Huumeita, kieroja liikemiehiä ja muita musabisneskliseitä – Korkkasimme Scorsesen ja Jaggerin Vinyl-sarjan

Bobby Cannavale vakuuttaa surkastuneen levy-yhtiön pomona Richie Finestrana.

Otetaan ensialkuun mitättömän pieni anekdootti. Postissa tuli kutsu huomiseen Vinyl-ensi-iltaan Tavastialle (Ehdit vielä osallistua pääsylippuarvontaan täällä). Kutsu oli liimattu kekseliäästi vinyylisinglen keskiöön. Luonnollisesti itseäni alkoi kovasti kiinnostaa, että mikä single kutsulle on uhrattu. Olisiko markkinointinero osannut etsiä jonkun täydellisesti ajankuvaan (1970-luvun New York) sopivan biisin, joka tuottaisi musiikkinörteille suurta tyydytystä.

Laitoin singlen levylautaselle. Hmm, kuulostaa kasarilta. Outo biisi. Shazam päälle puhelimeen – ei tuloksia a- eikä b-puolelta. Mikä eteen? Tiirailen levyn keskiöstä prässäämön kaiverruksia ja kirjoitan niitä Discogs-sivuston hakuun. Ja sieltähän se tärppää – Roberts Frostin single Just Remember vuodelta 1984. Australialaista uutta aaltoa, siis kaikin puolin hyvin kaukana Vinylistä.

Pieleen meni siis se potentiaalisesti herkullinen detalji.

Richien vaimoa Devonia esittää Olivia Wilde. On vahva kutina, että hän kohoaa sarjassa tärkeään rooliin.
Richien vaimoa Devonia esittää Olivia Wilde. On vahva kutina, että hän kohoaa sarjassa tärkeään rooliin.

Mutta onneksi itse sarjassa ollaan yksityiskohtien ja ajankuvan suhteen oltu erittäin huolellisia.

Vinyl on musiikkikulttuurin ja laatu-tv-sarjojen ystävän märkä uni. Martin Scorsesen ja Mick Jaggerin valvonnassa syntynyt (Scorsese myös ohjaa osan jaksoista), HBO Nordic -streamauspalvelun kautta katsottavissa oleva sarja kertoo levy-yhtiöbisneksestä 1970-luvun New Yorkissa. Ja aivan kuten kuvitella saattaa, se sisältää glamouria, huumeita, seksiä, hyvää musiikkia ja kieroja liikemiehiä. Kliseistä, mutta toimivaa.

Ennakkoon katsomamme parituntisen pilottijakson jälkeen on helpottavaa todeta, että onneksi Scorsesen ja Jaggerin alkuperäiset haaveet pitkästä elokuvasta muovautuivatkin tv-sarjaksi, jota on näillä näkymin luvassa 10 jaksoa. Alussa karikatyyreiltä tuntuvat hahmot saavat varmasti sarjan edetessä syvyyttä, eikä juonenkehittelylläkään ole kiire.

Vinyl tuntuu tasapainoilevan kiinnostavasti todellisuuteen pohjautuvan aikalaiskuvan ja täysin fiktiivisten tapahtumien välillä. Toisin sanoen musafriikki voi diggailla musiikkia sekä arvailla hahmojen esikuvia, kun taas muut voivat vain jännittää juonenkäänteitä ja nauttia näyttelijäsuorituksista.

Sarjan viehätys nojaakin paljolti Bobby Cannavalen karismaattisesti esittämään päähahmoon Richie Finestraan, joka yrittää saada rappiolle joutuneen levy-yhtiönsä jaloilleen. Sivuroolissa punkbändin laulajana nähdään muuten Mickin poika James Jagger, joka tuntuu perineen ainakin osan isänsä lavakarismasta.

Vinyl saa rockin tuntumaan vaaralliselta ja musabisneksen jännittävältä. Siinä on jo saavutusta kerrakseen!

James "Mickin poika" Jaggerista kuoriutuu ainakin ulkoisesti pätevä rokkitähti.
James ”Mickin poika” Jaggerista kuoriutuu ainakin ulkoisesti pätevä rokkitähti.

Vinyl starttaa HBO Nordic -streamauspalvelussa 14.2.