”Mitään kaljaralleja ei ole mukana” – tällainen on Ensiferumin tuleva yhdeksäs albumi

19.6.2024 10:42

Folk metal -pioneeri Ensiferum julkaisee yhdeksännen studioalbuminsa syksyllä. Vuonna 2020 ilmestyneen Thalassic-levyn seuraaja Winter Storm ilmestyy 18. lokakuuta. 

– Meidän sävellysprosessi kestää aina pitkään, koska jokainen idea menee tiukan seulan läpi. Hyväksytyt riffit, melodiat ja muut elementit väännetään ja käännetään ylösalaisin ja takaisin, sillä me halutaan olla täysin varmoja, että ideat ovat parhaita versioita itsestämme, kertoo basisti Sami Hinkka. 

Thalassic oli Ensiferumin mittapuulla varsin suoraviivainen ja jopa ”easy listening” -henkinen levy. Kun tulevaa albumia alettiin rakentaa, kitaristi Markus Toivonen intoutuikin ensin säveltämään hieman isommalla pensselillä, ja joidenkin visioiden mukaan levylle olisi tullut vain yksi mammuttimainen biisi. No, ihan niin pitkälle ei nyt menty. 

Levyn avaussingle Winter Storm Vigilantes on nyt kuultavissa. Kappale tuo monin tavoin mieleen varhaisen Ensiferum-materiaalin.

– Olen itsekin kokenut niin, että Winter Stormista löytyy jonkinlaista ekojen levyjen fiilistä. Samaan aikaan mielessä on toki myös fiilis, että albumi on askel johonkin uuteen suuntaan. 

Winter Stormin sanoituskonsepti on kunnianhimoinen.

– Olen varmaan kymmenen vuotta miettinyt fantasiakirjan kirjoittamista: raapustellut idiksiä ylös ja pähkäillyt isoa juonta. Kun sitten mietin uuden levyn tekstejä, aloin pohtia, voisiko hahmottelemaani tarinaa hyödyntää albumilla. Kappas vain, sanoitus toisensa jälkeen loksahti paikoilleen demoaihioihin, kertoo Hinkka.

– Isossa kuvassa tarinasta löytyy kaksi sotivaa tahoa ja muutama päähenkilö. Eikä se tietenkään olisi Ensiferumia jos siellä ei olisi välillä miekat tanassa. Yleisesti ottaen nyt mennään suhteellisen vakavissa tunnelmissa eli mitään ”kaljaralleja” ei ole mukana. 

Winter Stormin taustavoimina häärivät Thalassicilta tutut kivikovat ammattilaiset: Janne Joutsenniemi ja Jens Bogren. 

– Jouskarin kanssa työskentely on äärettömän helppoa ja hauskaa. Toki mies myös potkii meidän persettä ja haastaa esimerkiksi sovitusideoita, mutta sitähän tuottajan kuuluukin tehdä.

– Bogren miksasi ja masteroi, ja tämä prosessi oli jälleen lähes naurettavan helppo: Jens lähetti ekan version, ja me kerrottiin muutamasta korjausideasta. Ja se oli siinä. 

Winter Storm vie Ensiferumin tuttuun tapaan tien päälle. Entä aikooko vuonna 1995 perustettu yhtye juhlia ensi vuonna kolmekymppisiä? 

– Kaikenlaisia synttäri-ideoita on ollut pöydällä. Katsotaan nyt, miten suuruudenhullut kinkerit saadaan joskus kasaan!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 6/24.

Lisää luettavaa