Tutkijoiden kehittelemä tekoäly kirjoittaa omia, autenttisia folksävelmiä – ”Olemme todella yllättyneet musiikin laadusta”

29.5.2017 14:03

Automaatiossa, robotiikassa ja tekoälyjen kehityksessä on otettu muutamassa vuodessa valtaisia harppauksia eteenpäin. Yksi kehitysaskel lisää otettiin Lontoon Kingstonin ja Queen Maryn yliopistojen projektissa, jossa tutkijat kehittelivät koneen, joka osaa säveltää ja luoda uusia folk-kappaleita.

Tutkijat syöttivät tekoälylle 23 000 irlantilaista kansanlaulua, joiden rakenteita ja toistuvia kuvioita analysoituaan kone pystyy luomaan omia melodioita tutkijoiden antamien lähtöarvojen pohjalta. Voit kuunnella koneen säveltämiä esimerkkikappaleita tämän jutun alussa ja lopussa olevista videoista.

Projektia vetävä musiikkiteknologian asiantuntija tohtori Oded Ben-Tal Kingstonin yliopistosta sanoo Bob Dylanin mukaan nimetyn Bot Dylan -koneen luoneen jo yli sata tuhatta uutta kansanlaulua, jotka ovat yllättäneet projektin parissa työskennelleet täysin.

”Emme aluksi uskoneet koneen luomien melodioiden olevan kovin kummoisia, mutta me ja moni muusikko, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä, olemme todella yllättyneet musiikin laadusta”, Ben-Tal myöntää.

”Ihmiset eivät yleensä usko koneen voivan olla luova, koska luovuutta pidetään niin inhimillisenä ominaisuutena. Mutta todellisuudessa teknologia ja luovuus ovat jo pitkään olleet yhteydessä toisiinsa ja tämä on siihen suuntaan vain yksi askel lisää.”

Ben-Tal kuitenkin lisää, että vaikka tekoäly pystyykin luomaan uusia melodioita ja sävelmiä, se ei pysty yleistämään oppimaansa muihin konteksteihin. Se ei esimerkiksi ymmärrä, miten rytmi toimii, mutta pystyy kopioimaan sitä oppimistaan kappaleista. Ben-Talin mukaan tekoälyllä ei ehkä koskaan tulla täysin korvaamaan ihmisiä säveltäjinä, mutta sen voi valjastaa tehokkaaksi apuvälineeksi amatööreille.

”Aloitteleva muusikko voi käyttää tekoälyä ponnahduslautana, kun taas kokeneempi säveltäjä voisi kehittää uusia ideoita käyttäen omia musiikillisia konseptejaan alkupisteenä.”

Lisää luettavaa