Neil Young kerää netissä rahaa hassun näköistä hifi-soitinta varten

11.3.2014 20:24

Neil Young on jo pitkän tovin paasannut hifi-tasoisten digitiedostojen puolesta ja kironnut mp3-tiedostot alimpaan helvettiin. Nyt miehen puheet alkavat vihdoin konkretisoitua, kun kannettavan Pono-musiikkisoittimen ennakkomyynti on alkanut. Neil Youngin yhtiö kerää rahaa soittimen lanseerausta varten Kickstarter-palvelussa.

Halvimmat early bird -soittimet ovat jo käyneet kaupaksi, joten tällä hetkellä soittimen saisi varattua itselleen noin 300 dollarilla. Listahinta on siinä 400 dollarin paikkeilla ja halutessaan soittimen voi saada vaikkapa Arcade Firen tai Foo Fightersin nimikkokuosilla.

Ja kuten Kickstarter-palvelussa yleensäkin, myös Ponon kohdalla voi halutessaan maksaa jopa 5000 dollaria – sillä hinnalla saa soittimen lisäksi vip-illallisen Neil Youngin kanssa.

Mitä tuo hassun näköinen ja muotoinen ihmevempele sitten tekee?

Se soittaa digitiedostoja, mutta ei mitään pilalle pakattuja pikkufilejä vaan korkearesoluutioisia, studiotasoisia ja pakkaamattomia tiedostoja – joko cd-tasoisia (16bit/44.1kHz) tai vielä parempilaatuisia (24bit/192kHz), joiden sanotaan sisältävän 30 kertaa enemmän informaatiota kuin mp3-tiedoston. Ja tietenkin myös itse soitin on tehty korkealaatuisista komponenteista.

128 gigan kiintolevylle mahtuu joitain satoja huippulaatuisia tiedostoja – mikä kieltämättä näinä miljoonien streamattavien biisien aikakautena kuulostaa vähältä. Mutta Ponon idea onkin keskittyä ensisijaisesti tinkimättömään laatuun.

Soittimen lisäksi systeemiin kuuluu tietokoneelle asennettava PonoPlayer-ohjelmisto, jolla voi hallita soittimen sisältämää musiikkia ja kuunnella PonoMusic.com-nettikaupasta ostamiaan hifi-digitiedostoja. Huippulaatuisten digialbumien hinta tulee liikkumaan 15 ja 25 dollarin välillä.

Annetaan Neil Youngin (ja erittäin nimekkäiden kavereidensa) kertoa:

Lisätietoja: www.ponomusic.com

Lisää luettavaa