SIELUN VELJET: L'amourha | Soundi

SIELUN VELJET: L'amourha(Poko)

YHTEISARVIO:
Sielun Veljet
Hei Soturit / Lapset
L'amourha
Kuka teki huorin
Suomi–Finland
Softwood Music Under Slow Pillars

 

Sielun Veljet - yhtye, joka jo pelkillä live-esiintymisillään loi suomalaiselle rockille uudet, korkeammat räyhästandardit. Kuinka on ajan hammas kohdellut bändin vuosina 1983-89 äänittämää, vihdoin remasteroitua studiokatalogia?

Vaikka hivenen liian pitkä, on Siekkareiden esikoinen edelleen Suomen rockhistorian yksi maanisimmista ja aseistariisuvimmista debyyteistä. Muutamaa väärää loitsua lukuun ottamatta, kirjoitettiin Veljien sähköisten shamaanimenojen rituaalijärjestys juurikin sellaisilla kappaleilla kuin Karjalan kunnailla, Yö erottaa pojasta miehen sekä avausraitana liki täydellisellä Hovimestari ja hymyilevät käärmeet.

Vielä debyytin kanssa samana vuonna julkaistu Lapset-maksi sekä seuraavan vuoden kokopitkä Hei soturit esittelivät, jos mahdollista, yhtyeen vielä kokeellisimmissa tunnelmissa. Nyt yksiin kansiin pakatusta kaksikosta ei tuleville sukupolville jätetty kuin ehkä Aina nälkä -biisin hypnoottinen hokema. Jälkikäteen kuunneltuina etenkin jälkimmäiseltä löytyvät Satama, Muistokirjoitus ja Rauhallista kielivät kuitenkin liian vähälle huomiolle jääneestä jaksosta bändin äänityshistoriassa.

Sitäkin suuremmasta huomiosta tullaan ikuisesti puhumaan käsiteltäessä vuoden 1985 L'amourhaa. Soundissa 3/2005 neljänneksi parhaaksi suomalaisalbumiksi toimittajien valitsema levy on edelleen Sielun Veljien niin taiteellinen kuin kaupallinenkin huipentuma. Kotimaisten rock-klassikoiden luvattuna vuotena tuskin kukaan pääsi pakoon Peltirummun tarttuvaa taontaa tai Kanoottilaulun etäisesti ilkeää kutsua. Ja sikäli kun pääsi, kannattaa lukea Vesa Sirénin erinomainen tiivistelmä L'amourhasta mainitusta Soundin numerosta.

Jostain syystä Kuka teki huorin ei enää niin innostakaan. Nimibiisiä ja yhtyeen modus operandin sanoiksi ja säveliksi kiteyttänyttä Säkenöivä voima -kappaletta lukuun ottamatta levyn muut raidat eivät tahdo enää lähteä samalla tavalla lentoon. Perspektiivisesti tämä olkoon Siekkareiden ainut levy, jolla bändi sortui toistamaan itseään vähemmän mairittelevin tuloksin.

Suomi-Finland ja sitä seurannut Softwood Music Under Slow Pillars sen sijaan päättävät saagan ärtsäkästi. Multipuhaltaja Jorma Tapion pillien sulautuessa Orman ja Alangon romukauppakitaroihin Suomi-Finlandilla, voi tätä uutta versiota luurikuunteleva ottaa nojatuolissaan sopivasti takakenoisen asennon ja sukeltaa muun muassa sykähdyttävän Ihminen-kappaleen syviin tunnelmiin.

Jousin koristellun ja epätavallisesti englanniksi lauletun Softwood Music Under Slow Pillarsin jälkeen ei voi kuin kuvitella, millainen impakti levyllä olisi aikanaan ollut ulkomaan markkinoilla. Varsinkin, jos käytössä olisi ollut tämän päivän promotionaalinen know how, reippaampi budjetti ja ennakkoluuloton asenne. Tätä psykedeelistä, lähes napakympin arvoista uusintajulkaisua kun veisi muille maille ehkä hieman toisin eväin kuin syntyhetkellään kasvotonta tukkaheviä idolisoineessa aikakaudessa.

