Madonreikiä Superfjordin musiikkiin – Lauantaisoittolistaseppänä Jussi Ristikaarto

Lauantaisoittolistasarja jatkuu! Vuorossa osa numero 45: debyyttilevynsä viime vuonna julkaisseen Superfjordin multi-intrumentalisti Jussi Ristikaarto kasasi soittolistallisen madonreikiä yhtyeensä musiikkiin.
25.4.2015 14:00

Soundi.fin vuoden 2013 lopulla käynnistyneessä lauantaisoittolistasarjassa on julkaistu Ristikaarron soittolista mukaan lukien jo 45 osaa.

Omia soittolistojaan ovat tehneet muun muassa laulaja-lauluntekijät Tommi Kalenius ja Matti Johannes KoivuBlack Lizard -yhtye, Neøv-yhtyeen Anssi Neuvonen, Scandinavian Music Group -kitaristi Joel Melasniemi, Pimeyden Pekka Nisu, räppäri Mikko “Pyhimys” Kuoppala, Don Huonojen Kalle AholaOlavi Uusivirta, Egotripin KnipiYona, Damn Seagullsin Lauri Eloranta, Pariisin Kevään Arto Tuunela ja Ilari KiveläVille KelaKie von Hertzen, Shivan Dragn- ja Rubik-yhteyksistä tuttu Artturi Taira sekä Don Johnson Big Bandin Tommy Lindgren.

Kuuntele alta Jussi Ristikaarron lauantaisoittolista! Lue myös listan alta miehen perustelut kappalevalinnoille.

Lauantaisoittolista #45:

Jussi Ristikaarto ja madonreikiä Superfjordin musiikkiin

”Listalla on biisejä, jotka ovat avanneet ovia niihin energiakeskittymiin, joista on syntynyt Superfjordin musiikkia. Varoitus: sisältää tunnustuksellista hehkutusta.”

Spiritualized – Electric Mainline (1995)

”Jason Piercen musiikille altistuminen ensimmäistä kertaa joskus 1990-luvun alkuvuosina on yksi voimakkaimpia musiikillisia kokemuksiani. Tämä muun muassa Steve Reichia ja 90-lukulaista ambientia orgaanisella tavalla yhdistävä biisi näkyi silmäluomien takana täysissä väreissä, ja pääsen sen kautta vielä nykyäänkin aivan toiseen paikkaan. Niin sanottua systeemimusiikkia timanttisimmillaan.”

Ride – Seagull (1990)

”Mark Gardenerin ja Andy Bellin myrskyävä kitarointi ja stemmalaulut vaikuttivat death metalista ja grungesta juuri valmistuneeseen muusikonalkuun merkittävän päräyttävästi.”

”Grateful Dead on kiinnostavin livebändi ikinä, piste.”

Grateful Dead – St. Stephen (Live At Fillmore West) (1969)

”Dead on kiinnostavin livebändi ikinä, piste. Tässä sanoittajansa, ei, runoilijansa Robert Hunterin yksi kulmakivistä Deadin säveliin kirjoitettuna ja lysergisen isolla pensselillä roiskittuna Fillmoressa 1969.”

Orbital – The Girl With The Sun In Her Head (1996)

”Orbital teki 90-luvun alusta alkaen vaikuttavaa kerrontaa pitkillä kaarilla ja innovatiivisilla rytmeillä. Sitten, keskellä brittipopin ja drum’n’bassin hetkellistä kiihkeää valtakautta, Hartnollin veljekset vetivät maton kaikkien alta In Sides -levyllään, joka paukautteli synapseja yli genrerajojen. Rohkeaa, progressiivista, melodisesti kiinnostavaa. Oman aikansa Pink Floyd.”

”Orbital oli oman aikansa Pink Floyd.”

William Orbit – Water From A Vine Leaf (1993)

”Orbit on tuottajana jotakuinkin Kekkosesta seuraava. Madonnan Ray Of Light ja All Saintsin kovimmat tuotannot ovat miehen pinnacle-hetkiä, mutta myös Orbitin 90-luvun alun soolotuotanto eri muodoissaan (Torch Song, Strange Cargo -sarja jne.) on voimakasta.”

Gong – Master Builder (1974)

”Ihmeellinen orkesteri. En luultavasti tule koskaan ymmärtämään tätä mielipuolista musiikkia täysin, ja siksi se luultavasti vetääkin loputtomasti puoleensa.”

Steve Hillage – Aftaglid (1975)

”Laittamattoman taidokas ja ilkikurisen maaginen matka Gongin kitaristin ensimmäiseltä ja parhaalta soololevyltä.”

