Metallican …And Justice For All -levyllä oli ”tappavat bassoraidat”, kunnes Lars Ulrich ”tappoi ne”

24.3.2015 08:48

Kuten miljoona kertaa on ihmetellen todettu, Metallican …And Justice For All -albumilla ei kuulu bassoa ollenkaan. Syynä on (lukemattomissa muissa Metallica-asioissa ansioitunut) rumpali Lars Ulrich.

…And Justice For All  -sessioissa mukana ollut studioteknikko Steve Thompson nimittäin kertoo Ultimate-Guitarille melko jäätäviä yksityiskohtia maineikkaan pitkäsoiton miksauksista.

– Minä ja Lars etsimme täysin erilaista äänimaailmaa. Hänellä oli melessään ”täydellinen rumpusoundi” ja pyysin hänen teknikkoaan (Michael Barbiero) kutsumaan minut studiolle, kun haluttu soundi on kasassa, Thompson sanoo.

– No, menin sitten paikalle ja rummut kuulostivat hirveiltä. Pyysinkin kaikkia poistumaan miksaushuoneesta ja tein nopeasti uuden raakaversion, jossa muun muassa kitarat ja basso kuuluivat enemmän, ja rummut soundasivat paremmilta. Jasonin (Newsted) basso ja Jamesin (Hetfield) yhteissoitto kuulosti aivan mahtavalta. James nostikin heti peukalonsa ylös ja totesi, että tämä on helvetin hyvää jälkeä.

Lars ei ollut samaa mieltä. Ei yhtään.

– Hän kysyi minulta, että mitä tapahtui rumpusoundeille. Minä vastasin, että olitko sinä tosissasi ehdotuksesi kanssa. Kyllä hän oli, Thompson kertoo.

– Seuraavaksi Lars otti esiin basson. ”Miksaa basso niin alas, ettei sitä käytännössä kuulu”, hän sanoi. Luulin miehen laskevan leikkiä, mutta hän olikin täysin tosissaan. Laskimme bassoja enemmän ja enemmän ja Lars jatkoi, että pistä sitä vielä viisi desibeliä alemmeksi. En ollut uskoa koko juttua todeksi.

Thompsonin tavoittelema visio kuulostaa melko hyvältä.

– Halusin tehdä Master Of Puppetsilta soundaavan levyn ja samalla nostaa Metallican uudelle tasolle. 

Itse asiassa, Lars taisi olla niihin aikoihin, 80-luvun lopulla, melkoisen sekaisin.

– Istuin Larsin vieressä, kun Metallica nostettiin Rock And Roll Hall Of Fameen muutamia vuosia sitten. Yhtäkkiä hän kysäisi: ”Hei, muuten, mitä tapahtui Justicen bassoille?” Halusin vetää häntä pataan sillä samalla hetkellä… Minä olen saanut syyt niskoilleni basson puuttumisen vuoksi (kaikkien näiden vuosien ajan), ei suinkaan Lars!

Hmm, on miten on, mutta kuulisimmekohan joskus Thompsonin version …And Justice For Allista?

Lisää luettavaa