Sielun Veljet säilyy suomirockin kulmakivistä yhtenä mineraalirikkaimmista; nämä kuusi julkaisua taatkoot niin vanhalle kuin mahdolliselle uudelle kuulijallekin säkenöivät voimasoitot. 

Arvio julkaistu Soundissa 06-07/2005

Tähän liittyvät jutut

Merkkipaaluja vuonna 2015, osa 3: Näistä klassikkolevyistä on kulunut 30 vuotta

Vuonna 2015 on kulunut jälleen tasavuosikymmeniä merkittävien levyjen julkaisusta. Kokosimme tasavuosikymmenittäin jaotellut katsaukset albumeihin, jotka täyttävät tänä vuonna pyöreitä vuosia.

Nunha dirección kultaiseen käpytemppeliin! Kuinka taipuu galician kielelle Sielun Veljet tai Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi?

Luoteis-Espanjassa sijaitsevassa Galiciassa majailee ilmeisesti suomalaista musiikkia diggaileva Fununcan-yhtye, joka on kääntänyt omalle galician kielelleen Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändin erinomaisen Käpytemppeli-kappaleen sekä Sielun Veljien Rakkaudesta-klassikon.

Ismo Alanko aloitti juhlakiertueensa: Katso eksklusiivinen kuvasetti!

Ismo Alangon mittavaa uraa juhlistava konserttisalikiertue 33 1/3 - Kolmannesvuosisata taiteilijaelämää käynnistyi Hämeenlinnan loppuunmyydyn, hienosti niin ulko- kuin sisäpuoleltakin valaistun Verkatehtaan estradilla perjantaina 8. marraskuuta. Väliajan sisältäneen illan erikoisvieraana nähtiin muun muassa Sielun Veljissä kitaroinut Jukka Orma.Verkatehtaan akustisesti mainiossa salissa todella komealta kuulostanut konsertti seikkaili Alangon pitkän uran vaiheilla, kuinkapa muutenkaan.

Ismo Alanko suuntaa konserttisaleihin

Ismo Alanko lähtee 33 S - kolmannesvuosisata taiteilijaelämää -konserttisalikiertueelle marraskuussa. Luvassa on mittavia keikkoja laajennetulla livekokoonpanolla - lavalla nähdään siis vierailijoita, jotka ovat olleet tavalla tai toisella mukana Alangon toiminnassa vuosien varrella. Kiertueen päivämäärät ja muusikkovierailijat paljastetaan elokuun puolivälissä.- Kun teimme päätöksen kiertueesta ja sen ajankohdasta niin tajusin rundin ajoittuvan hetkeen, jolloin tulee kuluneeksi tasan kolmannesvuosisata Hassisen Koneen ensimmäisistä keikoista.

Soundi 6-7/2013

Soundin kesätuplan pääjututettavina Jouni Hynynen & Teemu Bergman. Lisäksi mukana muun muassa 100 parasta levyä, Sielun Veljet, Otto Donner, Blur, Phil Anselmo ja paljon muuta.

Ennakkokuuntelu: Riitaoja - Mantereelle

Muun muassa Circlen, Vukin, Sielun Veljien ja Flaming Sideburnsin jäsenien muodostaman Riitaojan 12.4. julkaistava debyytti nyt ennakkokuuntelussa Soundi.fi:ssä!

JUKKA ORMA: Öisin olemme samanlaisia

Sehän tiedetään, että Jukka Orma paloi Sielun Veljissä kirkkaalla liekillä, mutta ennustan hänelle uutta renessanssia. Sitä tämäkin levy osaltaan povaa. Riskikeikalla tässä toki ollaan, kun yhdistetään runoutta musiikkiin, enkä minäkään kaikkea varauksetta allekirjoita. Suurimman osan kuitenkin. Virkistävintä koko hommassa on juuri se, ettei konsepti peesaa vallitsevia käsityksiä, vaan luottaa omaan visioon genrejen välissä. Oikeastaan kyse on yhtä paljon Orman puolison Anja Snellmanin levystä: kaikki tekstit ovat hänen.