Israelia boikotoiva kulttuuriväki kommentoi Nick Caven lausuntoja – Myös Aki Kaurismäki reagoi hyvin kaurismäkeläiseen tyyliin

"Kaikella kunnioituksella Nick, mutta tässä ei ole kyse musiikista."
21.11.2017 13:46

Kerroimme eilen, miten Nick Cave vastasi kritiikkiin, jota häntä kohtaan osoitettiin tämän Israelin-konsertin vuoksi. Cave sanoi halunneensa esiintyä ainakin osittain nimenomaan vastustaakseen BDS-liikettä, koska hänestä näiden vaatimus Israelin boikotoinnista on sensuuria ja muusikoiden hiljentämistä eikä edistä asioita Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa.

Nyt Israelin kulttuuriboikottia kannattavat artistit ja kulttuuri-ihmiset ovat kirjoittaneet omat vastineensa Caven lausunnoille ja koonneet niitä yhteen Artists For Palestine UK -liikkeen sivuille. Kommentoijat vakuuttavat, ettei BDS:ssä ole todellakaan kyse hiljentämisestä.

”Minun korvaani tällaiset väittämät särähtävät erityisen paljon, ottaen huomioon miten muutamaa miljoonaa ihmistä pidetään groteskisti vaiennettuna. Israel käyttää satoja miljoonia dollareita hasbaraan [hallituksen harjoittamaan propagandaan] ja tämä puoli pääsee yhä näkyvimmin ääneen. Kun tähän yhdistetään vielä kaiken Israel-kritiikin leimaaminen antisemitistiseksi, annetaan tapahtumista varsin vääristynyt kuva. Kuka sitten näyttää palestiinalaisten puolen asioista? Jos heiltä kysytään, vastaus on BDS”, Brian Eno kommentoi.

”Kaikella kunnioituksella Nick, mutta tässä ei ole kyse musiikista. Sinun, minun, Brian Enon tai Beethovenin musiikilla ei ole väliä, vaan ihmisoikeuksilla”, kirjoittaa puolestaan Roger Waters.

”Entä jos kyseessä olisi sinun tuhottu kotisi? Sinun valloitettu maasi? Sinun kyläsi raivattuna maan tasalla stadioneiden tieltä, jotta valloittavat voivat järjestää popkonsertteja? Seitsemän miljoonaa veljeäsi ja siskoasi, etnisen puhdistuksen uhria sijoitettuna pakolaisleireillä? Voittaisiko suru silloin sinun pakkomielteisen huolesi musiikin sensuroimista kohtaan?”

Myös ohjaaja Aki Kaurismäki kommentoi Caven lausuntoja hyvin kaurismäkeläiseen tyyliin:

”Kaikki me olemme vapaita – paitsi ne, jotka ovat orjia.”

Voit lukea alkuperäisen yhteenkoonnin kokonaisuudessaan täältä.

Lisää luettavaa