Deep Purple -laulaja ei juuri arvosta taustanauhojen käyttöä keikoilla – ”Minusta se on huijaamista”

Deep Purple -laulaja Ian Gillan suomii live-esityksissään runsaasti taustanauhoihin tukeutuvia artisteja. Aihe nousi puheeksi espanjalaisen RockFM:n hiljattaisessa haastattelussa.

”No, henkilökohtaisesti pidän sitä huijaamisena”, Gillan toteaa. ”En pidä siitä. Minkäs teet?”

”Huomasin sen ensimmäisen kerran… en mainitse ketään nimeltä, mutta tiedän monien tekevän niin”, Gillan jatkaa. ”Törmäsin siihen ensimmäistä kertaa kun iso amerikkalaisbändi tuli Englantiin. Kuulin heidän soundcheckinsä ja [ajattelin]: ’Jessus, he kuulostavat hyvältä. Suorastaan fantastiselta.’ Ja sitten ääniteknikkomme sanoi, ’kuules…’ — se oli niitä aikoja kun ei ollut vielä radioyhteyksiä sun muita — ’näetkö tuon asuntovaunun tuolla?’ [Nauraa]”

”Kaapelit kulkevat lavalta alueelle, missä on läpikulku kielletty -merkkejä ja kaikkea tuollaista”, Gillan muistelee. ”Heillä oli siellä monitorit, miksauspöydät, toistolaitteet, taustanauhat ja korvamonitorit. He käytännössä miimikoivat. Tai no, en ehkä sanoisi että miimikoivat — he kyllä lauloivat mukana, mutta ääni ei kulkenut mikrofonien kautta. Lipsynkkaus tehtiin niin fiksusti ettei sitä huomattu.”

”Tunnen paljon porukkaa — ihmisiä, joita olen tavannut viimeisen kolmen kuukauden aikana — jotka ovat järkyttäneet minua sanomalla, että ’joo, tukeudumme nyt näihin juttuihin.’ Ennen se tarkoitti huumeita — nykyään nauhoja [nauraa].”