The Whon Roger Daltrey näkee Spotify-asiat aivan eri valossa kuin Cheek: ”Muusikoita ryöstetään joka päivä”

2.6.2016 11:40

”Miksi minä tekisin enää levyjä?” The Who -laulaja Roger Daltrey kysyy Rolling Stonen haastattelussa ja vaikuttaa hyvin tuohtuneelta. Daltreylta on turha odottaa suopeita sanoja nykypäivän musiikkiteollisuudesta.

Suomessa hittiräppäri Cheek herätti hiljattain pientä porua puhuessaan kirkkaan ylistävästi nykymaailman suoratoistopalvelujen maksupolitiikasta. ”Spotify on artistin ystävä. Se on kitkenyt piratismia ja tuonut kaiken musiikin helpommin ihmisten kuultaviin. Myös Spotifyn ja levy-yhtiöiden väliset diilit ovat reiluja ja näin myös artistit saavat soitetusta musiikista reilun korvauksen”, Cheek kirjoitti päivityksessään.

Daltrey näkee asian aivan toisin. Kun Rolling Stonen toimittaja sanoo, että artistit saavat streamauksista maksun, vaikkakaan eivät yhtä suuria summia kuin levymyynnistä ennen, laulaja tokaisee journalistin vitsailevan.

”Saat maksun streamauksista, paskanmarjat. Muusikoita ryöstetään joka päivä. Ja sama käytäntö on hiipimässä elokuviin ja televisioonkin, aivan kaikkeen. Internet on tuhoamassa kaiken hitaasti mutta varmasti”, Daltrey sanoo.

”Minusta internet ei ole parantanut ihmisten elämää lainkaan. Se vain saa kaikki tekemään enemmän töitä ja tuntemaan, että heitä tarvitaan hieman enemmän, mutta kaikki se on pötyä. Ihmiset luulevat, että heitä kaivataan, koska he saavat 50000 tykkäystä Facebookissa tai jotain, ja se on kaikki täyttä roskaa. Eläkää mieluummin tosimaailmassa.”

Asia tuli puheeksi, kun Datreylta kysyttiin, voisiko The Who julkaista joskus vielä uutta levyä. Ei siltä näytä, koska Daltreylla ei ainakaan ole mitään mielenkiintoa ”maksaa levyn tekemisestä jotta voisi antaa musiikkia ilmaiseksi”.

”Ei ole enää mitään levyteollisuutta. Miksi tekisin levyn? Pitäisi maksaa, jotta voisi tehdä levyn. Ja kun rojalteja ei enää tule, en näe siinä mitään järkeä. Ei ole enää mitään levybisnestä”, Daltrey sanoo.

”Se, millaiseksi internet on muodostunut, on historian suurin ryöstö. Muusikoiden pitäisi tehdä työtä ilmaiseksi.”

Lisää luettavaa