”Nostetaan semmone meteli, että koko pääsiäisen päättäjillä tinnittää” – Tampereella järjestetään protestimarssi katutason kulttuuritoimijoiden puolesta

12.4.2017 11:01

Maria Mattila alias Mara Balls on jälleen liikekannalla. Väsymättömästi DIY-kulttuurin asiaa ajava muusikko järjestää Tampereelle ”soivan protestimarssin”, jolla halutaan kiinnittää huomiota kaupunkikulttuurin toimijoiden ahdinkoon – ja aivan erityisesti tilojen puutteeseen.

Protesti alkaa huomenna 13.4. klo 16:20 Tampereen rautatieasemalla. ”Se ois paree olla kiirastorstaina 13. päivä klo NELJÄKAKSKYTÄ eli 16:20 rautatieasemalla soitin kourassa. Siitä lähetään kohti Tampereen Raatihuonetta ja nostetaan semmone meteli, että koko pääsiäisen päättäjillä ja gryndereillä tinnittää. Tää pelleilyy loppuu meinaan ny”, mielenosoituksen tapahtumasivuilla lukee.

Eli mistä on kysymys? Annetaan järjestäjän itsensä kertoa, mistä kenkä puristaa. Alla oleva teksti on kopioitu Mattilan julkisesta Facebook-päivityksestä:

Marssin viesti on, että Tampereen kaupunki on ajanut kulttuuritoimijat, muusikot, taiteilijat ja pienyrittäjät ahtaalle; ensinnäkin vuokratilat ovat järjestään huonokuntoisia, purku-uhan alaisia tai väliaikaisia tiloja, jotka lopulta viedään nekin ilman, että tilalle tarjotaan korvaavia tiloja.

Tämä on toistunut nyt Rantatien työtilojen kohdalla, Keltaisen Talon kohdalla, Pyynikin Trikoon tilojen kohdalla ja viimeisimpänä Onkiniemen tilojen kohdalla.

Kulttuuritoimijat jätetään tylysti ilman työtilaa. Seurauksena on, että Tampereella kaikista takaiskuista huolimatta poikkeuksellisen vireänä ja eloisana kukkinut kansankulttuuri ja ns. underground-kulttuuri tukahdutetaan hengiltä. Jos ei ole tiloja missä luoda ja esittää kulttuuria, kulttuuri kuolee. Se on niin yksinkertaista.

On olemassa ihmisryhmä, jolla ei ole joko varaa tai kiinnostusta kaupalliseen massakulttuuriin, messuhalleihin, Ideaparkkiin tai Tampere-talon konsertteihin. Heille tulee tarjota tilat omaehtoisen, epäkaupallisen kulttuurin ja taiteen tekemiseen.

Entisaikaan puhuttiin seuraintaloista tai työväentaloista; nykyään ne ovat uudenlaisia kulttuuriyhteisöjä, jotka toimivat usein hyvin orgaanisesti ja talkootyönä. Se on myös kaupungille ilmaista henkistä pääomaa; kun kaupunkilaiset itse luovat kulttuuripalveluita ja taidetta, se edistää samalla ihmisten sosiaalista ja henkistä hyvinvointia.

Yhdessä tekeminen, talkootyö ja kansankulttuuri ovat rikkaus, jolle ei voi edes määritellä rahallista arvoa.

Kaupungin tulisi tarjota kulttuuriväelle, yhdistyksille ja pienyrittäjille yhteisöllisiä työtiloja keskustan alueelta kohtuulliseen hintaan tai jopa ilmaiseksi. Se pieni panostus tulee kaupungille moninverroin takaisin ihmisten hyvinvointina, yrittäjyyden kasvuna ja kaupungin elinvoimaisuutena.

Samalla tuetaan Tampereen matkailua, kun meillä on tarjota turisteille persoonallista, paikallista kansankulttuuria, joka syntyy rakkaudesta taiteeseen ja yhdessä tekemiseen.

Minä rakastan Tamperetta ja haluaisin elää ja luoda taidetta ja kulttuuria juuri täällä enkä missään muualla. Ihmiset rakastivat Keltaista Taloa, moni myös rakastui Keltaisella Talolla. Myös kaupunki tunnusti talon arvon osoittamalle sille Vuoden Kulttuuriteko -palkinnon vuonna 2014. Mitä enempää voisin sanoa tai tehdä osoittaakseni että ME TARVITSEMME TILOJA?

Jaa tämä, jos olet samaa mieltä. Jos sinulla on mahdollisuus vaikuttaa, vaikuta. Kiitos!

Maria Mattila
Muusikko, taiteilija, yrittäjä
Yellow House / Keltainen Talo

Lisää luettavaa