”Kokonainen elämäntyö tuhoutui parissa tunnissa” – Kalifornian maastopalot tuhosivat legendaarisen kitaravalmistajan pajan

18.11.2018 21:02

Ikonisen kitaravalmistaja Wayne Charvelin koti ja työpaja ovat tuhoutuneet Kaliforniassa riehuvissa maastopaloissa.

1950-luvulla kitarasepäksi ryhtynyt Charvel nousi maineeseen 80-luvulla, kun muun muassa Eddie Van HalenRichie SamboraVinnie Vincent ja Jake E. Lee innostuivat käyttämään miehen valmistamia instrumentteja. Brändinsä myytyään Charvel on sittemmin jatkanut toimintaansa Wayne Guitars -nimellä Kalifornian Paradisesta käsin.

Waynen poika Michael kertoo Popular Mechanicsille heränneensä eräänä aamuna huomattuaan kotinsa olevan tulessa. ”Pelkästään kotikadullani on kuollut viisi ihmistä autoihinsa yrittäessään paeta. Paradisesta oli vain kolme tietä ulos, mutta kaksi niistä oli liekkien vallassa, joten kaikki yrittivät päästä pois pääkatua pitkin. Lankoni on palopäällikkö ja tuntee sheriffin, joka paljastui suureksi Van Halen -faniksi, joten hän sanoi, että ’Ai Wayne Charvel, ei huolta, autan teidät kuiville.’ Hän majoitti kaksi veljeäni ja vanhempamme kolmeksi tai neljäksi päiväksi.”

’Evakuoinnin jälkeen lankoni kävi tarkistamassa paikat, mukaan lukien työpajan. Hän sanoi: ’Olen pahoillani, mutta mitään ei ole jäljellä.’ Kaikki oli mennyttä. Isäni oli käyttänyt vuosia ja taas vuosia muotteihin, työkaluihin ja muihin mittatilaustarvikkeisiin ja kaikki tuhoutui vajaassa parissa tunnissa. Hän on rakentanut kitaroita vuodesta 1959. Kokonainen elämäntyö tuhoutui parissa tunnissa.”

”Isäni valmisti monia työkaluja pakon edessä”, Michael lisää. ”Mikäli tarvitsemaasi tuotetta ei löydy mistään, sinun täytyy käytännössä tehdä se itse… on yksi juttu rakentaa kitara, mutta on aivan toinen homma rakentaa kitaran valmistamiseen vaaditut työkalut.”

Michael kertoo olevansa pahoillaan soittimia odottavien asiakkaiden puolesta, mutta lupaa, että ”jokainen kitara, joka meillä oli kesken palon iskiessä, tullaan tekemään valmiiksi. En vain tiedä koska se tulee tapahtumaan.”

Päästäkseen takaisin jaloilleen, Charvelit ovat perustaneet GoFundMe-sivun, jonka välityksellä halukkaat voivat tehdä perheelle lahjoituksia.

Paradisen kaupunkia erityisen pahasti runnelleet palot ovat vaatineet jo ainakin 76 kuolonuhria ja tuhonneet lukemattomia rakennuksia.

Lisää luettavaa