Spotify väittää maksaneensa viime vuonna biisintekijöille liikaa korvauksia – haluaa nyt rahansa takaisin

Julkaisijat ja biisintekijät ovat luonnollisesti raivoissaan.
25.6.2019 11:28

Suoratoistojätti Spotify sekä julkaisijat ja biisintekijät ovat viime aikoina vääntäneet kättä tekijänoikeuskorvauksista oikein toden teolla. Spotify on esimerkiksi voimakkaasti vastustanut Yhdysvalloissa tekijänoikeusmaksuista vastaavan lautakunnan eli CRB:n päätöstä nostaa masinointi- ja rojaltimaksuja 44 prosentilla vuoteen 2022 mennessä ja suoratoistopalvelun vastustelu on luonnollisesti aiheuttanut närää säveltäjien, tuottajien ja julkaisijoiden keskuudessa.

Nyt Spotify on kuitenkin keksinyt käyttää vastustamaansa CRB:n päätöstä omaksi edukseen. Suoratoistojätti on nimittäin tehnyt laskelmia ja tullut lopputulokseen, että se on CRB:n mukaan maksanut vuonna 2018 liikaa rojalteja ja itse asiassa julkaisijat ovat suoratoistopalvelulle velkaa. Spotify perustelee tätä sillä, miten CRB:n laskelmissa suhteutetaan kuluttajalle halvemmat opiskelija- ja perhetilit tavallisiin premium-tileihin.

Spotifyn edustaja kommentoi Music Business Worldwidelle, että yhtiö ei aio kerätä ylimääräisiä maksujaan takaisin kerralla, vaan katsoo ne ennakkomaksuksi julkaisijoille ja biisintekijöille maksettavista korvauksista kuluvan vuoden osalta – eli yhtiön tarvitsisi maksaa tänä vuonna tuntuvasti vähemmän korvauksia.

”Vaikka CRB:n päätöstä ei ole vielä virallistettu, sen asettamat taksat ovat laki ja me tottelemme niitä – emme ainoastaan vuoden 2018 osalta, vaan myös tulevina vuosina, jolloin julkaisijoille maksettava summa kasvaa merkittävästi. Sen sijaan, että keräisimme vuoden 2018 ylimääräiset maksut takaisin kerralla, tarjoamme kompensaatioaikaa minimoidaksemme muutosten vaikutusta”, Spotifyn edustaja toteaa.

Suoratoistopalvelun veto on luonnollisesti saanut julkaisijoiden ja biisintekijöiden veren kiehumaan entistä kuumemmin.

”On todella tekopyhää, että digitaalinen palvelu vetoaa CRB:n päätökseen ja käyttää hyväkseen päätöksen niitä osia, joista se itse hyötyy. Minkä ei toisaalta pitäisi yllättää yhtään”, kommentoi Musiikinjulkaisijoiden kansallisen liiton (NMPA) puhenjohtaja David Israelite.

Lisää luettavaa