Todellinen metalliklassikko täyttää tasavuosia – Mutta miksi bändiliideri menehtyi yllättäen?

10.5.2017 21:45

Tukholmalaisen Bathoryn klassinen kolmoslevy Under The Sign Of The Black Mark julkaistiin 11. toukokuuta 1987 – siis tasan kolmekymmentä vuotta sitten. Lieneekin siis paikallaan muistella hieman albumia ja sen synnyttänyttä  Thomas ”Quorthon” Forsbergia.

Under The Sign Of The Black Markin valtava vaikutus black metalin – erityisesti norjalaisen 90-lukulaisen mustan metallin – kehitykseen on kiistaton.

Bathory-kippari Quorthonin sävelkynä oli terävöitynyt sitten The Return… -kakkoskiekon (1985) ja Under The Sign Of The Black Markilta löytyykin ykköstason undergound-metallia niin nopeammalta (Massacre, Equimanthorn) kuin hitaammaltakin laidalta (Woman Of Dark Desires, Call From The Grave, Enter The Eternal Fire). Muun muassa Darkthrone, Emperor, Immortal ja ”muutama” muu tulevaisuuden nimi alkoi hiljalleen löytää omaa muotoaan…

Suomalaisessa OZ-yhtyeessä tuolloin(kin) vaikuttanut Jay C. Blade, aka Jukka Lewis, asui Tukholmassa ja hän tunsi Forsbergin erittäin hyvin. (Tällä hetkellähän Lewis pyörittää hyvään vauhtiin päässyttä Jay Lewis Gang -yhtyettä).

– Lähdetäänpä liikkeelle vaikka siitä seikasta, että Under The Sign Of The Black Mark -nimihän mainostaa isosti Quorthonin isän (The Boss) Black Mark -levy-yhtiötä – ja onhan tällainen aika harvinaista. Siis se, että artisti ylistää tällä tavalla levylafkaa albumin nimessä. Muistan tosin senkin, että Black Mark -nimi oli alkujaan Quorthonin oma idea, joten sikälihän tuo on ihan ymmärrettävä valinta, sanoo Lewis.

Under The Sign Of The Black Markin kannessa oleva kehonrakentaja Leif Ehrnborg oli Quorthonin hyvä frendi ja hän taisi myös olla se tyyppi, keneltä hän oppi ne vaaralliset steroidiharrastuksetkin… Tämähän sitten koitui yllättäen hänen kohtalokseen, sydämen pettäessä kesäkuussa 2004. Tiedossa oli toki sekin, että Quorthonilla oli todettu myös synnynnäinen sydänvika.

– Muistan, miten Under The Sign Of The Black Markia tehtiin kovalla tohinalla ja samaan aikaväliin osui myös Quorthonin ja The Bossin matka New Yorkiin. Minunkin piti lähteä tälle reissulle mukaan, mutta jostakin syystä viisumianomuksessani kesti liian kauan ja The Boss päätti tehdä reissun ”perheen kesken”.

– Quorthon sai kyseisellä matkalla mielenkiintoisen tarjouksen: häntä kysyttiin vampyyri Lestatin rooliin ensimmäiseen Anne Ricen kirjoihin perustuvaan vampyyrielokuvaan An Interview With A Vampire. Leffahan julkaistiin vasta vuonna 1994, joten ilmeisesti kyse oli tuolloin vielä jostakin esituotantovaiheesta. Quorthon kuitenkin kieltäytyi mahdollisesta roolista viitaten kokemattomuuteensa näyttelijänä. Palattuaan New Yorkista hänellä ei ollut mitään hyvää sanottavaa kaupungista. ”Ei enää koskaan sinne”, oli hänen mielipiteensä. Hiukan myöhemmin lähdin itse New Yorkiin ja jäin sinne lähes kahdeksitoista vuodeksi, joten taisin ajatella paikasta hieman toisin!

Aiheeseen liittyen

Lisää luettavaa