Iron Maiden ajautui keskelle sen verran sotkuista lakikiistaa, että metallijätti joutui jopa pudottamaan kestosuosikin settilistaltaan

15.5.2017 20:32

The Book of Souls -maailmankiertueensa toisella osuudella viilettävä Iron Maiden on monien suureksi ihmetykseksi pudottanut Hallowed Be Thy Name -klassikon pois settilistaltaan. Vaikka vaihtelu tietysti aina virkistääkin, syy yllättävälle muutokselle ei suinkaan löydy siitä, vaan suhteellisen sotkuisesta tekijänoikeuskiistasta.

Loudwire raportoi kiistan juontavan juurensa ikisuosikki Hallowed Be Thy Nameen sekä Brave New World -albumilta löytyvään The Nomadiin. Molemmat edellä mainituista kipaleista sisältävät nimittäin joko musiikkia tai lyriikkaa brittiläisen progeyhtye Beckettin biisistä Life’s Shadow. Kyseisen kappaleen kirjoittajiksi on alunperin merkitty Brian Quinn (tuolloin Ingham) ja Bob Barton. Jälkimmäinen herroista ehtikin jo sopia kappaleen oikeuksista Iron Maiden -pomo Steve Harrisin kanssa muutama vuosi takaperin, mutta ilmeisesti ilman Quinnin osallisuutta.

Niinpä Quinn on nyt haastamassa asianajajansa Barry McKayn avustuksella Harrisia ja kitaristi Dave Murrayta oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta. Maidenin tiedottaja Alan Edwards kertoo asian tiimoilta julkaisemassaan lausunnossa seuraavaa:

”Iron Maidenin manageriporras on tietoinen Barry McKayn ja Brian Quinnin Steve Harrisia ja Dave Murrayta vastaan nostamista vaateista. Kiista koskee 70-luvun alkupuolella sävellettyä Life’s Shadow -kappaletta, jonka tekijöiksi on merkitty Robert Barton ja Brian Ingham, ja jonka Beckett-yhtye myöhemmin levytti. Steve Harris oli Beckettin fani ja lainasi noin 6 pätkää Life’s Shadowista säveltämälleen Hallowed Be Thy Namelle, jonka Iron Maiden äänitti albumille The Number Of The Beast, joka puolestaan julkaistiin vuonna 1982.

Mitä Steveen tulee, tämä asia sovittiin muutama vuosi sitten Robert Bartonin kanssa, mutta nyttemmin on käynyt ilmi, että kappaleen alkuperäisillä säveltäjillä on keskinäisiä epäselvyyksiä Life’s Shadow’n oikeuksista ja osuuksista. Herra Barton vakuuttaa kirjoittaneensa Life’s Shadowin sanoitukset toteamalla: ’Kirjoitin Life’s Shadow’n lyriikat ja olen tyytyväinen tapaan, jolla Iron Maiden on hoitanut asian.’ Iron Maidenin edustajat tulevat käsittelemään kaikki herrojen Quinn ja McKay toimittamat todisteet erityisellä huolellisuudella.”

Quinn kertoo Bartonin ehdottaneen hänelle Harrisin ja Murrayn haastamista jo vuosia sitten, mutta kieltäydyttyään hän ei enää kuullutkaan kumppanistaan mitään. Tultuaan hiljattain tietoiseksi Bartonin ja Iron Maiden -leirin sopineen asian salassapidettävällä diilillä, Quinn toteaa tunteneensa itsensä ”huijatuksi niin Bartonin, kuin Harrisin ja Murraynkin toimesta” ja että hän ”ei ole saanut penniäkään keneltäkään.”

McKay puolestaan kommentoi Metal Talkille edessä siintävää oikeusjuttua seuraavin sanoin:

”Steve Harrisin täytyy olla nolona. En ymmärrä, miksi hän ei merkinnyt Briania tekijätietoihin vuonna 1982, sillä hänet oli selvästi merkitty Life’s Shadow’n kirjoittajaksi Beckettin levyllä. Vanhan ystäväni Brian Quinnin kustantajana joudun nyt hakemaan oikeuden kautta Brianin lisäämistä kappaleen tekijätietoihin sekä soveliaita vahingonkorvauksia. Yritän aina parhaani mukaan välttää oikeuteen saakka päätymistä ja niin tein tälläkin kertaa.”

Samassa jutussa Iron Maiden vahvistaa juurikin meneillään olevan sotkun aiheuttaneen Hallowed Be Thy Namen pudottamisen yhtyeen nykyiseltä settilistalta:

”Kuten aiemmin ilmoitimme, The Book of Souls -kiertueen toiselle osuudelle on tehty muutamia muutoksia settilistaan. Ensimmäinen näistä oli uuden albumin kappaleen lisääminen oikeusvaateen tultua julki ja toinen oli Hallowed Be Thy Namen korvaaminen.”

Voit kuunnella Life’s Shadow’n alta.

 

Lisää luettavaa