David Crosby – Laughing (1971)

”Mies, jolla on kenties kosmoksen upein lauluääni ja omaperäisin harmoniantaju. Lisäksi miehen avovireiden käyttö kitaroinnissaan on ollut merkittävää.”

”David Crosbylla on kenties kosmoksen upein lauluääni ja omaperäisin harmoniantaju.”

Pharoah Sanders – The Creator Has A Master Plan (1969)

”Maailmankaikkeus soitti minulle tämän sävellyksen aivan yllättäen ja pyytämättä ensimmäistä kertaa kerran joskus 90-luvun puolivälissä, kun olin kesätöissä arkistoimassa äitini professorityökaverin kotikirjastoa. Rouvalla oli jostain syystä hieno kokoelma Impulse-levy-yhtiön julkaisuja hyllyssään, eikä mikään ollut sen kesän jälkeen enää kuten ennen.”

Alice Coltrane – Journey In Satchidananda (1970)

”Samasta kirjastosta löytyi myös tämä modaalis-henkistyneen jazzin kulmakivi. Aina yhtä puhdistava teos.”

Hawkwind – Hurry On Sundown (1970)

”Hawkwindiltä olisi voinut laittaa vaikka mitä standardeja, mutta tämä varhaisempi biisi pitää sisällään jotain niin kiehtovaa ja alkukantaista matkallisuutta, että laitan sen. Koska pakkohan näiltä on yksi biisi laittaa.”

”Pakkohan Hawkwindilta on yksi biisi laittaa.”

Happy Mondays – Wrote For Luck (Live In New York) (1990)

”Perseen ja lantion täytyy päästä liikkeelle kun jamitellaan. Tero-Petri Suovanen Limonadi Elohopeasta kuvaili yhden keikkamme jälkeen Superfjordin musiikkia sanoilla ’Hawkwind meets Happy Mondays’. Olin tietenkin otettu.”

Verve – Gravity Grave (1992)

”Nämä neljä parikymppistä ysärihippiä tekivät vuonna 1993 käänteentekeviä ponnistuksia sille, mitä laululla, kitaralla, bassolla ja rummuilla voi saada aikaan. Tässä biisissä kiteytyy Verven lentävän maton ydin aikaa ennen Ashcroftin sängynreuna-akkarivaihetta. Nick McCabe – suuri kitaristi.”

”Nick McCabe – suuri kitaristi.”

Stereolab – Jenny Ondioline (1993)

”Ennen kuin nuorna miesnä edes ymmärsin, että on ollut olemassa sellainen soitinyhtye kuin Neu!, löysin Stereolabin. Kuvittelin löytäneeni jotain todella ainutlaatuista, ja toki löysinkin.”

Phish – Run Like An Antelope (1990)

”Phish on ollut parikymmentä vuotta nykypäivän Grateful Dead -henkisen livesoittoperinteen vaalijoista kirkkaasti kiinnostavin, ja ansaitsisi paljon enemmän arvostusta kuin sillä on Yhdysvaltain ulkopuolella. Katalogissaan yhtyeellä on järkyttävä määrä hienoja sävellyksiä, ja livenähän nämä ovat jotakuinkin planeetan kovimpia.”

Mahavishnu Orchestra – Eternity’s Breath, Pt. 1 (1975)

”Silloin kun John McLaughlin malttoi olla soittamatta 420 nuottia sekunnissa, hän onnistui bändeineen tekemään todella spirituaalista ja vaikuttavaa jazzrockia.”

Yes – Starship Trooper (1971)

”Yes voi toisinaan olla puuduttavankin taidokas ja musiikillisesti jopa ylisuorittava, mutta etenkin bändin varhaisilla levyillä on kuultavissa suorastaan hurmaavan totaalista antautumista musiikin voimalle.”

”Yes voi toisinaan olla puuduttavankin taidokas ja musiikillisesti jopa ylisuorittava.”

Santana – Soul Sacrifice (Live At Woodstock) (1969)

”Santanan Woodstock-ajan kokoonpano jää länsimaisen musiikin historiaan yhtenä kovimmista livepumpuista koskaan. Kuten alussa mikkiin huudetaan – ‘Just keep that going’.”

Talking Heads – Crosseyed And Painless (1980)

”Levyllä kovia, livenä ehkä vielä kovempia. Tästä kuitenkin nyt studioversio, koska albumille on taltioitu SUCH POWER. Perkussiot. Tärkeitä. Aina.”

Beach Boys – Surf’s Up (1971)

”Maailman paras biisi.”


Superfjord julkaisi kehutun debyyttilevynsä It Is Dark, But I Have This Jewel viime vuonna. Bändin voi nähdä keikalla tulevana kesänä muun muassa Uleåborg Festival Of Psychedelia -tapahtumassa Oulussa.

Lisää luettavaa