Teknobileet päättyivät tulipaloon Kaliforniassa – 36 kuollutta, uhrien joukossa yksi suomalainen

6.12.2016 11:14

Kalifornian Oaklandissa sijaitseva, taidekommuunina ja klubina toiminut varastorakennus syttyi perjantai-iltana tuleen tuhoisin seurauksin. Viranomaiset ovat saaneet selvitettyä palon alkupisteen, mutta syttymissyy ei ole vielä tiedossa.

Aavelaivana (Ghost Ship) tunnetussa rakennuksessa oli palon syttyessä käynnissä teknobileet, johon osallistui eri lähteiden mukaan viidestäkymmeneen sataan henkilöä. Viranomaiset ovat vahvistaneet palon vaatineen 36 kuolonuhria, mutta kuolleiden lukumäärä saattaa vielä nousta raivaustöiden edetessä.

36:sta uhrista 33 on viranomaisten mukaan tunnistettu. Yle uutisoi Suomen ulkoministeriön vahvistaneen yhden suomalaisen kuolleen palossa. Nuorin kuolleista oli 17-vuotias paikallinen mies. Muut uhrit ovat iältään 20–30-vuotiaita.

Silminnäkijöiden mukaan taidekommuuniksi muutettu sokkeloinen varasto oli palon syttymishetkellä täynnä tavaraa, kuten maalauksia ja muita taide-esineitä, pianoja ja huonekaluja. Varaston kaksi kerrosta oli yhteydessä toisiinsa puisista lavoista rakennetuilla portailla. Rakennuksessa ei viranomaisten mukaan ollut palovaroittimia tai sammuttimia. Kommuunissa asui vakituisesti noin 20 ihmistä.

Kiinteistön omistava ja taidekommuunio johtanut pariskunta ei ollut paikalla palon aikaan eivätkä he olleet tietoisia teknobileistä. Pariskunnan tuttavat kertoivat heidän kuitenkin järjestäneen säännöllisesti yleisölle avoimia bileitä pientä ovimaksua vastaan.

Oaklandin palo on tuhoisin yökerhotapaturma sitten vuoden 2003, jolloin Great White -yhtyeen pyrotekniikat sytyttivät Rhode Islandilla sijaitsevan klubin tuleen. Tuolloin tulipalossa kuoli 100 henkeä.

Lisää luettavaa