Muusikot ovat kenties alkaneet 2000-luvulla pikkuhiljaa siistiä elintapojaan, mutta vielä elää isien epäterveellinen henki muutamassa osoitteessa. Yksi tällainen musta lammas on brittiläinen indierock-yhtye Foals, jonka laulaja-kitaristi Yannis Philippakis kertoi Shortlistille yhtyeen harhaisesta kiertue-elämästä.
”Emme ole koskaan soittaneet keikkaa selvin päin. Osa minusta haluaisi kokeilla, mutta en tiedä, olisimmeko yhtään hyviä”, Philippakis sanoo.
”Viina ikään kuin vakiintui osaksi bändielämää jo alkuvaiheessa, kun aloitimme kotibileissä soittavana kokoonpanona. Ja minullahan on loppuelämä aikaa siistiytyä.”
Ei siis ole järin suuri yllätys, että orkesterin rider-vaatimuslista painottuu vahvasti väkijuomiin.
”Onhan se epäinhimillinen määrä alkoholia juotavaksi. Kiertueen lopussa Lontoossa huomaa, että kaikki se viina riittäisi 40 juhlaan ja muutamiin häihin päälle. Kaikki samppanja hävitetään nopeasti, mutta olutta ja viskiä jää ylikin. Olemme pohtineet, josko pystyttäisimme hääjuhlapalvelun sivubisnekseksi.”
Philippakis kuitenkin vakuuttaa, että kotioloissa ylenpalttinen bailaaminen saa jäädä. ”Haluan pysyä terveenä”, hän mainitsee.
Tällaisilla reissuilla yleensä rähjääntyy, ja Foals ilmoittaakin arvostavansa kovasti rähjäisemmän laidan festivaaleja. Näitä löytyy Philippakisin mukaan varsinkin bändin kotimaasta, jonka Glastonburya hän kehuu ”alkukantaiseksi”.
Sen sijaan Yhdysvaltain festivaalijätti Coachella ei saa muusikolta ymmärrystä.
”En varsinaisesti inhoa sitä, mutta se on minusta aika siistitty. Ihan kuten koko Los Angeles”, Philippakis sanoo.
”Onhan meillä Glastonburyssakin julkimoita, mutta siinä on se hienous, että he joutuvat ryömimään samalla tavalla mudassa kuin kaikki muutkin. Coachellassa on ennemmin sellainen asenne, että ’missä on minun yksityisautoni’. Ihmiset eivät bailaa eikä festivaalialueella saa juoda. Tapahtuma houkuttelee ihmisiä, jotka eivät elä tätä elämäntyyliä vaan ottavat kukkakruunussaan samanlaisia selfieitä kuin idolinsa.”