Paleface ja Laulava Unioni tekivät Trump-pilkkalaulun Leijonakuninkaastakin tuttuun säveleen

Paleface, Laulava Unioni ja Kaj Stenvall yhdistivät voimansa. Lopputuloksena voimakas anti-Trump-anthem.
23.10.2020 16:39

Aiemminkin protestilauluja yhdessä tehneet Paleface ja Laulava Unioni ovat nyt erittäin ajankohtaisen aiheen äärellä. Tänään ilmestyneen Vote Him Away -singlen (kuuntele yläpuolelta) aihe tulee selväksi jo biisin nimestä ja kansikuvasta, jossa komeilee taidemaalari Kaj Stenvallin muotokuva Donald Trumpista. Eikä kappaleen pureva tekstikään jätä mitään arvailujen varaan: ”Tuo pikkusieluinen aivopierujen maailmanennätysmies, please painu jo helvettiin.” Trumpin lisäksi kappale on Palefacen mukaan suunnattu myös muille despooteille – Vladimir Putin ja Valko-Venäjän Lukashenka mainitaan molemmat nimeltä.

Kappaleen pohjalta löytyy folk-klassikko Wimoweh / Lion Sleeps Tonight, ja etenkin amerikkalaisen satiirikon Roy Zimmermanin aiemmin tänä vuonna tekemä Trump-vastainen viraalihitti Liar Tweets Tonight. Suomenkielisen tekstin ovat kirjoittaneet Paleface ja laulaja-lauluntekijä Vesa Salmi. Mukana levytyksellä on naiskuoro Elegia.

— Tämä tehtiin kisällilaulun parhaiden perinteiden mukaisesti ja syntyi todellinen joukkolaulu, kommentoi Paleface.

Palefacen on helppo perustella, miksi hän haluaa laulaa Trumpista.

— Vaikka unohdettaisiin Covid-19 ja yli 220 000 kuollutta, syitä on silti aika monta, Paleface toteaa. – Päällimmäisenä tulee mieleen se, kuinka Trump retosteli kourivansa naisia haarovälistä. 26 naista on syyttänyt miestä seksuaalisesta ahdistelusta. Hän on pilkannut julkisesti kehitysvammaisia. Hän nimitti äärioikeistolaisen Steve Bannonin omaan kabinettiinsa ja on toistuvasti asettunut puolustamaan laitaoikeistoa. Hän on kutsunut Black Lives Matter -kansalaisoikeusliikettä vihaliikkeeksi. Hän asetti neljä muslimimaata määräaikaiseen maahantulokieltoon. Silkkaa rasismia. Kaiken kukkuraksi hän on irrottanut Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Eiköhän siinä jo ole riittävästi syitä. Toivottavasti päästään miehestä eroon marraskuussa.

Ankkatauluista tunnetuksi tullut Kaj Stenvall on viime aikoina maalannut muun muassa Greta Thunberg- ja Trump-aiheisia maalauksia.

— Kuten Ankka oli aiemmin, ovat sekä Thunberg että Trump tämän ajan symboleja, ensimmäinen hyvässä, jälkimmäinen pahassa. Thunberg on herättänyt meidät tajuamaan, että näin ei voi jatkua, kommentoi Stenvall.

Stenvall sanoo olleensa mielissään Palefacen otettua yhteyttä ja kysyttyä lupaa käyttää Trump-maalausta singlen kannessa.

— Olin tietysti todella tyytyväinen, koska on tuntunut, että näihin kantaaottaviin maalauksiini ei oikein osata suhtautua. Taidekenttä on aika varovainen ja konservatiivinen. Rohkea teko Palefacelta, hän kiittelee.

Entä minkälaisia terveisiä Stenvall haluaisi lähettää Valkoiseen taloon?

— Kun isäntä vaihtuu, niin maailma kiittää, Stenvall toteaa.

Paleface valottaa Soundille alkuperäisen kappaleen mielenkiintoista historiaa tekijänoikeusvääntöineen. Kappale syntyi eteläafrikkalaisen Solomon Lindan kynästä vuonna 1939 nimellä Mbube. Toimeentulostaan kamppaillut Linda myi biisin oikeudet kahdella dollarilla eräälle eteläafrikkalaiselle levymerkille vuonna 1948 ja kuoli rahattomana vuonna 1962. Alkuperäiskappaleessa laulettiin leijonasta, ”uyimbube”. Biisistä tuli 1960-luvulla osa amerikkalaisen folkin peruskuvastoa, kun Pete Seeger levytti sen folk-yhtye Weaversin kanssa. Suurimpaan suosioon kappale nousi 1990-luvulla Disney-elokuva Leijonakuninkaan tunnusmusiikkina.

— Vaikka alkuperäiskappale on Solomon Lindan, eri tahot ovat matkan varrella laittaneet sen omiin nimiinsä. Seegerin käsiin kappale päätyi, kun etelä-afrikkalaisleibeli lähetti 1950-luvulla viisi singleä Deccalle Amerikkaan, tarkoituksenaan tsekata haluaisivatko he julkaista kappaleita tai tehdä niistä uusia versioita, kertoo Paleface.

Seeger innostui Mbubesta ja äänitti biisin nimellä Wimoweh folk-yhtye Weaversin kanssa. Tässä vaiheessa biisissä ei ollut vielä sanoja. Biisin säveltäjäksi merkattiin tuolloin törkeästi Paul Campbell, joka oli kappaleen torvisovituksen tehneen sovittaja Howard Richmondin salanimi. Weaversin versio menestyi hyvin ja moni muukin jenkki-folk-yhtye levytti Wimowehn. Solomon Linda sai tässä vaiheessa Pete Seegeriltä pienehkön korvauksen uudelleenmuokatusta laulustaan.

— Sitten biisistä tehtiin vielä kolmas versio, The Tokensin toimesta, jolloin kappaleeseen kirjoitettiin sanat (”Lion Sleeps Tonight”) sekä sävellettiin kokonaan uusi C-osa, jota ei ollut aiemmissa versioissa. Tässä vaiheessa sanoittaja George Weiss merkitsi vaihteeksi itsensä laulun säveltäjäksi. Vittu mitä jengii!, nauraa Paleface.

Oikeus tapahtui vasta vuonna 2006, kun Solomon Lindan perikunta sai lopulta miljoonaluokan korvaukset Yhdysvalloista.


Vote Him Away löytyy nyt myös Soundin Parasta juuri nyt -soittolistalta.

Paleface ja Laulava Unioni -kokoonpano: Karri ”Paleface” Miettinen (laulu), Ossi Peura (laulu ja charango), Tipi Tuovinen (laulu, basso ja resonaattori), Harri Kuusijärvi (haitari) sekä Anssi Nykänen (rummut ja perkussiot).

Paleface, Tipi Tuovinen ja Ossi Peura.

Lisää luettavaa