Hiljainen hittitehdas – Queen-basisti John Deacon 65 vuotta!

Paljon onnea John Richard Deacon!

Jos satunnaiselta ohikulkijalta kysyy, mikä on Queenin myydyin single, suurin osa vastannee Bohemian Rhapsody. Joillekin voi tulla yllätyksenä, että kyseinen klassikko kuitenkin häviää vuonna 1980 julkaistulle Another One Bites The Dustille. The Game -albumille kynäilty diskojyrä on myynyt yli seitsemän miljoonaa kopiota, kun Bohemian Rhapsody on yltänyt reiluun kuuteen miljoonaan.

Monelle lienee myös yhtä suuri yllätys, että kyseinen kappale on lähtöisin basisti John Deaconin sävelkynästä.

Hiljainen basisti jäi usein Roger Taylorin, Brian Mayn ja ennen kaikkea räiskyvän Freddie Mercuryn varjoon. Kuvaavaa on, että Queenin debyyttilevylle hänen nimensä kirjoitettiin muotoon Deacon John, jotta tämä ”kuulostaisi mielenkiintoisemmalta”. Deacon myös sävelsi määrällisesti vähiten Queenin kappaleita. Valtaosa materiaalista oli lähtöisin Mercuryn tai Mayn kynästä ja Taylor sävelsi joka levylle yhdestä kolmeen kappaletta. Deaconin ensimmäinen sävellyskrediitti löytyy vasta yhtyeen kolmannelta levyltä, josta eteenpäin basisti kirjoitti yhden tai kaksi kappaletta per levy.

Minkä Deacon häviää määrässä, hän voittaa laadussa. Useimmat Deaconin kappaleet julkaistiin myös singleinä, jotka saivat hyvin radiosoittoaikaa ja menestyivät myyntilistoilla. Another One Bites The Dustin lisäksi muun muassa klassikkoalbumi A Night At The Operalta ei Bohemian Rhapsodyn lisäksi julkaistu singleinä kuin Deaconin kirjoittama You’re My Best Friend.

Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen Deacon jättäytyi nopeasti tyystin pois musiikkimaailmasta. Hän esiintyi ainoastaan kolmesti ja oli mukana Queen Rocks -kokoelmalevyä varten tehdyllä No-One But You (Only The Good Die Young) -kappaleella vuonna 1997, jonka jälkeen hän eläköityi kokonaan. Brian May ja Roger Taylor kertoivat Rolling Stone -lehden haastattelussa 2014, ettei erakoitunut basisti juuri pidä yhteyttä keneenkään, mutta hän huolehtii edelleen Queeniin liittyvistä rahallisista asioista.

Tällä päivämäärällä 19. elokuuta John Deacon täyttää 65 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi nostetaan hiljainen basisti parrasvaloihin ja kuunnellaan miehen parhaimpia paloja vuosien varrelta.

Misfire (albumilta Sheer Heart Attack, 1974)
Ensimmäinen kokonaan Deaconin kirjoittama kappale, jolla hän soittaa myös kitaraa.

You’re My Best Friend (albumilta A Night At The Opera, 1975)
Ensimmäinen singlenä julkaistu Deaconin kappale. Omistettu Deaconin vaimolle Veronica Tetzlaffille.

If You Can’t Beat Them (albumilta Jazz, 1978)
Keikkavakioksi muodostunut kappale, jolla basisti antoi kunnolla tilaa myös kitaristille: kaksiminuuttinen kitarasoolo on Queenin pisimpiä.

Another One Bites The Dust (albumilta The Game, 1980)
Michael Jacksonin kehoituksesta singlenä julkaistu kappale osoittautui hitiksi ja se on myynyt maailmanlaajuisesti yli 7 miljoonaa kappaletta.

I Want To Break Free (albumilta The Works, 1984)
Kappale muistetaan kenties parhaiten musiikkivideostaan, jonka MTV aikoinaan asetti pannaan, koska Queenin jäsenet olivat pukeutuneet naisiksi. Brian Mayn mukaan Amerikassa ei ilmeisesti tajuttu vitsiä eikä tunnettu saippuaoopperaa, johon hahmoilla viitattiin.

The Miracle (albumilta The Miracle, 1989)
Yhdessä Mercuryn kanssa kirjoitettu nimikkokappale The Miracle -albumille. Musiikkivideolla Deaconin nuorempaa versiota esittää James Currie.