Nyt voi olla niin, ettei Neil Youngia enää Suomessa nähdä – ehdot ovat ainakin kovat, jotta mies lähtisi kiertueelle

EPA-EFE / NILS MEILVANG / AOP

Neil Young puhuu tuoreessa New Yorkerin haastattelussa kiertueiden tekemisestä – tai oikeammin siitä, miten Youngilla on ristiriitaisia ajatuksia sen suhteen, aikooko hän sellaisia enää ylipäätään tehdä. Mikäli Young lähtee vielä tien päälle, tämä tapahtuu hyvin tiukkojen reunaehtojen vallitessa, ja ne ehdot koskevat ympäristöä.

”Minulla on suunnitelma, jota olen työstänyt muutaman ystäväni kanssa seitsemän tai kahdeksan kuukauden ajan. Yritämme selvittää, miten voisimme toteuttaa omavaraisen, uusiutuvaan energiaan nojaavan kiertueen. Siis ajoneuvojen, lavan, valojen, äänen ja kaiken sellaisen vaatiman energian tulee olla puhdasta”, Young pohtii.

”Tämä on minulle hyvin tärkeä asia, jos lähden koskaan enää tien päälle… Enkä ole varma siitä, haluanko. Tunnustelen sitä asiaa edelleen. Mutta jos koskaan teen niin, haluan varmistaa, että kaikki on puhdasta.”

Eivätkä suunnitelmat rajoitu vain energiaan, vaan myös esimerkiksi keikoilla tarjoiltavan ruoan pitäisi olla lähiseudun viljelijöiden tuottamaa.

”Mitä söit viimeksi keikalla, ja kuinka hyvää se oli? Oliko se lähiseudun maatilan tuottamaa ruokaa? Tuskinpa. Se oli tehtaasta, joka tappaa meidät. Olen työstänyt ideaa siitä, miten [keikoilla tarjoiltavat] ruoat, juomat ja oheistuotteet voisi järjestää puhtaasti. Haluan pitää huolen siitä, että tarjoamiset ovat oikeilta maatiloilta”, Young sanoo.

Näillä puheilla on aika vaikea nähdä, miten Young voisi vielä saapua esimerkiksi Suomeen esiintymään – tai ainakin tämä tietäisi täkäläisille promoottoreille melkoista työsarkaa. Edellisen kerran Young konsertoi täällä vuonna 2016 Hartwall-areenalla, olikohan tuo sitten viimeinen Suomen-keikka tältä suurelta lauluntekijältä.