Tänään pyöreitä täyttävään Rush-singleen tehtiin aikanaan video, joka on kaikessa juustoisuudessaan silkkaa mahtavuutta

Onko se lintu? Onko se lentokone? Ei, sehän on kanadalainen progerock-trio!
19.10.2017 18:11

Rush tuli 1970-luvulla tunnetuksi monimutkaisista, moniosaisista ja kokonaisia vinyylin puolia kestäneistä eeppisistä kappaleistaan. 80-luvulla yhtye suoraviivaisti ja ennen kaikkea lyhensi kappaleitaan heittäytyen vuosikymmenelle ominaisten syntikkojen ja new wave -soundien maailmaan. Syyskuussa 1987 ilmestyneellä Hold Your Fire -albumilla syntetisaattorit ja koneet olivat viimeistä kertaa suuressa roolissa, kunnes trio alkoi siirtyä jälleen kohti klassisempaa rockia sitä seuranneella Presto-levyllä (1989).

Vaikka Hold Your Fire nousikin Billboard-listalla sijalle 13, se ei ollut kaupallisesti yhtä menestynyt kuin muut yhtyeen 80-luvun julkaisut ja se sai faneilta ristiriitaisen vastaanoton. Levyllä on kuitenkin muutamia kappaleita, joita yhtye esitti säännöllisesti keikoillaan vielä myöhempinä vuosinaankin. Yksi näistä kappaleista on 30 vuotta sitten, 19. lokakuuta 1987 singlenä julkaistu Time Stand Still, jossa kiteytyy hyvin ajan henki niin Rushin mittapuulla kuin yleisestikin ottaen.

Erityismaininnan arvoinen on kuitenkin kappaleeseen tehty musiikkivideo, jossa myös kiteytyy hyvin 80-luvun juustoisempi puoli vaate- ja hiusmuoteineen. Puolalaisen Zbigniew Rybczyńskin ohjaamalla, lähes surrealistisella videolla käytetään varsin komeita efektejä – jotka olivat jopa tuoreeltaan lähinnä myötähäpeää herättäviä – jotka saavat kanadalaistrion sekä kappaleella vierailevan Aimee Mannin lentämään holtittomasti ympäri televisioruutua soittimineen päivineen. Kun Neil Peart kiitää ilmojen halki rumpujensa kanssa, ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa – vai molempia. Video uppoaa siis kategoriaan ”kaikessa huonoudessaan kovinta ikinä”!

Jopa laulaja-basisti-kosketinsoittaja Geddy Lee sanoi videon olevan todella outo muistellessaan sen kuvaamista Rolling Stone -lehdessä muutama vuosi takaperin:

”Todella outo video. Ohjaaja oli siihen aikaan todella kuuma uusi nimi alalla. Me käytännössä pyörimme studiossa 24 tuntia, kuvasimme joka oton erikseen ja hän liimasi ne lopuksi yhteen. Se oli todella hämmentävä päivä. Videon lopussa huomaa, että ne otot on kuvattu session loppupäässä, sillä minulla on parransänki. Olimme siellä niin pitkään! Lisäksi kampaukseni on tässä aivan hirveä.”

”Minusta me emme oikein koskaan onnistuneet videoiden suhteen. On todella huvittavaa katsoa, kun jättimäinen rumpusetti lentää ilmassa. Ja jotkut väittävät ettei meillä ole huumorintajua!”

Lisää luettavaa