”Mopo on karannut käsistä” – Insomniumin Niilo Seväsellä riittää suuria suunnitelmia

23.2.2024 08:30

Metalliyhtye Insomniumin basisti-laulaja Niilo Sevänen tekee kiinnostavan harppauksen helmikuun lopulla, kun hänen kirjoittamansa esikoisromaani Ikitalven polku julkaistaan.

Ikitalven polku on keskiajan historiaa ja mytologiaa yhdistelevä teos, joka jatkaa Talven portin ja Winter’s Gaten (Seväsen novelli, 2007, ja Insomnium-albumi, 2016) maailmassa. Tarina alkaa vuonna 1007 Konstantinopolista, jossa kärvistellään kummallisesti kylmentyneen ilmaston kourissa. Eurooppa on palannut jääkauden olosuhteisiin, ja pohjoiset kansat ovat joutuneet pakolaisiksi vieraille maille. Tarinassa seurataan monen eri hahmon vaiheita, mutta isoimmassa osassa on juoppo musikantti Orfeus, joka joutuu pahaan kiipeliin ilman omaa syytään.

Seväsen loihtimille kiehtoville poluille eksyville on tarjolla muitakin erittäin hyviä uutisia: esikoiskirja saa pian jatkoa.

– Tämä ensimmäinen kirja kertoo tarinan puolikkaan, ja toisen osan olisi tarkoitus ilmestyä jo vuoden päästä. Töitä riittää, Sevänen sanoo.

– Toukokuussa tulee kuluneeksi neljä vuotta kirjoitusprojektin aloittamisesta, ja nyt puolet tarinasta on valmiina. Aika pitkää työviikkoa tuli huhkittua korona-aikana, eikä tahti ole siitä juuri hiljentynyt. Muutamia taukoja on toki ollut, musahommien ja muiden takia.

Kaksi teosta? Eihän Sevänen nyt sentään sellaiseen tyydy.

– Lisää on suunnitteilla, eli Ikitalvi-sarja jatkuu tämän avauskaksikon jälkeenkin. Mopo on nimittäin karannut käsistä, ja minulla on ideoita jo ainakin neljään tai viiteen kirjaan.

Ketkä tai mitkä ovat omia esikuviasi kirjoittamisen saralla?

– Kotimaisista eniten ovat vaikuttaneet Kalevala, Mika Waltari, Aino Kallas, Johanna Sinisalo ja sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen. Ulkomaisista pitää mainita ainakin J.R.R. Tolkien, Umberto Eco, Neil Gaiman ja G.R.R. Martin.

Insomniumin suunnallakin pitää kiirettä. Yhtyeen Suomen-kiertue alkaa Jyväskylästä 22.2. ja päättyy Seinäjoelle 9.3.

– Klubikeikkoja Suomessa Anno 1696 -levyn tiimoilta, mahtavaa! Kerrottakoon myös, että Markus Vanhalan rinnalla toista kitaraa soittaa Ville Friman, jota ei ole liian usein nähty Insomnium-keikoilla viime vuosina.

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 2/24.

Lisää luettavaa