Muusikot reagoivat Brexit-äänestykseen – Muun muassa Chvrches ja The 1975 pohtivat vaikutusta keikkailuun

27.6.2016 16:08

Perjantaina 24. kesäkuuta Iso-Britannian kansa äänesti EU:sta eroamisesta. Tiukille mennyt äänestys päättyi lopulta 51% äänillä eroamisen kannalla olleiden hyväksi.

Iso-Britannian ero Euroopan Unionista vaikuttaa monilla tavoilla, ja yksi niistä on brittiartistien keikkailu saarivaltion ulkopuolella ja vastavuoroisesti muualta Iso-Britanniaan matkaavien bändien liikkuminen.

Brexit oli pääpuheenaiheena myös viime viikonlopun Glastonbury-festivaaleilla Englannin Somersetissä niin lavoilla kuin sen ulkopuolella. BBC haastatteli artisteja ja kyseli heidän mielipidettään äänestyksestä ja sen mahdollisista vaikutuksista keikkailuun.

Flow Festival -vieraaksikin saapuvan Chvrchesin laulaja Lauren Mayberry oli huolissaan paperisodan lisääntymisestä.

– Tänä kesänä me vain hyppäämme maasta maahan, koska kuulumme EU:hun. Jatkossa meidän pitänee istua jokaisen maan lähetystössä visa-hakemuksia täyttelemässä, Mayberry kommentoi.

– Eikä asia tule vaikeaksi ainoastaan soittajille. Meidänkin kiertuehenkilökunnassa on paljon mannereurooppalaisia, joiden työlupien saamisesta tulee varmasti työlästä ja hankalaa, lisää triossa musisoiva Martin Doherty.

Ilosaarirockiin saapuvan The 1975 -yhtyeen Matt Healy oli myös huolissaan, eikä ainoastaan bändien vuoksi.

– Kiertämisestä tulee taatusti vaikeampaa, vaikkei vapaa liikkuminen tähän täydellisesti pysähdykään. Mutta mielestäni meidän sukupolveltamme on nyt viety mahdollisuus ystävystyä ja työllistyä helposti rajojen yli.

Aivan kaikki eivät kuitenkaan maalaile piruja seinille vaan pysyvät hieman positiivisempina.

– Toivon, etteivät asiat vaikeudu aivan niin paljon, mitä skeptisimmät ajattelevat. Olen viettänyt nyt jo aikaa visa-jonoissa. Muistan, kun matkustin ensimmäistä kertaa Intiaan: odotin lähetystössä kuusi tuntia koko ajan seisoskellen. Mutta ajattelin vain, että ’hitot siitä, minä lähden Intiaan!’ tanskalaislaulaja  totesi BBC:lle.

– Paljon on kiinni asenteesta. Näin maailma tällä hetkellä makaa, se pitää vain hyväksyä. Toivottavasti joskus asiat ovat toisin, Ruisrockiin tänä kesänä saapuva elektropoppari jatkaa.

Konkarilaulaja Paul Heaton, 54, muistaa ajan ennen EU:ta, eikä ole erosta kovin huolissaan.

– Uskon, etteivät välit muuhun Eurooppaan tästä viilene liikaa. Britannian passia on lisäksi aina pidetty asiakirjana, jonka kanssa on suht helppo päästä sisään ja ulos eri maihin, Heaton kommentoi.

Lopuksi vielä muutamia poimintoja Twitteristä, jossa useat artistit ilmoittivat oman mielipiteensä kansanäänestyksen ratkettua.

Lisää luettavaa