisti musiikin kuuntelemisen, sillä se pakkasi musiikin hyvin pieneen muotoon. Yhdessä nopeasti yleistyneen internetin kanssa mp3 mahdollisti äänitiedostojen helpon lataamisen ja jakamisen ympäri maailmaa. Kesti kuitenkin tovin ennen kuin musiikkiteollisuus löysi tapoja hyödyntää mp3:a kaupallisesti ja mp3:n yleistyminen tapahtuikin suurelta osin piraattisivustojen kautta.

Ensimmäinen kannettava mp3-soitin ei ollut Applen iPod (julkaistu 2001), vaan taskussa kuljetettavien mp3-soittimien ensimmäisestä sijasta kilpailevat Diamond Multimedian Rio 100- sekä Saehanin MPMAN-soittimet, jotka kummatkin julkaistiin vuonna 1998. Applella oli kuitenkin suuri vaikutus mp3:n yleistymisessä sen avattua iTunes-musiikkikauppansa vuonna 2003.

Tiedostomuodon kehittänyt Fraunhofer-instituutti myöntää tiedotteessaan, että mp3 on edelleen käytössä laajalti, mutta formaattina aikansa elänyt.

– Vaikka tänä päivänä on olemassa tehokkaampia äänen pakkausmuotoja kehittyneemmillä ominaisuuksilla, on mp3 yhä suosittu kuluttajien keskuudessa. Kuitenkin, suurin osa huippuluokan mediapalveluista, kuten suoratoistopalvelut tai TV- ja radiolähetykset, käyttävät modernia ISO-MPEG-pakkausta tai tulevaisuudessa MPEG-H:ta. Ne pystyvät toimittamaan useampia ominaisuuksia ja paremman äänenlaadun pienemmillä bittinopeuksilla kuin mihin mp3 pystyy.

Gizmodo-sivusto ennustaa, ettei mp3 tule tulevaisuudessa kokemaan samanlaista renesanssia, jonka muut jo kuolleeksi julistetut formaatit, kuten vinyylilevy ja C-kasetti ovat nähneet viime vuosina. Mp3:n (ainakin pieneen kokoon pakatuissa tiedostoissa) äänenlaatu on nykypäivän mittapuulla kuraa ja jotkin tutkimukset ovat jopa väittäneet mp3-pakkaamisen lisäävän musiikin masentavia sävyjä positiivisten sävyjen kustannuksella.

Todistamme erään aikakauden loppua. Mp3 on kuollut. Kauan eläköön mp3!

Päivitys 19:00 17. toukokuuta 2017: tarkennettu mp3:n äänenlaatua nykypäivän mittapuulla.

Lisää luettavaa